De gids voor een bezoek aan Cinque Terre in Italie

De Cinque Terre is een gebied in Italie met vijf kleurrijke en erg mooie dorpjes vlak aan zee. De dorpjes liggen op steile hoge kliffen en zijn jarenlang alleen ter voet of met de boot bereikbaar geweest. Nog steeds zijn de dorpjes grotendeels autovrij. De vijf dorpjes zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De lengte van het gebied is 15 kilometer lang.

Hoe kom je er?

De Cinque Terre ligt aan de kust in Noord-Italië,  tussen Genua en Pisa, ten noordwesten van Toscane. Het maakt onderdeel uit van de Riviera di Levante. Als je naar Italië vliegt dan kan je naar Genua of Pisa vliegen. Je kunt met de trein of met de auto dichtbij de Cinque Terre komen. De grotere stad dichtbij Cinque Terre is La Spezia. Om tussen de verschillende dorpjes te reizen kan je het beste voor de trein kiezen. Er is een zeer goed en frequent trein netwerk.

Cinque Terre

De vijf dorpjes – van het zuiden naar het noorden

Elk van de vijf dorpjes is uniek en het is aan jou om te kiezen welke je favoriet is. Dit zijn de vijf dorpjes van de Cinque Terre.

Riomaggiore is een dorpje met één hoofdstraat, een kleine haven met een kiezelstrand,  één kasteel, één kerk en een paar restaurants. Klein maar fijn dus. Het is het dorp dat het dichtst bij de grotere stad La Spezia ligt. Het is een heel mooi dorpje.

Manarola lijkt erg op Riomaggiore. Het is het dorpje dat je het meest ziet op de iconische Cinque Terre foto’s. Het heeft een relaxte sfeer. 

Corniglia is het kleinste dorpje wat heel hoog op een klif ligt. Om Corniglia te bereiken zal je eerst alle 365 traptreden van de hoge trap moeten beklimmen. In dit dorpje is vooral ‘s- avonds heerlijk rustig. Als je weinig bagage hebt en deze wel de trappen op krijgt is dit een fijne plek om te overnachten.

Vernazza is een heel fotogeniek dorpje. Met ook maar één straat en één kerk. In Vernazza staat ook een kasteel en er is een piepklein strandje waar je in de zee kan zwemmen.

Monterosso al Mare is het meest noordelijke dorpje en ook de grootste. Het dorp is vlakker dan de andere vier en bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Hier vind je wat grotere hotels en het is makkelijker bereikbaar.  Het strand is hier ook veel groter dan in de andere dorpen.

Wat is er te zien en te doen?

Wandelen
Langs de dorpen loopt de sentiero azzurro, een wandelpad dat de vijf dorpen met elkaar verbindt. De totale tijd voor de wandeling bedraagt 4 uur. Maar je kunt de wandeling bijvoorbeeld ook splitsen over twee dagen door het te combineren met de trein. Tijdens de wandeling kom je door het nationale park Parco Nazionale delle Cinque Terre. De natuur is hier bergachtig met rotsen en steile kliffen, olijfbomen, wijngaarden en cactussen. Vaak loop je langs zee, waardoor je de mooiste uitzichten hebt. Schat de wandeling niet te makkelijk in, er zijn enkele pittige klimmen de je moet maken.

Cinque Terre

 Wijngaarden
In Cinque Terre wordt de beroemde droge Cinque Terre Bianco gemaakt. Bezoek een wijngaard voor een wijnproeverij of geniet van de goede wijn op een terrasje

Waar overnachten?
Er is ruime keuze aan slaapplekken in de Cinque Terre. In de dorpjes zelf, maar ook in de dichtstbijzijnde steden zijn veel hotel, campings en hostels te vinden. Uiteraard is het iets duurder om in de dorpjes zelf te overnachten, maar dat is het wel waard.

Reageren