European Health Insurance Card
Bij veel zorgverzekeraars staat de EHIC op de achterkant van de zorgpas. Dit is dan een zorgpas en EHIC in één. Hoe kun je dit controleren? Heel makkelijk: als jouw zorgverzekeraar een combinatiepas aanbiedt is de achterkant blauw en staat hier in hoofdletters ‘European Health Insurance Card’ op. Heb je geen EHIC? Dan kun je deze gratis aanvragen op ehic.nl of bij je zorgverzekeraar. Het is wel erg belangrijk dat je deze kaart op tijd binnen hebt voor je vakantie of reis. Je hebt deze in het buitenland namelijk nodig als bewijs dat je een zorgverzekering hebt.
Vervaldatum EHIC
Hoe lang de EHIC geldig is, verschilt per zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars sturen meteen een nieuwe op als de pas vervalt. Maar het kan ook zo zijn dat je rond de vervaldatum zélf een nieuwe pas moet aanvragen. Je kunt dit controleren bij je zorgverzekeraar. De vervaldatum staat vermeld op je pas.
Geldig in EER-landen
Je Nederlandse zorgverzekering – en dus je EHIC – is geldig in alle EER-landen. Dit zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.
Rekening direct naar zorgverzekeraar
Het voordeel van de EHIC is dat de medische kosten die vergoed worden door je zorgverzekeraar hiermee vaak direct worden doorgestuurd naar je zorgverzekeraar. Je hoeft deze kosten dus meestal niet zelf voor te schieten. Let op: er zijn enkele zorgaanbieders die de EHIC weigeren. Neem in dat geval contact op met je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat je de zorgkosten dan wel eerst moet voorschieten, deze kun je later declareren. Hiervoor moet je wel de rekeningen en eventuele doorverwijzing van de buitenlandse zorgverlener kunnen laten zien. Bewaar deze dus goed.
Vergoeding zorg in het buitenland
Je bent in alle EER-landen vanuit de basisverzekering verzekerd tot het Nederlands tarief. Ga je niet naar een EER-land op vakantie? Dan wordt de zorg in dat land niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt hiervoor wel een aanvullende zorgverzekering met werelddekking afsluiten. Hiermee wordt ook de zorg in het buitenland boven het Nederlands tarief vergoed. Je kunt er ook voor kiezen om bij je reisverzekering een extra module voor medische kosten met werelddekking af te sluiten.
Zorg nodig in het buitenland
Heb je zorg nodig tijdens je vakantie? Neem dan – indien mogelijk – altijd eerst contact op met het alarmnummer van je zorgverzekeraar. Dit telefoonnummer staat op je zorgpas. Je zorgverzekeraar kan je precies vertellen welke zorgkosten worden vergoed en welke niet. Gaat het om een noodsituatie? Dan is het handig om te weten dat het noodnummer 112 in heel Europa werkt. Als je buiten Europa op vakantie gaat is het verstandig het noodnummer van dat land van tevoren in je telefoon te zetten. Breng je zorgverzekeraar ook bij een noodsituatie zo snel mogelijk op de hoogte.
Zorgverzekering onder de loep
Neem voor je op vakantie gaat je zorgverzekering goed onder de loep. De inhoud van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde, maar de dekking van aanvullende verzekeringen kan flink verschillen. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering kun je zien waarvoor je precies verzekerd bent. Controleer deze goed, dit voorkomt dat je voor vervelende verrassingen komt te staan als je onverwachts zorg nodig hebt in het buitenland.
Reageren