El Salvador: het land van de bitcoin, de Maya’s en de prachtige stranden

Terwijl landen als China en Iran optreden tegen bitcoinbedrijven, omarmt El Salvador de cryptomarkt. Nayib Bukele Ortez, de jonge en ietwat autoritaire president van het land, heeft eerder al aangegeven dat bitcoinmiljardairs er hartstikke welkom zijn. Nu gaat hij nog verder, met een wetsvoorstel dat van bitcoin een wettig betaalmiddel wil maken. In de praktijk betekent dit dat er in El Salvador geen vermogenswinstbelasting meer op hoeft te worden betaald.

Vooral financiële redenen achter de beslissing van El Salvador

De regering hoopt natuurlijk dat veel bitcoinmiljonairs snel hun biezen pakken en naar El Salvador trekken, waar ze vervolgens investeren en geld uitgeven. Tegelijkertijd hebben de meeste inwoners van El Salvador geen bankrekening. Bitcoin kan voor hen een goed alternatief vormen. Ook wil de president het voor Salvadoranen in de Verenigde Staten eenvoudiger maken om geld naar huis te sturen. Ze kunnen dan bitcoin kopen en doorsturen naar hun familie. Tezelfdertijd wil de president minder afhankelijk zijn van de dollar.

Daarbovenop hoopt de president de vruchten te plukken van cryptotoerisme. In een land met weinig bankrekeningen en pinautomaten kan bitcoin best wel eens een goed alternatief vormen, terwijl het charmeoffensief het land ook gewoon onder de aandacht brengt van talloze bitcoinfans. Hoe dan ook heeft El Salvador de toerist zeker wat te bieden.

Het land van bloedige oorlogen en veel leed

El Salvador heeft een lange geschiedenis, waarbij behoorlijk wat bloed is gevloeid. Zo werd het gebied eerst door de Pipil bewoond. Na de verovering door de Spanjaarden werd dit volk ingezet voor de productie van onder meer cacao, voordat zo’n 95% van hen ten onder gingen aan Europese ziekten als de pokken, de longpest en vlektyfus. Na het wegvallen van het Spaanse gezag maakte El Salvador deel uit van Mexico en in 1839 werd het een onafhankelijke republiek. In theorie was het een democratie, in de praktijk werd het met de knoet geregeerd door de zogeheten Veertien Families. In 1911 was het dan de beurt aan Maximiliano Hernández Martínez die een opstand bloedig onderdrukte. Nadat hij was afgezet, waren er afwisselend democratische en dictatoriale regeringen.

In 1969 brak dan weer de voetbaloorlog uit. Honduras werd tijdens de kwalificatiematchen van het WK van 1970 uitgeschakeld door El Salvador en dit resulteerde uiteindelijk in beschietingen en bombardementen. De oorlog duurde ongeveer 100 uur en er vielen ruim 2.100 doden. De jaren daarop rukte het communisme op en volgde er een burgeroorlog, waarbij doodseskaders en Amerikaanse inmenging tienduizenden slachtoffers veroorzaakten. Gelijktijdig werd het land door een zware aardbeving getroffen.

De laatste jaren is de situatie in El Salvador, naar lokale normen, min of meer tot rust gekomen. Sinds 2019 is Nayib Bukele Ortez er aan de macht. De veiligheid is er enorm verbeterd en het land heeft potentie om uit te groeien tot een populaire vakantiebestemming in Midden-Amerika. Voorlopig vinden er nog maar weinig reizigers hun weg naar het land.

Maar ook het land van de prachtige stranden en de Maya-ruïnes

Maar ook het land van de prachtige stranden en de Maya-ruïnes

El Salvador heeft prachtige standen die nog worden gevrijwaard van het massatoerisme. Onder meer Playa el Tunco is een ideale plek voor strandliefhebbers. Er zijn ook veel Zuid-Amerikaanse surfers te vinden. Als beginner kan je er zelfs surflessen nemen.

Verder zijn er in El Salvador veel restanten uit de periode toen de indianen er de plak zwaaiden. Onder meer de Mayaruïnes van Tazumal zijn heel indrukwekkend. Hier is ook de grootste piramide van Midden-Amerika te vinden. Bovendien is Joya de Cerén, het Pompeï van Midden-Amerika, een bezoekje waard. Het is een van de weinige plekken waar gebruiksvoorwerpen van de gewone Maya-burgers zijn gevonden.

Onder meer de hoofdstad San Salvador, een veelzijdige stad boordevol bezienswaardigheden, en Suchitoto zijn een bezoekje waard. Suchitoto is rijkelijk bezaaid met koloniale gebouwen en de stad wordt ook wel eens de hoofdstad van de cultuur genoemd. Onder meer de Iglesia Santa Lucia, een kerk in koloniale stijl, is gewoon fenomenaal. Vanuit de stad heb je ten slotte een prachtig uitzicht over het meer Lago Suchitlán. Voor zo’n 30 Amerikaanse dollar – omgerekend ongeveer 0,000034 bitcoin – kan je al een boottour over het meer boeken.

Reageren