Geestenhuisjes in Thailand

Wat zijn geestenhuisjes?

Als je al eens in Thailand bent geweest, is het je vast en zeker opgevallen. Elk gebouw heeft een klein altaartje op het terrein staan. Vaak staan ze voor het gebouw of bij een ingang. Maar soms staan ze ook op een dakterras. Je hebt ze in allerlei soorten en maten: hele kleurrijke of witte betonnen huisjes, moderne huisjes van glas en sobere, maar prachtige, houten in de vorm van een traditioneel Thais huis. Ze hebben niet zozeer direct met het Boeddhisme te maken, maar met het geloof in animisme. Het zijn “geestenhuisjes”.

Thailand - Geestenhuis - 05

Waarvoor dienen geestenhuisjes?

Deze geestenhuisjes moeten de geesten tevreden houden. Zodra je ergens gaat wonen, verjaag je als het ware de geesten die er woonden weg. Deze krijgen hun eigen huisje op hetzelfde terrein. Het soort huisje, welke kleur hij moet hebben, wanneer hij geplaatst moet worden en de plek waar hij daadwerkelijk komt te staan, luistert nauw. Hiervoor wordt de hulp van een priester, vaak Brahman of monnik ingeroepen, die hiervoor de astrologische kaart van de eigenaar raadpleegt.

Lees ook: Khao Sok, het mooiste Nationaal Park van Thailand

Thailand - Geestenhuis - 01

Offers

Voor de geestenhuisjes vind je een soort tafelblad. Deze dient voor de offers. Om de geesten niet kwaad te maken en te zorgen dat deze geesten de bewoners veel geluk en gezondheid gaan brengen wordt er dagelijks aan deze geesten geofferd. Bij de meeste geestenhuisjes zie je dan ook brandende wierookstokjes of kaarsjes wanneer er net iemand een offer heeft gebracht. Verder ligt er vaak een schaaltje met fruit, eten en vaak knalrode or oranje mierzoete aardbeien of sinaasappel Fanta. Ook tref je vaak hele mooie, heerlijke geurende bloemenkransen bij deze geestenhuisjes aan. Af en toe zie je zelfs geofferde sigaretten of sigaren liggen. Maar ook hele kokosnoten, ananassen of zelfs varkenskoppen worden geofferd! Sommige huisjes zijn vrij sober en leeg, andere huisjes staan vol met beeldjes. Deze dienen allemaal om de geesten vrolijk te stemmen. Zo staan er zelfs vaak dansende beeldjes in de huisjes.

Het geestenhuisje van ‘Erawan Shrine’

Wanneer je naar Bangkok komt, heb je misschien gehoord van de Erawan Shrine. Dit is een zeer belangrijke, heilige plek en het is er altijd druk. Wat je misschien niet gelijk verwacht, is dat dit ook een geestenhuisje is. Deze hoort bij het luxe Erawan hotel. Tijdens de bouw in de jaren ’50 ging er zoveel mis en er overleden zelfs mensen tijdens de bouw. De bouwvakkers wilden niet meer werken tenzij er een ‘geestenhuisje’ kwam om de landgeesten van de grond waarop het hotel werd gebouwd gunstig te stemmen. Als je in Bangkok bent, is het zeker een aanrader om hier een bezoek aan te brengen. Elke dag vinden er ook traditionele dansoptredens plaats. Een goede plek om de Thaise cultuur op te snuiven dus.

Reageren