Een weekend bergwandelen in Nederland

Bij bergwandelen is het vlakke Nederland niet het eerste land waar je aan denkt. Echte bergen vind je hier natuurlijk niet, maar voor een weekend weg om te wandelen over heuvels en dalen, kun je prima in Nederland terecht. Je moet ze weten te vinden, maar er zijn echt mooie heuvelachtige gebieden in Nederland. De meesten zullen Zuid-Limburg wel kennen, maar er is meer. Tamelijk onbekend, maar niet minder de moeite waard voor een weekend weg in eigen land, is De Sallandse Heuvelrug in Overijssel.

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Je waant je haast een weekend weg in het buitenland, als je wandelt over de glooiende wandelpaden van De Sallandse Heuvelrug. De golvende heidevelden en uitgestrekte bossen leveren on-Nederlandse uitzichten op. Naast wandelen kun je hier ook nog actievere dingen ondernemen, zoals paardrijden en mountainbiken. Het parcours over de stijgende en dalende paden over de heuvels zorgen voor voldoende uitdaging. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug bevindt zich op de grens van de regio’s Twente en Salland. Dit prachtige gebied is gevormd in de IJstijd, toen een grote, kruipende gletsjer het landschap omhoog duwde en later een stuwwal achterliet van zand, stenen en klei. In dit natuurgebied kun je nog korhoenders spotten, die leven van onder meer de vossebessen die je hier in ruime mate vindt.

Ingangen Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Wil je op de Sallandse Heuvelrug gaan wandelen, dan kun je een van de drie volgende ingangen nemen:
– Buitencentrum De Sallandse Heuvelrug in Nijverdal
– Informatieschuur De Pas in Haarle
– Natuurdiorama Holtenberg

Ook on-Nederlands is de Palthetoren op de Sprengenberg. Dit hoge witte huis met rond torentje met de spitse kap is een bijzondere aanblik en kijkt uit over het verder lege landschap. Het werd begin 20e eeuw gebouwd, toen de Palthe-textielfabrieken nog floreerden. Wandel beslist ook naar de top van de Oasekop, het uitzicht vanaf dit punt bevestigt het niet-Nederlandse karakter van dit gebied. Voor een weekend weg om te wandelen kun je hier in de omgeving kiezen voor overnachtingen op een camping of wat luxer in een hotel, b&b of pension.

Meer informatie:

– Toeristische info over de Sallandse Heuvelrug
– Hotels voor een weekend weg

Reageren