Financieel onafhankelijk; droom of illusie?

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen, je hoort er werkelijk overal over. Van kranten, tijdschriften tot talkshows, overal hoor je iets over het worden van FIRE. Een situatie waarin je financieel onafhankelijk bent. Iets wat voorheen alleen bereikbaar was voor de ‘happy few’ die ontzettend veel geld hadden. Maar tegenwoordig lijkt het met een aantal slimme stappen voor veel mensen weggelegd. Sommige goeroes claimen zelfs dat het voor iedereen mogelijk is. Maar is dit werkelijkheid of een illusie? Wij leggen het je uit.

De bronnen van inkomen

Om financieel onafhankelijk te zijn is het essentieel om bronnen van inkomen te hebben. Natuurlijk is dit voor iedereen een eerste levensbehoefte om rond te komen, maar bij financiële onafhankelijkheid gaat het om passieve bronnen van inkomen. Wat hier voorbeelden van zijn? Denk aan rendement uit aandelen, huuropbrengsten uit vastgoed of inkomen uit crypto als shiba inu.  Door deze vorm van inkomen heb jij maandelijks geld genoeg om rond te komen, zonder dat je je ’s ochtends om 9 uur ergens op kantoor hoeft te melden. Uiteraard heb je eerst wat geld nodig om hiermee te kunnen starten, maar dit kan al vanaf een klein bedrag.

Hoeveel geld nodig voor financiële onafhankelijkheid?

Hoeveel geld nodig voor financiële onafhankelijkheid

Het gaat er vooral om bij het worden van FIRE dat je de eerste stap zet. Door maandelijks een bedrag te reserveren en slim te investeren in opkomende markten en crypto kun je van dat beetje geld al snel een groot bedrag maken. Als je bijvoorbeeld de dogecoin koers in de gaten houdt, zul je zien dat daar al snel winst is te behalen wanneer deze stijgt. Wat de FIRE beweging onderscheidt van de écht rijken, is niet alleen dat ze met weinig beginnen maar ook dat ze met relatief weinig leven. Zo hebben ze niet veel uitgaven. Denk bij aanhangers van FIRE niet aan champagne spuitende taferelen of superjachten maar eerder aan het wonen in een tiny house.

De uitgaven bij financiële onafhankelijkheid

De mensen in de FIRE beweging houden de uitgavenkant zeer strak in de gaten. Zij leven heel bewust en zuinig. Ze geven alleen geld uit aan zaken die zij belangrijk vinden en besparen daar waar mogelijk. Veel mensen die FIRE zijn besluiten om hun vrijheid die ze krijgen doordat ze geen 9 tot 5 baan hebben te gebruiken om zichzelf te ontwikkelen door bijvoorbeeld veel te reizen. De mogelijkheden zijn immers eindeloos doordat ze niet meer gebonden zijn aan tijd en/of plaats.

Kortom, FIRE worden is zeker mogelijk en geen onbereikbare droom. Hoeveel geld je hiervoor nodig hebt om rond te komen is ook afhankelijk van de levensstijl die jij ambieert. Hoe primitiever en eenvoudiger, hoe eerder jij financieel onafhankelijk kan worden. Qua inkomsten is het een kwestie van klein beginnen en doorgaan. Dat FIRE worden binnen een jaar voor iedereen mogelijk is, dat is dan wel weer erg rigide gesteld. Hier is niet rekening gehouden met eventuele tegenvallers en economische crisissen. Maar wanneer je consistent doorgaat, gaat het iedereen lukken. Dus aan jou de keuze, maar de mogelijkheid is er zeker voor iedereen!

Reageren