Geldigheid autoverzekering tijdens je autovakantie in Europa

Ga je binnenkort in Europa op vakantie met je auto? Dan is het zaak je goed voor te bereiden en daarbij ook je autoverzekering te checken. Je wilt namelijk niet in de problemen komen als je in het buitenland bij een ongeluk betrokken raakt. In dit artikel leggen we uit hoe het zit met de verschillende dekkingen en waar je nog meer op moet letten voordat je begint aan je trip.

Verplichte autoverzekering binnen de EU

Als je auto binnen een EU-land geregistreerd staat, heb je als het goed is minimaal een WA-verzekering. Dit is namelijk verplicht en een dergelijke verzekering is geldig in alle EU-landen. De autoverzekering voor wettelijke aansprakelijkheid geeft dekking bij een ongeval waarbij anderen materiële schade of letsel oplopen. Andere schade, zoals die aan je eigen auto, is niet gedekt. Je kunt je hiervoor een uitgebreidere autoverzekering afsluiten. Met WA + beperkt casco ben je ook verzekerd bij schade aan anderen, brand-, storm- en ruitschade en diefstal en inbraak. Ga je voor WA + volledig casco (allrisk), dan ben je hiernaast ook nog verzekerd bij schade door eigen schuld of door vandalisme.

Uitgebreide dekking afsluiten

Naast de basis autoverzekering kun je kiezen voor een speciale aanvullende buitenlandmodule. Dan zijn tevens de kosten van bijvoorbeeld pechhulp, vervangend vervoer, extra overnachtingen en de repatriëring van inzittenden verzekerd. Check hierbij ook even welke dekkingen je reisverzekering biedt, zodat je je niet onnodig dubbel verzekert en dus teveel betaalt.

Groene kaart meenemen

Van je verzekeraar ontvang je een groene kaart. Neem deze mee als je op reis gaat naar andere landen, want dit is het bewijs dat je auto verzekerd is. Op de groene kaart staan bovendien de contactgegevens van je verzekeraar en belangrijke details van je autoverzekering. Rij je schade tijdens je vakantie, dan heb je deze informatie nodig om de zaken goed af te wikkelen.

Goed voorbereid op weg

Voordat je die leuke trip door Europa gaat maken, is het slim om de auto aan een grondige controle te onderwerpen. Check bijvoorbeeld het oliepeil en de bandenspanning, vul de koelvloeistof aan en controleer of de verlichting goed werkt. Zo voorkom je een aantal problemen en zorg je dat je veilig, zuinig en comfortabel rijdt. Neem daarnaast spullen mee om voorbereid te zijn op pech en het bieden van eerste hulp. Denk hierbij aan veiligheidsvestjes, reservelampen, een EHBO-setje, een gevarendriehoek, een zaklamp, dekentjes, drinkwater en etenswaren.

Regels voor autorijden in Europa

Ieder Europees land heeft een aantal specifieke regels voor automobilisten. Zorg dat je op de hoogte bent van de voorschriften in de landen die je bezoekt en voorkom zo vervelende boetes. Zo ben je in bepaalde landen verplicht om een brandblusser en/of veiligheidshesjes in de auto te hebben. Op tolwegen is soms een vignetplicht en in diverse Duitse steden heb je een milieusticker nodig.

Reageren