Een gids voor het maken van een motorreis in Vietnam

Het is een van de populairste manieren om rond Vietnam te reizen: met de motor. Je kunt stoppen waar je wilt, je ben vrij om te gaan waar en wanneer je wilt en je kunt echt off the beaten track komen. Veel backpackers kopen een motor in een van de grote steden als Hanoi of Ho Chi Minh city en reizen hiermee het land door. Dit zijn wat tips voor het maken van een motorreis in Vietnam. 

Een motor kopen

Veel backpackers verkopen hun motor weer door als ze Vietnam verlaten. Je kunt daarom heel goed een motor overkopen van een andere backpacker. Op verschillende online fora kan je aanbiedingen vinden, maar ook in hostels hangen posters met motors die te koop zijn. Ga wel even met de motor langs een technicienne voor een controle voordat je op pad gaat. Er zijn in de grote steden ook enkele speciale winkels te vinden waar motors worden verkocht aan reizigers. De motor die de meeste backpackers kopen is een Honda Win. Hij schakelt makkelijk, kan niet harder dan 90 kilometer per uur en de Vietnamezen zijn ook bekend met deze motor waardoor deze makkelijk gerepareerd kan worden.

Doe de check

Maak altijd eerst een proefritje voordat je besluit een motor te kopen. En controleer hierbij ook de volgende dingen:

– Is er een blauwe kaart aanwezig? ( dit is het kentekenbewijs). Je kunt het beste een motor met blauwe kaart kopen, want zonder blauwe kaart wordt doorverkopen moeilijk. Een motor zonder blauwe kaart is namelijk waarschijnlijk gestolen. 

– Werken alle knopjes? ( Denk aan de toeter, de lampen en de knipperlichten)

– Werken de remmen goed?

– Start de motor makkelijk?

– Is er een bagagerek aanwezig?

Bestemmingen

De meest populaire route is van Hanoi naar Ho Chi Minh city ( of andersom ). Dit is een route van al wel 1.692 kilometer en dit is in een maand op een rustig tempo te doen. Dit zijn bestemmingen die op deze route liggen:

Halong Bay
Deze baai heeft prachtige eilanden en grote kalkstenen rotsformaties. Laat je motor achter aan de kust en ga op een boottocht om deze baai te verkennen.

Phong Nha-Ke Bang nationaal park
Hier vind je de grootste grot van de wereld! Helaas kan je hem waarschijnlijk niet bezoeken, want de entreeprijs is 3000 dollar en het is voorlopig volgeboekt. Maar niet getreurd, in dit park zijn nog velen andere indrukwekkende grotten die je kunt ontdekken.

Hue
Dit is een stad waarvan het oude stadsdeel UNESCO world heritage is.Daarnaast staat Hue ook bekend om zijn geweldige Vietnamese gerechten. 

Hai van Pass
Dit is niet echt een bestemming, maar deze bergpas mag je niet missen op je route. Vanaf de pass heb je geweldige vergezichten over de kust en de zee. 

Hoi An
Dit is een charmant stadje en een echte toeristische trekpleister. Met kleine straatjes, vrolijk gekleurde gebouwen en vele lantarens. Je kunt er ook heel goed kleding op maat laten maken. 

Dalat
Deze stad ligt op 1500 hoogte en de rit ernaartoe is geweldig! Rond de stad zijn indrukwekkende watervallen te vinden en in de stad zelf kan je heerlijk uit eten. 

Het verkeer

Het verkeer in Vietnam is een grote chaos! Rij daarom nooit te hard, ook al denk je even alleen op de weg te zijn. Er kan altijd plotseling een waterbuffel opduiken of een enorm gat in de weg zitten. Daarbij komt er ook bij dat jij als (rijke) buitenlander altijd verantwoordelijk wordt gehouden bij een ongeluk. Goed opletten dus! Je kunt het beste de grote snelwegen vermijden, deze zijn erg druk en heel saai want er is naast de snelwegen nauwelijks wat te zien. 

Checklist

Vergeet ook vooral niet om de volgende dingen aan te schaffen voordat je begint aan je motorrit:

Een helm: Safety first! Koop een goede helm die perfect past.

Een kaart of telefoon met Google Maps: Als je de kleine wegen wilt volgen dan is het handig om een kaart bij je te hebben. Maar een (altijd opgeladen) telefoon met google maps werkt ook! Langs alle grote Vietnamese vind je paaltjes met daarop aangegeven hoever een bepaalde stad nog is. Deze kunnen je ook enigszins helpen om te bepalen waar je bent.

Oordopjes: Op de grotere wegen is er erg veel lawaai. Vooral omdat de toeter in Vietnam net zo vaak gebruikt wordt als het gaspedaal. Oordopjes kunnen daarom erg fijn zijn om je oren te beschermen.

Een poncho: Het regent regelmatig in Vietnam. Koop voor een euro een poncho en jij komt aan het einde van de rit droog aan.

Mondkapje: In de grote steden is de luchtkwaliteit erg slecht door het vele verkeer. Een mondkapje kan je beschermen tegen de vieze lucht.

Zorgverzekering: Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent in het geval dat je een ongeluk krijgt. Niet alle verzekeringen dekken het rijden op een motor in het buitenland.

Wil je een motorreis maken in een ander land? Lees dan onze algemene tips.

Reageren