Geisers in IJsland – deze geisers moet je bezocht hebben

IJsland is het land van de geisers. Een geiser is een vulkanisch verschijnsel waarbij, op vaak dezelfde tijden, heet water en stoom uit een heetwaterbron spuit. Dit natuurlijke fenomeen is erg bijzonder om te zien! Er zijn in de hele wereld maar een klein aantal geisers, en een van de weinige plekken waar je geisers kan zien is IJsland. Helaas is het aantal actieve geisers op IJsland op het moment erg laag. Toch blijft IJsland een van de plekken om geisers te zien. Dit zijn de geisers die je kan vinden in IJsland:

Geiser IJsland

Geysir geiser

Geysir is een van de bekendste geisers ter wereld. De naam “geiser” komt dan ook van deze geiser af. Het was de eerste geiser waarover is geschreven in de Europese literatuur. De eruptie’s van Geysir kwamen soms wel tot 70 meter hoogte. Hij wordt daarom ook wel de Grote Geysir genoemd. Helaas is Geysir niet meer zo actief als dat hij ooit was. Er is te vaak geprobeerd om de geiser kunstmatig op te wekken door er zeep in te gooien, waardoor de activiteit heel erg is afgenomen. Momenteel spuit hij ongeveer twee keer per dag een paar enkele meters hoog. Geysir ligt in een geothermisch actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland.

Dit zijn de populairste tours naar de bekendste geisers van IJsland:

geysir IJsland
Geysir

Strokkur geiser

Strokkur is de tweede beroemde geiser van IJsland en momenteel is het de meest indrukwekkende geiser. Hij spuit elke 8 tot 10 minuten water en stoom omhoog. Je ziet daarom gegarandeerd een eruptie als je Strokkur bezoekt. Vaak zijn de eruptie’s tussen de 15 en 20 meter hoog. Strokkur ligt in hetzelfde gebied als Geysir waardoor je ze makkelijk tegelijk kunt bezoeken.

Strokkur geiser

Deze twee geisers zijn de grootste geisers van IJsland. In hetzelfde gebied als Geysir en Strokkur liggen ook oude en kleinere geisers. Zo is er bijvoorbeeld Litli Geysir, oftewel kleine Geysir. Dit was een geiser maar is inmiddels een warmwaterbron waar constant kokend water borrelt. Dan is er nog Blesi, dit is ook een oude geiser met pracht helderblauw water. En hiernaast ligt Fata. Deze geiser spuit zeer zelden.

Ystihver is een geiser in een ander gebied. De activiteit van deze geiser is erg laag, en als deze toch spuit dan komt er een soort gasbel uit dat water een halve meter omhoog stuwt. Je vindt Ystihver in Hveravellir in Reykjadalur, Noord-IJsland.

Andere bezienswaardigheden IJsland

Naast geisers kan je in IJsland nog meer mooie natuur zien. Het heeft een dromerig vulkanisch landschap en je er zijn een paar indrukwekkende watervallen. Je kunt ook op een andere manier genieten van de geothermische activiteit op IJsland in een van de geothermische baden, zoals de bekende Blue Lagoon.

Vind hier nog meer inspiratie voor je reis naar IJsland:

Reageren