Golden Circle, te toeristisch of toch niet?

Wanneer je aan IJsland denkt, denk je aan wilde natuur, watervallen, gletsjers en vulkanen. Ook staat IJsland bekend om de Golden Circle, dit zijn een aantal bezienswaardigheden die te doen zijn op één dag vanuit Reykjavík. Dit is dus ook de reden dat alle toeristen die naar IJsland komen, dit ook gaan doen. In het hoogseizoen staan er bussen in de rij voor de parkeerplaatsen overal, dus wat ik aanraad is de Golden Circle met eigen vervoer te doen. De wegen in IJsland zijn prima te doen en je kan overal zo lang blijven als jij zelf wilt. Ook zijn er nog een aantal stops waar bussen niet komen maar een bezoek zeker de moeite waard is.
Hieronder de route zoals ik hem heb gedaan:

stop 1. Þingvellir national park

Verschillende scenes van Game of Thrones zijn op deze locatie gefilmd.

Dit is de plek waar de twee continentale platen uit elkaar schuiven. IJsland groeit met wel 2 centimeter per jaar. Je kan hier helemaal door de kloof heen lopen met aan de ene kant de Amerikaanse plaat en aan de andere kant de Euraziatische plaat. Ook heb je een deel van de kloof waar je kan duiken en/of snorkelen in heel helder water. Deze plek is ook erg bekend van Game of Thrones, van deze serie zijn er een aantal verschillende scenes hier opgenomen.

Stop 2. Geysir

Strokkur in actie.

Een klein stukje verder door rijden heb je de bekende geisers. De eerste geiser was gevonden in IJsland en heet Geysir, dit is dus ook de reden dat wij het allemaal geisers noemen tegenwoordig. Geysir zelf is helaas niet meer actief, maar de geiser, Strokkur, nog wel. Deze spuit elke 4 tot 8 minuten het warme water meters de lucht in. Dit is zeer indrukwekkend met al het borrelende water er omheen. Als je niet aan een zwavellucht gewend bent, kan ik je aanraden om even je neus dicht te houden. Voor ons ruikt het een beetje als een stinklucht, maar na verloop van tijd wen je er wel aan.

Stop 3. Gullfoss

Gullfoss van het hoger gelegen platform.
Gullfoss van het lager gelegen platform.

De letterlijke vertaling voor Gullfoss is ‘gouden waterval’. Deze waterval heet zo omdat de waterval in de ‘Golden Circle’ ligt en een immens grote waterval is. Je kan deze waterval vanuit 3 punten bekijken en dit is zeker een aanrader. Vanaf het bovenste platform heb je een prachtig uitzicht over de hele waterval. De andere 2 uitzichtpunten zijn dichter bij de waterval, waarvan één er zo dichtbij is dat een regenjas geen overbodige luxe is. Je krijgt hierdoor wel geweldige foto’s.

Als je deze drie stops bekijkt zal het opvallen dat er een hele stroom met bussen naar toe gaat, voornamelijk in het hoogseizoen, om toeristen IJsland in één dag te laten zien. Dit is dus ook de reden dat ik aanraad om met een eigen auto te gaan, want er zijn veel meer leuke verborgen plekken te vinden.

Stop 4. Bruarfoss

Bruarfoss
Bruarfoss

Als je op de parkeerplaats aan de rand van de weg aankomt zie je op het eerste moment helemaal niks, na een halfuur wandelen is het uitzicht al zeker de moeite waard en na 45 minuten snap je waarom ik deze op de lijst heb geschreven. Deze waterval is heel indrukwekkend en totaal onbekend. Toen ik er was in juni waren er naast ons nog twee andere wandelaars en dat was het. De parkeerplaats staat aangegeven op Google Maps, er staat geen bord langs de weg, dus ik zou aanraden die te gebruiken en dan het pad te gaan volgen langs het beekje.

Stop 5. Kerið Crater lake

Uitzicht over het Kerid kratermeer in IJsland
Kerið Crater Lake

Voor iedereen die rond Reykjavík blijft tijdens zijn/haar bezoek is het zeker de moeite waard om Kerið Crater Lake een bezoek te brengen, je betaalt hier €4 entree voor zodat de wandelpaden onderhouden kunnen worden. Dit krater meer is felblauw en ligt ook op de Golden Circle.

Als je nog van plan bent om heel IJsland rond te gaan zou ik deze overslaan. Over heel het eiland vind je nog een groot aantal kratermeren die net zo indrukwekkend zijn.

Reageren