Ik ga op reis en neem mee … een externe harde schijf!

Stel je eens voor; je maakt de reis van je leven. Dan wil je natuurlijk alle prachtige belevenissen die je meemaakt, veilig opslaan. Niet alleen in je hart, maar daarnaast ook in beeld en woord. Zelf heb ik met vallen en opstaan ontdekt dat een externe harde schijf hiervoor de enige juiste keuze is. Een externe harde schijf van goede kwaliteit wel te verstaan! Laat ik je vertellen hoe mijn, enigszins pijnlijke, leerproces hierin is verlopen. Net als iedere andere reiziger ben ik door ervaring wijzer geworden en is in dit specifieke geval mijn kennis over externe harde schijven enorm vergroot.

Vele jaren geleden beleefde ik mijn eerste reisavontuur; met een backpack op de rug trok ik door het tropische Thailand. In deze fase van mijn leven had ik nog nooit over het bestaan van externe harde schijven gehoord. Niet wetend welke impact deze onwetendheid op mijn reis zou hebben, was ik diep onder de indruk van alle nieuwe dingen die ik zag. Kleurrijke tempels en monniken in oranje gewaden afgewisseld door helderwitte stranden. Regelmatig haalde ik mijn camera uit mijn tas om al deze indrukken vast te leggen. Zoals gezegd was ik toentertijd helaas nog niet bekend met het bestaan van externe harde schijven en ik herinner me nog levendig de avond dat ik met mijn camera in de hand op mijn bed in een houten bungalow zat. Mijn geheugenkaart zat vol en met pijn in mijn hart verwijderde ik een aantal van die prachtige foto’s om ruimte te maken, zodat ik deze pittoreske bungalow aan de mooie baai ook nog vast zou kunnen leggen. Ik hoopte maar dat de herinneringen van de plaatjes die ik wel moest verwijderen, voor altijd opgeslagen zouden zijn in mijn hart. Natuurlijk wees de tijd uit dat de herinnering bewaard bleef, maar toch vervaagden de plaatjes in mijn hoofd in de loop der tijd, in tegenstelling tot de foto’s die bewaard waren gebleven. Wat had ik achteraf graag meer foto’s willen hebben van dit prachtige avontuur. Had ik toen maar geweten van het bestaan van externe harde schijven.

Door schade en schande wijs

Enkele jaren later beleefde ik opnieuw een prachtig avontuur, dit maal was mijn bestemming Centraal Amerika. Wijzer geworden had ik deze keer een externe harde schijf aangeschaft, met voldoende ruimte voor al mijn foto’s en reisverhalen. Het was een tweedehands koopje en ik was dan ook erg voldaan met deze aanwinst. In het groene Costa Rica schoot ik de mooiste plaatjes van weelderige watervallen en prachtige kolibries met hun immens snelle vogelslagen. Op het kleine scherm van mijn camera was moeilijk te zien of de foto’s gelukt waren; gelukkig bood de externe harde schijf uitkomst! Mijn reis vervolgde zich naar Nicaragua en ging daarna verder naar Guatemala waar de vrouwen, zoals je misschien wel weet, gekleed gaan in kleurrijke klederdracht van geweven stoffen. In de mooie stad Antigua legde ik de mooiste herinneringen vast. De koloniale gebouwen en gezellige markten boden een prachtig decor en terwijl mijn camera zich vulde met plaatjes, vulde ik mijn tas met souvenirs. Aangekomen in het knusse hotel dat ik geboekt had voor die nacht, ontdekte ik helaas dat de door mij aangeschafte externe harde schijf zo teer was als een pas gelegd ei. Je kan je misschien voorstellen dat ik hier geen rekening mee had gehouden en de externe harde schijf was door mij zonder speciale aandacht in het bovenste vak van mijn backpack gestopt. Deze onzorgvuldige aanpak had er toe geleid dat mijn zorgvuldig opgeslagen foto’s van de kolibries in Costa Rica waren verdwenen. Mijn koopje bleek een enorme miskoop te zijn en ik kon mezelf wel voor het hoofd slaan. Want wat is nu kostbaarder dan de mooiste herinneringen?

De volgende ochtend ontmoette ik tijdens het ontbijt een backpacker met verstand van ICT. Hij was helaas niet in staat de verloren foto’s terug te toveren, maar raadde me aan deze externe harde schijf met veel zorg te behandelen. Ik kocht zo’n koeler voor om een flesje of blikje, deze zie je veel in tropische landen. Misschien heb je het zelf ook wel eens gezien; het is gemaakt van een soort schuim, neopreen, en voorkomt dat je drank te snel warm wordt door de warmte van de zon of je handen. In tegenstelling tot hoe deze drankkoeler bedoeld is, gebruikte ik deze gedurende de rest van mijn reis om mijn krakkemikkige externe harde schijf te beschermen. Toch hield ik iedere keer mijn hart vast; je begrijpt dat ik niet nog meer tastbare herinneringen wilde verliezen. Gelukkig had ik mijn tas vol souvenirs die een compensatie boden voor het geleden verlies.

Op reis met de HD

De daaropvolgende reis besloot ik dat ik het ditmaal echt goed wilde aanpakken en ik investeerde na een grondig onderzoek naar de diverse externe harde schijven die op de markt zijn, ditmaal in een oerdegelijke, hoog aangeschreven externe harde schijf. Afgekort HD, van Hard Disk. Even heb ik nog geaarzeld tussen een externe harde schijf 1tb of een externe harde schijf 2tb. Na wat studie begreep ik dat deze termen verwezen naar de opslagruimte die de externe harde schijf biedt, ik heb gekozen voor de externe harde schijf met 2 terabyte opslagcapaciteit. Deze biedt voldoende mogelijkheid om naast reisherinneringen ook andere zaken op te slaan. Je kan hierbij denken aan een kopie van belangrijke reisdocumenten, films en e-boeken voor onderweg die een lange reis zoveel gemakkelijker kunnen maken en nog veel meer.

Mijn nieuwe externe harde schijf blijkt de reispartner van mijn dromen te zijn! Moeilijkheden betreffende geheugenkaartjes die onvoldoende opslagruimte bieden behoren tot het verleden en de drankkoeler kan nu dienstdoen zoals het bedoeld is. Even sloeg de schrik toe toen ik de externe harde schijf op een terrasje hard liet vallen, maar deze blijkt zoals beloofd tegen een stootje te kunnen. Sterker nog; volgens mij zou deze externe harde schijf een orkaan kunnen trotseren. Misschien ga jij binnenkort ook beginnen met een prachtige reis en wil je net als ik iedere cent sparen voor al die mooie belevenissen ter plaatse. Denk dan nog eens aan mijn ervaringen en bezuinig niet op de aanschaf van een externe harde schijf. Een externe harde schijf kopen is een investering die zichzelf dubbel en dwars terug zal betalen! Overigens hoeft een kwalitatief goede externe harde schijf niet eens zoveel te kosten, heb ik inmiddels ontdekt. Maar een externe harde schijf geeft jou wel de kans je reiservaringen keer op keer opnieuw te beleven, ook als je allang bent terug gekeerd naar het vaak zo grijze Nederland. Op een regenachtige dag sluit je dan misschien, net als ik, je externe harde schijf aan op je laptop en maak je van je keurig opgeslagen digitale foto’s een prachtig tastbaar fotoalbum dat je nog vaak uit de kast kunt pakken. Ook als je na je reis besluit een tijdje thuis te blijven, zal je externe harde schijf je nog veel plezier geven als back up van al je bestanden.

Mijn eigen externe harde schijf zal binnenkort met me meereizen op een nieuw avontuur; ditmaal reist mijn geliefde reispartner samen met mij en mijn gezin mee naar de Caribbean. Mijn reisgezelschap is inmiddels uitgebreid, waardoor het opslaan van foto’s nog waardevoller is geworden. De herinneringen voor later worden nu betrouwbaar vastgelegd op de externe harde schijf. Hopelijk hoeft de schijf niet te bewijzen dat deze werkelijk bestand is tegen orkanen, zoals ik eerder beweerde, maar de drankkoeler gaat in ieder geval mee in de koffer. Deze zal goed te pas komen op de zonnige eilanden!

Reageren