Freelancen tijdens het reizen? Dit is wat je moet weten!

Wat is er nou mooier dan freelancen tijdens het reizen? Genieten van de hele wereld, terwijl je er ook nog eens wat geld aan kunt overhouden. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Veel bloggers, vloggers en influencers hebben er echter een heus verdienmodel van gemaakt. Wil jij nou ook kijken wat freelancen voor jou kan doen tijdens het reizen? Dit is wat je moet weten om een succesvolle start te maken in deze business!

Bouw aan je netwerk voor je vertrekt

Dit is erg belangrijk voordat je besluit om te gaan freelancen tijdens het reizen. Bouw eerst een netwerk van potentiële klanten op voordat je vertrekt. Als je eenmaal vertrokken bent en je moet nog beginnen aan het bouwen van een klantenbestand, kunnen de eerste maanden zwaar tegenvallen. Wanneer je echter besluit om naast je huidige baan alvast te werken aan je freelance business, is een stap naar het reizen als freelancer sneller gemaakt. Hierdoor is het ook gemakkelijker om te settelen op je nieuwe locatie, aangezien je je geen zorgen hoeft te maken over het werven van nieuwe klanten.

Download een VPN

Een VPN is vrijwel cruciaal als je begint aan een freelance business. Wanneer je namelijk met grote(re) bedrijven gaat werken, is het mogelijk dat je data van hen gaat inzien die niet verder gedeeld mag worden of mag uitlekken. Door gebruik te maken van een VPN, zorg je ervoor dat de bestanden van deze bedrijven veilig bij jou aankomen en je veilig data naar hen kan verzenden. Dit is in veel gevallen ook een eis van de bedrijven zelf wanneer je als freelancer met hen aan de slag gaat.

De data die je verzendt en ontvangt wordt namelijk versleuteld uitgewisseld. Dit maakt het voor hackers onmogelijk om de data te hacken, waardoor dus ook geen bedrijfsspecifieke data kan uitlekken. Als je gebruikmaakt van een MacBook, kan een simpele zoekactie als ‘VPN Mac’ je al voorzien van een goede VPN-aanbieder – nordvpn.com/nl/download/mac/.

Let op je internetverbinding

Zorg dat dit erg duidelijk is voor je cliënten en houd hier ook rekening mee wanneer je begint aan dit avontuur. Zeker in de minder ontwikkelde landen is een Wifi-verbinding niet altijd aanwezig. Dit zorgt ervoor dat je niet altijd in contact kunt blijven met je cliënten. Hier moet je dan ook rekening mee houden wanneer je deadlines met hen afspreekt. Ook je eigen planning kan hierdoor beïnvloed worden. Het advies is dan ook om ervoor te zorgen dat het werk altijd een aantal dagen van tevoren af is, zodat je geen onverwacht risico loopt op een slechte of geen internetverbinding.

Let op je gezondheid

Hoewel het er natuurlijk allemaal erg mooi uitziet, moet je ook letten op je gezondheid. Een hele dag over je laptop gebogen zitten op je bed in een goedkoop hostel kan je misschien veel geld opleveren, maar zal op de lange termijn ten koste gaan van je gezondheid. Wat dat betreft kun je dan beter in een café, een betere hotelkamer of een bibliotheek gaan zitten. Misschien moet je hier dan een kleine bijdrage voor betalen, op de lange termijn gaat het er wel voor zorgen dat je deze levensstijl kunt volhouden.

Plan een schema voor jezelf

Dit is een belangrijke factor die vaak wordt onderschat door freelancers die beginnen aan dit avontuur. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat je je tijd nuttig besteed tijdens het reizen. Plan daarom je werk in op bepaalde tijdstippen waarop je ook echt niet gestoord wilt worden. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je erg snel afgeleid raakt en uiteindelijk geen werk gedaan krijgt.

Het kan daarbij helpen om bepaalde werkzaamheden tijdens het reizen te doen. Moet je bijvoorbeeld stukken tekst doorlezen en checken op spelfouten, dan kun je dit heel eenvoudig tijdens een busreis doen. Dit zorgt ervoor dat je deze tijd nuttig besteed, terwijl je tijd over hebt wanneer je de bus uit komt. Deze tijd kun je dan weer besteden aan hetgeen waar je daadwerkelijk voor gekomen bent, namelijk het zien van de wereld!

Wanneer je al deze aspecten op orde hebt, zit er nog maar één ding op. Pak je spullen, vergeet je laptop vooral niet en trek de wijde wereld in. Vooral landen in Azië en Zuid-Amerika doen het goed, aangezien je hier relatief goedkoop kunt verblijven, terwijl je wel het salaris verdient van westerse landen.

Reageren