Dit zijn de mooiste dorpjes van Friesland

De provincie Friesland is misschien wel Nederlands meest veelzijdige provincie. De enige provincie met een eigen, officiële taal. Een provincie met pittoreske, goed bewaard gebleven dorpjes, en prachtige natuurlandschappen waaronder de Wadden, de Friese Meren en verschillende Nationale Parken. Wie naar de provincie Friesland gaat kan niet heen om de vele kleine, charmante (terpen) dorpjes die verspreid liggen in de natuur. Maar wat zijn nu de mooiste dorpjes van Friesland? Hier komen ze!

Hindeloopen

Hindeloopen; dorpje in Friesland. Haventje met dobberende bootjes.
Het haventje van Hindeloopen

Wanneer je Hindeloopen binnen wandelt stap je terug in de tijd. In dit pittoreske dorp aan de oevers van het IJsselmeer zijn eeuwenoude tradities bewaard gebleven. Zijn smalle straatjes en oude monumenten zijn bovendien een lust voor het oog. Hindeloopen wordt gezien als een van de mooiste stadjes van Nederland en dat is niet voor niets! Bewonder de kleurrijke handgeschilderde kunstwerken, aanschouw de inwoners in hun traditionele kleding en ervaar het authentieke Friese leven op zijn best.

Makkum

Historische kerk en witte huizen in Makkum, Nederland.
Witte huisjes en de kerk van Makkum

Het gezellige dorp Makkum biedt de ideale combinatie van strand, gezelligheid en cultuur. Het stadje herbergt een levendig historisch dorpscentrum  met leuke winkels en terrasjes, en het water van het IJsselmeer nodigt uit tot een verfrissende duik. Daarnaast kun je meedoen aan tal van watersportactiviteiten aan de oevers.  Vooral voor (kite)surfers is Makkum het paradijs op aarde!

Dokkum

Dokkum, een van de elf steden tocht dorpen langs de kanalen van Friesland.
Het centrum van Dokkum

Ga weer een paar eeuwen terug in de tijd en ontdek de mooie vestingstad Dokkum. De mooie binnenstad ademt historie en wanneer je wandelt door de smalle straatjes en langs oude grachten is dit sterk voelbaar. Gezellige cafés, goede restaurants en winkels liggen voor het oprapen en de stad niet te groot maar ook niet te klein. Bezichtig de oude bolwerken, de Admiraliteit, de prachtige historische panden, de Bonifatiuskapel, de IJsfontein en de vele bierbrouwerijen. Kortom; Dokkum staat garant voor een dagje of weekendje optimaal genieten!

Lees ook: dit zijn de mooiste plekjes van Groningen

Sneek

De haven en boten in Sneek, Sneek is het belangrijkste dorp in de zeilgeschiedenis van Nederland.
De haven en boten in Sneek

Ook wel de watersporthoofdstad van Friesland genoemd, heeft het mooie Sneek nog veel meer in zijn mars dan de populaire Sneekweek. Het stadje bezit namelijk vele prachtige grachten, historische monumenten en gezellige pleintjes. De Watergate is een van de bekendste Sneek bezienswaardigheden en die moet dan ook zeker worden vastgelegd. Deze 17e eeuwse poort is namelijk hét symbool van Sneek. Bezoek de stad tijdens de Sneekweek wanneer je een echte waterrat bent. Zo niet; ontsnap dan aan de drukte en ga buiten de maand augustus om in alle rust te kunnen genieten van zijn schoonheid.

Franeker

De Martenastate is een monumentaal pand met mooie tuin in de historische stad Franeker in de Nederlandse provincie Friesland.
De Martenastate in Franeker

Het historische Franeker ligt ten noorden van het Van Harinxmakanaal en was vroeger een universiteitstad. De universiteit bestaat niet meer, maar de levendigheid is nog steeds te voelen in de oude straten en de vele studentencafés die het stadje telt. Drink een biertje in Bogt van Guné en woon op 30 juni de populaire Friese handbalcompetitie bij, op het bekendste handbalveld van Nederland. Een heerlijk stadje om één of een paar nachtjes te verblijven en lekker rond te dwalen.

Sloten

De 'Heerewal' (Herenstraat) met de toren van de Hervormde kerk in het pittoreske vestingstadje 'Sloten', de provincie 'Friesland', Noord-Nederland.
De ‘Heerewal’ (Herenstraat) in Sloten

Sloten Friesland ligt in het glooiende Gaasterland aan het Slotermeer en mag zich de kleinste van de 11 Friese steden noemen. Dit wil echter niet zeggen dat Sloten onderdoet aan de rest; in tegendeel zelfs! In het charmante centrum worden oude tradities herleefd en de idyllische zijstraatjes wachten erop om verkend te worden. Sloten herbergt prachtige gebouwen en vele historische bezienswaardigheden. Daarnaast kun je er als de beste eten, een gezellig terrasje nemen en tal van watersporten uitoefenen.

Tip: ben je van plan om veel fietstochten te gaan maken in Friesland? Check dan deze website voor alle benodigdheden + uitgebreide routekaarten.

Stavoren

Skyline Stavoren haven in Holland.
De Skyline van Stavoren

Stavoren is een van de oudste steden van Nederland en in de middeleeuwen werd het zelfs de belangrijkste handelsnederzetting van Friesland bestempeld. Er zijn tal van maritieme overblijfselen te bewonderen in deze mooie stad aan de oevers van het IJsselmeer. De Sint-Odulfabdij is hier een goed voorbeeld van. Ook herbergt Stavoren een aantal scheepswrakken, waarvan sommige belangrijke archeologische vondsten zijn. Deze wrakken zijn tegenwoordig te bewonderen in musea.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Bolsward

Toren van de martini-kerk langs een kanaal in Bolsward, Nederland.
Het historische stadscentrum van Bolsward

Nog zo’n betoverende stad in Friesland is Bolsward; gebouwd op drie terpen, wat tegenwoordig nog altijd te zien is. Bolsward mag zich een van de Hanzesteden van Nederland noemen en kreeg in 1455 stadsrechten. Het pittoreske centrum herbergt prachtige oude bezienswaardigheden zoals pittoreske grachten en historische monumenten. Het is een vredige, rustige stad waar het leven relaxed is en de mensen vriendelijk. Ondanks zijn kleine omvang kun je je er gemakkelijk een aantal dagen vermaken. Geniet vooral van de rust!

Harlingen

Trapgevel op een historisch huis in Harlingen, Nederland.
Historische huisjes in Harlingen

Harlingen is vanwege zijn grote haven erg belangrijk voor de provincie Friesland. Het is een pittoresk stadje en daarnaast ook een belangrijke toegang tot de Waddeneilanden. Vanuit Harlingen kun je namelijk met de boot naar Vlieland en Terschelling. Maar wanneer je in Harlingen bent hoeft je je helemaal niet naar de Wadden te haasten. Deze mooie stad aan het water heeft zelf namelijk ook genoeg in petto!

Een aantal van de oorspronkelijke verdedigingswerken zijn nog te zien in de stad, net als historische grachten en oude pakhuizen. De smalle steegjes nodigen uit tot uren rondslenteren, en de beiaard in het stadhuis, die al eeuwenlang zijn klokken om het halve en het hele uur slaat, maakt het plaatje compleet.

Tip: voor de beste en mooiste campings in Friesland en omgeving check je deze website. Leg ruim op tijd je verblijf op een camping vast!

Grou

Leuk stadje in de provincie Friesland genaamd Grou. Op een winterdag in december schijnt de zon op de toren van de Sint Piterkerk. Omgeven door water.
Luchtfoto van het historische centrum van Grou

Grou ligt in het centrum van Friesland, vlakbij het Nationale Park Alde Feanen aan het Pikmeer. De vele sloten en meren in dit gebied zijn allemaal met elkaar verbonden en  maken Grou de perfecte bestemming voor een heerlijke watersportvakantie. Daanaast is het stadscentrum van Grou gezellig en levendig. Er liggen vele schattige winkeltjes, diverse horecagelegenheden en tal van terrasjes aan het water. In de buurt van Grou vindt je bovendien veel wandel- en fietsroutes, waarvan vooral de ‘pontjesroute” bekend is. Een top bestemming wanneer je watersport wilt combineren met cultuur en levendigheid.

Lees ook: dit zijn de mooiste meren en plassen in Nederland.

Joure

Kanaal in Joure, Friesland Nederland.
Kanaal in het centrum van Joure

Joure staat ook wel bekend om zijn jaarlijkse Friese ballonfeesten, die iedere keer weer tal van bezoekers trekken. Tijdens dit 5 daagse feest wordt er bovendien volop gegeten, gedanst en gezongen. Daarnaast is Joure een gezellig stadje waar het allereerste winkeltje van Douwe Egberts te vinden was en waar altijd wel wat te doen is. Het straalt een bepaalde charme uit die maakt dat je er niet meer weg wilt, en helemaal tot rust kunt komen. Omdat Joure niet zo heel bekend is komen er weinig toeristen, wat mede bijdraagt aan de relaxte vibe.

 Allingawier

De ingang van het Fries Museumdorp in Allingawier, een terpdorp in Friesland, Nederland.
De ingang van het museumdorp Allingawier

Dit authentieke Friese terpdorpje ligt in het veenweidegebied, welke ook de thuisbasis is van het Friese stamboekvee. Allingawier staat bekend als museumdorp vanwege de eeuwenoude gebruiken die hier nog steeds voortleven, zoals specifieke ambachten. De twee historische kerkjes, de oude schilderwerkplaats, de grote boerderij, de grutterswinkel en het kenmerkende dorpscafé ‘de Meermin’, stralen een en al geschiedenis uit.

Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom Allingawier wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van Friesland!
Aanrader: geniet van een hapje en een drankje in het lokale restaurant “It Ferhaal”. Dit is een oude plattelandsschuur die omgetoverd is tot horecagelegenheid. De huiselijke sfeer van het restaurant maakt dat je je er meteen thuis voelt.

Tot zover de mooiste dorpjes van Friesland in een notendop. Hopelijk ben je enthousiast geworden om tenminste één van hen te bezoeken. Ga erop uit in eigen land en ontdek deze prachtige, veelzijdige provincie van Nederland!

Reageren