Het eten in de landen die je bezoekt maakt een groot deel uit van je reiservaring. Vaak zijn er allerlei nieuwe gerechten te ontdekken en geregeld zijn er ingrediënten die je nog niet kende. Zuid-Amerika heeft een hele veelzijdige keuken. Elk land heeft wel weer zijn eigen specialiteit. Of je nu streetfood uitprobeert of gaat eten in een van de luxere restaurants. Culinair Zuid-Amerika is geweldig om te ontdekken. Dit zijn de top aan gerechten, dranken en etenswaren die je kunt proeven in Zuid-Amerika.
1. Asado
De Argentijnse barbecue is wereldberoemd. In Argentinië heet het de asado. Grote lappen vlees worden perfect gegrild op de hete barbecue. Neem het Argentijnse chimichurri sausje als dip en jouw Argentijnse maaltijd kan niet meer stuk.
2. Mate
Mate maakt een groot deel uit van de cultuur in Argentinië, Paraguay en Uruguay. Het wat de espresso is voor Italië. Mate lijkt op een thee, maar is gemaakt van de Mate plant. De smaak is net als thee bitter en het drankje is blijkbaar goed voor je. In alle drie de landen drinken de locals mate net weer anders. In Argentinië drinkt met de mate met suiker, in Paragua drinken ze et koud en in Uruguy drinken ze het juist heet zonder suiker. Je drinkt mate uit een speciaal kopje met een bombilla erin. Een bombilla is een ijzeren rietje. De mate wordt altijd gedeeld en het is onbeleefd om de mate te weigeren.
3. Choripan
Dit is gegrilde worst dat op een stuk brood wordt geserveerd. Je vindt dit overal op straat in Buenos Aires.
4. Cachapa
De cachapa lijkt op een pannenkoek maar is iets dikker. Het is gemaakt van maïs puree, suiker, zout en olie en ertussen zit een stuk kaas. Het grappige is dat hierbij soms jam of ijs geserveerd. Zoet ne zout tegelijk dus! Deze snack wordt geserveerd bij de koffie of thee en bij het ontbijt.
5. Açai
Dit wonderbesje is inmiddels flink bekend in Nederland als “superfruit”. Maar jarenlang was dit diep paarse besje uit de Amazone van Brazilië een goed bewaard geheim. Het besje is flink zuur, maar in de fruitshops kan je er lekkere koude en verfrissende shakes van kopen.
6. Ceviche
Dit is een rauw visgerecht waarbij de vis wordt gemarineerd met citroen en limoen zodat het gaart door de zuren. Verder wordt het op smaak gemaakt met ui en chilipeper. Een bijzonder smaakvol gerecht!
7. Empanadas
De empanadas kan je in heel Zuid-Amerika eten. Het is een pasteitje van deeg dat gevuld is en daarna gefrituurd is. Er zijn onwijs veel verschillende vullingen. Populaire vullingen zijn gehakt of kip Een goede empanada is lekker knapperig aan de buitenkant.
8. Arepa
Een arepa is een Colombiaans broodje gebakken van een gekookt maïsmeel-deeg. Je eet dit broodje als ontbijt met beleg, als maaltijd gevuld met vlees, vis of avocado of als snack. De arepas verschillen erg per gebied, maar zijn altijd een lekkere maaltijd.
9. Chaquican
Dit is een traditioneel Chileens gerecht met aardappelen, pompoen, mais en andere groenten en rundvlees. Het is een heerlijk vullende maaltijd.
10. Cuy
Nummer tien wil ik niet zozeer aanraden om de smaak, maar meer om de aparte ervaring. Cuy is een Peruviaans gerecht waarbij cavia wordt gefrituurd. Ja, je leest het goed, cavia! Wie durft het aan?
Reageren