Generalife; oogverblindende tuinen in Granada

Close-up van fontein in de beroemde laan van cipressen, Generalife tuinen in de buurt van Alhambra complex, Granada, Andalusië, Spanje, een van de mooiste in de wereld en is een Unesco erfgoed.
Generalife tuinen

In het Zuiden van Andalusië, gelegen aan de voet van de prachtige Siërra Nevada, ligt de bruisende stad Granada. Stad van de flamenco, een mix van culturen, heerlijke tapas, een rijke historische en tal van bezienswaardigheden. Het beroemde Alhambra wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht en is vaak dé reden om Granada te bezoeken. Generalife is een van de oudste overgebleven tuinen in de geschiedenis, en maakt ook deel uit van dit adembenemende paleis. Een bezienswaardigheid op zich! Ben je benieuwd en wil je dit spectaculaire stukje natuur in Granada bezoeken? Lees dan snel verder voor meer informatie!

Generalife geschiedenis

De tuinen van Generalife werden tegelijk gebouwd met het Alhambra, aan het einde van de 13e eeuw, tijdens de regering van Mohammed de 3e. Het vormde het terrein van dit beroemde paleizen complex, en de twee werden verbonden door een overdekte loopbrug over het ravijn. Beide plekken werden gebruikt als zomer verblijven voor de sultans Nasrid, uit Al-Andalus. Het is niet precies te zeggen hoe Generalife er oorspronkelijk uitzag. Dit omdat deze in de Christelijke periode meerdere keren is veranderd vanwege de achteruitgang en verwaarlozing vanwege de late moslimperiode. De tuinen zijn voor een deel onaangetast gebleven, en zijn later uitgebreid met een nieuw gebied, wat aangelegd werd in de traditionele stijl van Granada.

Generalife tegenwoordig

Generalife-tuinen met fonteinen in Alhambra, Granada, Spanje.
Een van de mooie tuinen van Generalife

Tegenwoordig staat Generalife samen met het Alhambra op de UNESCO-werelderfgoedlijst, en is het de meest populaire bezienswaardigheid van Granada. Duizenden toeristen komen er op af om rond te slenteren door het Hof van het Waterkanaal, zoals het grootste gedeelte van de tuinen worden genoemd.  Het lange, met lelie bedekt zwembad wordt omringt door prachtige fonteinen, bloemen en allerlei soorten planten.

Een van de mooiste gedeelten van de Generalife, is de mooie Middeleeuwse Perzische tuin. Maar ook de Jardin de la Sultana, met een grote fontein in Arabische stijl die omringt wordt door hoge cipressen is een ware lust voor het oog! Overal waar je loopt zie je groen, water, verschillende vogelsoorten en hoor je de kalme geluiden van de natuur.

Bloemrijke omgeving van Generalife en het Alhambra-Paleis in Granada, Andalusië, Spanje.
Verschillende soorten bloemen van Generalife

In tegenstelling tot het Alhambra zijn alle gebouwen van de Generalife over het algemeen eenvoudig, maar super verfijnd en smaakvol.  Dit heeft waarschijnlijk te maken met de rustige sfeer die de koningen zochten wanneer ze zich terugtrokken in de tuinen om te ontspannen. Deze relaxte en fijne vibe is nog steeds voelbaar wanneer je er rondloopt, en zorgt voor de perfecte city breakaway.

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Panoramisch zicht op het Alhambra-paleis gezien vanaf de Generalife in Granada. Andalusië, Spanje.
Uitzicht op het Alhambra vanaf Generalife

Het is gemakkelijk om Generalife te bezoeken, ook wanneer je dit losstaand wilt doen van het Alhambra. Het meest ideale is om een tour te boeken met gids, zodat je zeker weet dat je niks mist en alle informatie krijgt die nodig is. De meeste tours die worden aangeboden zijn combinatietours van het Alhambra en de Generalife tuinen. Deze tours duren minimaal 2.5 uur en je kunt ervoor kiezen om een groepstour te doen of een privétour waarbij je natuurlijk nóg meer te weten komt.

De meeste gidsen zijn Engels én Spaans sprekend, en laten je alle verborgen plekjes van de tuinen (en eventueel het Alhambra) zien, waar je anders niet zo snel zou komen. Vaak mag je middels een tour de lange rij overslaan en kun je zo doorlopen, wat erg fijn is vooral in het hoogseizoen! Kies voor een dagtour of een avondtour (die laatste is vaak het mooiste vanwege het gouden licht van de ondergaande zon). Ben je geïnteresseerd, dan is het verstandig om jou perfecte tour zo snel mogelijk te boeken. Aangezien het Alhambra en de Generalife de meest druk bezochte attracties van Granada zijn, zit alles heel snel vol. Wacht dus niet te lang en verzeker jezelf van een plekje!

Zelf op pad

Wil je Generalife graag bezoeken, maar dan het liefst zonder tour? Dat kan natuurlijk ook. Vanaf het centrum van Granada zijn de tuinen gemakkelijk te voet te bereiken. Ze zijn gelegen op de Cerro del Sol heuvel, net iets buiten de stad. Het pad wat naar de tuinen leidt loopt omhoog, dus wanneer je niet zo goed te been bent of het te heet vind om te lopen neem dan een taxi of het OV. Je kunt er voor kiezen om een audio guide ticket te kopen. Je krijgt dan via een koptelefoon alle in’s en out’s over Generalife te horen terwijl je zelf je eigen tempo bepaald. Ideaal dus!

Openingstijden

15 oktober tot en met 31 maart
Maandag tot zondag: 8.30 uur tot 18.00 uur

1 april tot en met 14 oktober
Maandag tot zondag: 8.30 uur tot 20.00 uur

Met uitzondering van 25 december en 1 januari

Tickets

Tickets voor Generalife en het Alhambra zijn online te koop via deze website, of bij bijna elk toeristenbureau in de stad dan ook. Je kunt hier aangeven wat je precies wilt zien (alleen Generalife of het gehele Alhambra), of welk dagdeel je Generalife wilt bezoeken. Er wordt aangeraden om minstens 2 uur uit te trekken voor het bezoek wanneer je zonder begeleiding gaat,  maar dat is al vrij kort. De meeste mensen spenderen minstens zo’n 3 á 4 uur binnen het complex om alles op het gemakje te kunnen bekijken. Haasten zou zonde zijn!

Tot slot

Generalife en het Alhambra zijn echt een must see wanneer je Granada bezoekt. Zonder hen, heb je de stad niet écht gezien. Zorg dus dat je goed voorbereid op reis gaat en plan je bezoek ruim van tevoren. Je zult niet teleurgesteld worden en versteld staan van de werkelijke omvang van dit immense paleizen complex met zijn oogverblindende tuinen. Met de besneeuwde bergtoppen van de Siërra Nevada op de achtergrond zal het je zeker kippenvel bezorgen. Het enige wat je nog rest is alles in je opnemen, en je fotocamera in de aanslag houden. Puur genieten!

Reageren