We kennen het allemaal; de blijdschap van het plannen van een vakantie, die omslaat in frustratie. Dit vanwege vele pogingen om goedkope vliegtickets te vinden naar jouw droombestemming. Dit is namelijk nog helemaal niet zo gemakkelijk! Door eindeloze zoekmachines, tal van vliegmaatschappijen en super uiteenlopende prijzen zie je soms door de bomen het bos niet meer…
Maar niet getreurd! Er zijn wel degelijk manieren om goedkope vluchten te scoren. Wil jij dus tijd, frustratie, en nog belangrijker; geld besparen? Lees dan snel dit artikel zodat je binnen no-time op een goedkope vlucht zit naar je volgende vakantiebestemming!
- 1. Surf naar de beste zoekmachines voor goedkope vluchten
- 2. Vliegtickets vergelijken doe je hier
- 3. Houd je zoekopdrachten privé (incognito)
- 4. Kies voor budgetmaatschappijen
- 5. Wees flexibel in je bestemming, datum en tijd
- 6. Zorg voor een goede timing om je vliegticket te kopen
- 7. Koop je vliegtickets per stuk
- 8. Boek vluchten met tussenstops
- 9. Spaar punten met verschillende beloningskaarten
- 10. Houd reisdeals en kortingen in de gaten
- 11. Nog een paar laatste tips…
- 12. Tot slot
1. Surf naar de beste zoekmachines voor goedkope vluchten
De goedkoopste vliegtickets vinden begint bij de juiste zoekmachines. En dat zijn er veel. Heel veel. Het kan je dus veel tijd kosten om een goede website te vinden. Of je loopt het risico je vliegtickets te boeken bij de “verkeerde” aanbieder voor een veel te hoge prijs…
Sowieso ben je goedkoper uit wanneer je niet direct boekt op de website van een vluchtmaatschappij. En net zoals bij veel aankopen die je doet in het dagelijks leven, is vergelijken van verschillende aanbieders het sleutelwoord. En laat er nu gelukkig tal van websites bestaan die dit al voor je doen!
2. Vliegtickets vergelijken doe je hier
Je hebt natuurlijk helemaal geen zin om zelf op zoek te gaan naar al die partijen die een vergelijking voor je maken tussen verschillende aanbieders. Daarom hebben we voor jou de beste websites op een rijtje gezet:
Kiwi.com is een Tsjechisch bedrijf die via zijn online portaal verborgen goedkope vluchten voor je vindt. Ook worden de beste hotel deals voor je op een rijtje zet. De reizen zijn vaak aangeboden op een bepaalde datum.
Website: https://www.kiwi.com/nl/
Skyscanner is een super handige website die alle luchtvaartmaatschappijen en websites ter wereld voor je vergelijkt. Bijna altijd kom je op hele goedkope vluchten naar allerlei bestemmingen uit wanneer je hier zoekt.
Website: https://www.skyscanner.nl/
https://www.momondo.nl/
Ook hier kun je de goedkoopste vliegtickets vinden die er bestaan. Momondo vergelijkt tarieven van meer dan 1000 luchtvaartmaatschappijen en reis websites, waardoor goedkoop vliegen voor jou een eitje is.
https://www.vliegwinkel.nl/
Op Vliegwinkel.nl vind je altijd de goedkoopste en beste vluchten, en boek je goedkope vliegtickets snel en gemakkelijk. Je kunt filters gebruiken en bepaalde vertrekluchthavens, Airlines of soort vluchten selecteren.
https://www.tix.nl/
Deze website vergelijkt de kwaliteit, nauwkeurigheid en zelfs de milieuvriendelijkheid van grote maatschappijen. Geef gemakkelijk al je voorkeuren aan, en vindt eenvoudig de beste goedkope vliegtickets.
https://www.chaser.nl/
Chaser zoekt in het aanbod van de grote en budgetmaatschappijen de goedkoopste Nederlandse en internationale vliegtickets. De gevonden vluchten en prijzen worden heel handig samengevoegd in één overzicht. Je vliegtickets worden geboekt op de site van de beste aanbieder.
https://www.jetcost.nl/
Hier vergelijk je honderden aanbiedingen voor goedkope vluchten naar jouw favoriete bestemming, en filter je gemakkelijk al je voorkeuren. Zoek bijvoorbeeld goedkope vluchten op datum, tijd, luchthaven en stad.
https://www.vliegtickets.nl/
Hier vindt je een super handig overzicht van alle maatschappijen en vluchten naar jouw droombestemmingen. Door middel van handige filters voor verschillende vertrek- en aankomstluchthavens, reisduur, etc. kun je snel de goedkoopste vliegtickets boeken.
https://www.cheaptickets.nl/
Deze website vergelijkt het aanbod van meer dan 800 maatschappijen en 9,000 bestemmingen wereldwijd. Het is de nummer 1 reisagent van Nederland. De beste deal voor jou vind je hier!
Tip: bij de meeste websites kun je ook een zoekalert inschakelen. Daalt of stijgt de prijs van een door jou gekozen vlucht, dan krijg je daar meteen een email van.
Er zijn dus vele opties zoals je ziet, en iedere aanbieder werkt weer nét iets anders dan anderen. Welke website voor jou het beste is moet je zelf even uitvinden. Maar het principe van alle bovenstaande websites is hetzelfde; goedkoop vliegen is prioriteit nummer 1!
3. Houd je zoekopdrachten privé (incognito)
Misschien dacht je eerder al dat je gek aan het worden was. De prijzen van een vliegticket werden ineens iedere keer hoger wanneer je opnieuw je laptop opende. Maar nee, het is echt zo. En door hier op te letten kun je zeker geld besparen op het vliegticket naar jouw droombestemming.
Op basis van de cookies in je browser kunnen de vluchtprijzen stijgen als je keer op keer zoekt naar een bepaalde vlucht. Dit komt doordat de website bezoekers wil “afschrikken” en hen zo snel mogelijk wil laten boeken. Je zou namelijk niet willen dat je vliegticket de volgende dag nóg duurder zou zijn…
Zoek daarom altijd naar vluchten in je privé-browsingmodus, ook wel incognito modus genoemd, of op verschillende laptops of telefoons (wanneer je toevallig heel veel huisgenoten hebt). Op deze manier ben je verzekerd van het goedkoopste tarief.
4. Kies voor budgetmaatschappijen
Het klinkt misschien logisch, maar door het kiezen van een budgetmaatschappij kun je echt de goedkoopste vliegtickets vinden en dus een hoop geld besparen. De laatste jaren zijn er steeds meer goedkope vliegmaatschappijen bijgekomen, waardoor de keuze ook groter is. Zelfs voor lange afstandvluchten kun je een low-coast maatschappij kiezen, en sommige van hen zijn echt zo slecht nog niet! Natuurlijk zul je altijd wat van comfort en service inleveren, maar dat zul je vast over hebben voor zulke goedkope vluchten…toch?
Voorbeelden van low budget maatschappijen in en buiten Europa zijn:
Ryan Air, EasyJet, Wizz-air, Germanwings, Norwegian Airlines, Aegean Airlines, Vueling Airlines, AirAsia, Southwest Airlines, Sky Airline, Volaris en IndiGo.
Tip: wanneer je voor een budgetmaatschappij naar je favoriete bestemming kiest, zorg er dan wel voor dat je goed hun voorwaarden doorleest. Vaak is de belasting namelijk nog niet meegerekend, betaal je extra voor je bagage, of gelden er andere regels om rekening mee te houden.
Vergeet hierbij trouwens ook niet de lokale vliegmaatschappijen in het buitenland. Bovenstaande zoekmachines laten namelijk niet áltijd de allerkleinste luchtvaartmaatschappijen zien. Vooral niet die in afgelegen gebieden of op routes die minder populair zijn.
5. Wees flexibel in je bestemming, datum en tijd
Soms is het natuurlijk noodzakelijk om op een bepaalde datum te vliegen. Maar s dit niet het geval, maak hier dan zeker gebruik van! Wanneer je flexibel bent in je dagen kun je namelijk vaak heel goedkoop vliegen!
Wat veel mensen niet weten is dat de dinsdag, woensdag en de zaterdag vaak minder geld kosten dan overige dagen. Speel hier dus mee tot je het beste tarief hebt gevonden. Ook zijn vluchten vroeg in de ochtend of laat in de avond vaak goedkoper dan overdag. Heb jij er geen problemen mee om voor dag en dauw op te staan, zul je zeker geld besparen. Wanneer je op zoek bent naar goedkope vluchten op datum dan wordt het iets lastiger.
Verder is het vaak zo dat wanneer je vluchten boekt in de maanden januari en februari, de tarieven goedkoper zijn. Dit kan liggen aan het feit dat het nieuwe jaar net is begonnen, en luchtvaartmaatschappijen iedereen een soort van boost wil geven om tickets te boeken.
Buiten de dag en het tijdstip, is het ook verstandig om eens goed naar de aankomstbestemming te kijken. Wil je bijvoorbeeld naar Bologna, Italië vliegen, betaal je vaak veel voor een vliegticket. Een stuk goedkoper is het waarschijnlijk om eerst naar Florence te vliegen. Vanuit daar kun je het openbaar vervoer of een huurauto te nemen naar Bologna. Of wanneer je naar Granada, Spanje wilt reizen, vlieg dan op Malaga, welke vliegtickets over het algemeen amper wat kosten. Vanuit Malaga kun je vervolgens weer naar Granada reizen met de auto of het OV.
Je moet dus een beetje creatief zijn en afwegen of je de extra reistijd voor lief wilt nemen in ruil voor goedkope vliegtickets.
Tip: wanneer je kunt, vermijd dan sowieso alle maanden in het hoogseizoen én op feestdagen om te vliegen. Zoek voor vliegtickets in de winter en de herfst om zo goedkoop mogelijk te vliegen.
6. Zorg voor een goede timing om je vliegticket te kopen
Dit is altijd een lastige keuze. Moet je jouw vliegticket nu zo vroeg, of juist zo laat mogelijk boeken? De waarheid ligt eigenlijk juist ergens tussenin, en het is niemand duidelijk wanneer nu echt het juiste moment is om op de knop te drukken en tot aankoop over te gaan.
Vaak wordt gedacht dat het beter is om zo laat mogelijk te boeken, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Bijna nooit worden vliegtickets goedkoper naarmate de tijd vordert. Wacht dus in ieder geval niet tot het laatste moment (natuurlijk zijn er uitzonderingen).
Vliegmaatschappijen zullen hun prijzen na een tijdje aanpassen kijkend naar de vraag naar bepaalde tickets (meestal tussen de 6-8 weken). Het kan dan zijn dat ze de prijzen flink omlaag gooien, maar juist ook omhoog doen (het lijkt wel een pokerwedstrijd).
Wanneer je niet perse gebonden zit aan een bepaalde datum of tijd, zou je de gok kunnen wagen om te wachten met het risico juist meer geld te betalen. Maar wanneer je minder flexibel bent en een vliegticket tegenkomt met een prima prijs dan is het beste advies: gewoon zo snel mogelijk boeken!
7. Koop je vliegtickets per stuk
Je zou misschien denken dat het goedkoper is om een aantal vliegtickets tegelijk te kopen, om een soort van groepskorting te kunnen krijgen. Dat is dus niet het geval! Voor de goedkoopste vliegtickets boek je dus altijd apart, en individueel. Luchtvaartmaatschappijen tonen altijd de hoogste prijs voor vliegtickets in een groepsticket, wat betekent dat je dus uiteindelijk meer betaald.
Als je bijvoorbeeld met het hele gezin wilt vliegen en op zoek bent naar vier stoelen, dan gaat de luchtvaartmaatschappij op zoek naar vier stoelen bij elkaar. Ze tonen dan het tarief op basis van de hoogste ticketprijs, in plaats van de afzonderlijke ticketprijzen bij elkaar op te tellen. Het is dus misschien handiger om één persoon alle tickets te laten boeken, maar boek in het vervolg dus je vliegtickets per stuk!
Je hoeft niet bang te zijn dat je niet naast elkaar zit, want je kunt de stoelnummers tijdens het boeken gewoon zelf kiezen. Even samen afstemmen en hoppa, je hebt alweer geld bespaard op je vlucht.
8. Boek vluchten met tussenstops
Het is natuurlijk heel logisch en verleidelijk om gewoon een directe vlucht te boeken naar je eindbestemming. Je wilt namelijk zo snel mogelijk op de plek van aankomst zijn en aan je vakantie beginnen…
Toch kan het je veel geld besparen wanneer je juist een vlucht boekt met een tussenstop (welke soms maar 1 tot 2 uur extra reistijd hebben). Vaak kun je op de website van een vliegmaatschappij of een vergelijkingssite vluchten vinden waar al één of meerdere tussenstops in zijn berekend. Je ziet dan ook dat deze in vergelijking met directe vluchten een stuk goedkoper zijn.
Denk out of the box
Wat je echter ook kunt doen, is zelf spelen met je vluchtroute. Wees creatief, en je zult zien dat er veel meer opties zijn! Wil je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Beiroet vliegen, kan het je veel geld schelen om een vliegticket van Amsterdam naar Istanbul te boeken, en vanuit daar een los vliegticket te boeken naar Beirut. Of ga je naar Santiago de Chile? Dan zijn directe vluchten vaak stukken duurder dan wanneer je via Amsterdam eerst naar Buenos Aires vliegt en vanuit daar een vlucht neemt naar Santiago.
Oké, je doet er net even wat langer over. Maar die paar extra uurtjes zijn zo weer vergeten wanneer je op je vakantiebestemming een paar “gratis” overnachtingen te pakken hebt of net dat beetje extra geld in je broekzak hebt om uit te geven.
Vlieg met verschillende vliegmaatschappijen
Wanneer je gaat zoeken naar vluchten die naar je eindbestemming gaan met tussenstop, of zelf een tussenstop inplant, zoek dan vooral ook naar verschillende vliegmaatschappijen. Denk aan wanneer je tijdens de aankoop van een bikini vaak een “mix en match” kunt kiezen waarbij je verschillende broekjes en topjes kunt combineren. Dat kan dus ook met vliegen! Het kan je namelijk een hoop geld besparen om bijvoorbeeld met Turkish Airlines naar Istanbul te vliegen, en vervolgens vanuit Istanbul met Pegasus naar Beirut, etc.
Tip: soms kan het goedkoper zijn om een vlucht te boeken met een tussenstop, waarvan de tussenstop je eindbestemming is. Ga je bijvoorbeeld naar Panama, check dan vluchten naar Guatemala-stad (of een andere stad in de buurt), die een tussenstop hebben in Panama.
Wanneer je dit laatste van plan bent, zorg er dan wel voor dat je checkt bij de vluchtmaatschappij of dit mogelijk is. Vaak wordt je bagage namelijk gelijk doorgestuurd naar het eindpunt, en het zou jammer zijn om zonder spullen te zitten wanneer het je is gelukt om goedkoper op je bestemming aan te komen
9. Spaar punten met verschillende beloningskaarten
Wat veel mensen niet weten is dat je je kunt aanmelden voor een beloningskaart van een bepaalde luchtvaartmaatschappij. Hiermee kun je punten verdienen en uiteindelijk een super goedkope of zelfs gratis vlucht kunt “winnen”.
Ook kun je kiezen voor een meer algemene creditcard waarmee je punten kunt inwisselen bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Met je reis creditcard krijg je bij besteding van een bepaald bedrag airmiles, die je kunt inzetten wanneer je wilt.
Deze manier van geld besparen is vooral gunstig voor mensen die regelmatig reizen, en daardoor dus sneller en vaker punten verdienen. Maar sowieso is het voor iedereen de moeite waard om ernaar te kijken, al lijkt het vaak veel gedoe of ingewikkeld. Dat is het namelijk helemaal niet. Je moet alleen even een reiscreditcard of een reis beloningskaart vinden die bij je past!
Hoe werkt een reis beloningsprogramma?
Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen frequent flyer-programma waar je je voor kunt aanmelden. Ga eerst na bij welke vliegmaatschappij je de meeste vluchten boekt, dat is namelijk het meest voordelig.
Wanneer je bijvoorbeeld (gratis) bent aangemeld bij het programma van KLM (Flying Blue Miles), krijg je een eigen accountnummer. Iedere keer wanneer je met hen vliegt krijg je dan extra punten, die je vervolgens later weer kunt inzetten bij toekomstige vluchten. Vergelijk het met een spaarkaart van een bepaalde winkel of restaurant. Is deze vol, dan krijg je vaak een gratis etentje of gratis boodschappen. Makkelijker kan het haast niet!
Hoe werkt een reiscreditcard?
Creditcardbeloningen werken iets anders. Je verdient hiermee punten wanneer je aankopen doet (welke dan ook), en vervolgens kun je deze punten inwisselen voor airmiles.
Hoeveel deze punten waard zijn verschilt per creditcard. Maar aangezien je je creditcard veel vaker gebruikt dan dat je vliegtickets koopt, is het gemakkelijker om ook punten te verzamelen met een creditcard dan met alleen een beloningsprogramma voor luchtvaartmaatschappijen. Het aanschaffen van beide is dus eigenlijk ideaal.
Wanneer je bijvoorbeeld een Mastercard (of ander soort creditcard) aanschaft, kun je hierop niet alleen punten sparen in Nederland, maar ook in het buitenland. Koppel de kaart even aan je account, en je kunt gelijk beginnen met punten scoren.
10. Houd reisdeals en kortingen in de gaten
Meld je aan voor verschillende nieuwsbrieven en mailinglijsten van vliegmaatschappijen met wie je regelmatig vliegt, en krijg toegang tot de allerbeste deals die er maar zijn. Vooral voor de flexibele reiziger is dit super interessant.
Vaak komen er namelijk last minute deals naar voren waarbij je bijna voor de helft van de oorspronkelijke vluchtprijs kunt vliegen. Soms zijn deze deals wel maar voor een korte periode beschikbaar en moet je ook maar net kunnen op de aangeboden data. Maar wanneer je daar geen rekening mee hoeft te houden is dat natuurlijk geen probleem.
Een van de redenen dat vliegtickets soms abnormaal goedkoop worden aangeboden, kan zijn dat luchtvaartmaatschappijen een fout hebben gemaakt bij het boeken van hun tarieven. Het zijn nu eenmaal ook maar mensen, en dat kan zomaar gebeuren. Vervelend voor hen, top voor jou!
Een paar goede voorbeelden van websites waarbij deze tickets worden aangeboden zijn Jack’s Flight Club en Scott’s Cheap Flights. Je kunt je hier gemakkelijk aanmelden, en tegen een kleine vergoeding per maand wordt je door een professioneel team op de hoogte gehouden van de beste deals ooit. Sowieso doen!
11. Nog een paar laatste tips…
Alle bovenstaande tips en tricks zijn waarschijnlijk wel de meest belangrijke om rekening mee te houden wanneer je zo goedkoop mogelijk wilt vliegen. Toch zijn er nog een aantal dingen om ook rekening mee te houden, just in case. Goedkoop vliegen gaat nu eenmaal niet helemaal vanzelf! Denk je dat je echt alles hebt gecheckt om de beste deals te scoren, kijk dan ook nog even naar de volgende dingen:
Betaal je vliegtickets in een andere valuta
Als de valuta van het land waar je woont momenteel sterk is in vergelijking met andere landen in de wereld, zoek dan naar vliegtickets van het land waar de valuta zwakker is. Op deze manier kun je namelijk vliegtickets vinden die stukken goedkoper zijn dan wanneer je het in je eigen valuta boekt. Ook al is het via dezelfde luchtvaartmaatschappij en is het precies dezelfde vlucht. Het enige verschil is dat je een andere valuta hebt aangeklikt. Raar, maar waar!
Denk aan studentenkorting
Wanneer je nog student bent (of jonger dan 26 jaar oud), kun je soms flinke kortingen krijgen op het standaardtarief van vliegtickets. Soms loopt de korting op tot wel 30% van het totaalbedrag. Vaak is het onduidelijk welke maatschappijen deze kortingen aanbieden, dus als het niet beschreven staat op de website, bel of mail ze dan even. Het is het proberen zeker waard!
Round the World tickets
Dit is een retourvliegticket waarbij je terugvliegt vanaf een andere stad dan van waar je vloog, en waarbij de prijs vooraf is vastgesteld. Met deze tickets kun je tijdens je reis veel verschillende plekken bezoeken, tegen een veel lagere prijs dan wanneer je alle vluchten apart zou boeken. Vooral wanneer je voor langere tijd gaat reizen en veel wilt zien zijn Round The World tickets ideaal.
Maak een VPN aan
Om meer winst te maken, proberen vliegmaatschappijen soms verschillende tarieven in rekening te brengen voor mensen in andere landen. Wanneer je binnen Mexico wilt reizen is het bijvoorbeeld vaak duurder om je binnenlandse vlucht in Nederland te boeken, dan wanneer je wacht tot je in Mexico bent.
Prijzen kunnen namelijk veranderen op basis van waar de transactie wordt gedaan. Door een VPN (Virtual Private Network) aan te maken om je locatie te verbergen, kun je hen te slim af zijn en betaal je niet meer dan nodig voor je vliegtickets.
12. Tot slot
Zoals je ziet kun je dus super goedkope vliegtickets vinden als je het een beetje slim speelt, flexibel bent, en je creativiteit de vrije loop laat. Ga dus zeker niet altijd gelijk akkoord met een bepaald tarief, maar check eerst de mogelijkheden.
Al met al moet het natuurlijk ook weer niet de bedoeling zijn dat je dagen achter je computer doorbrengt om maar nóg goedkoper uit te zijn. Doe je aankoop vooral ook een beetje op gevoel.
Maar één ding is zeker: wanneer je al deze tips in je achterhoofd houd, zit jij binnen de kortste keren voor een prikkie boven de wolken, op weg naar de bestemming van je dromen!
Reageren