Een weekend bergwandelen in Nederland

Bij bergwandelen is het vlakke Nederland niet het eerste land waar je aan denkt. Echte bergen vind je hier natuurlijk niet, maar voor een weekend weg om te wandelen over heuvels en dalen, kun je prima in Nederland terecht. Je moet ze weten te vinden, maar er zijn echt mooie heuvelachtige gebieden in Nederland. De meesten zullen Zuid-Limburg wel kennen, maar er is meer.  Ga er lekker een paar dagen tussenuit om de natuur in eigen land beter te leren kennen, of ga lekker bergwandelen met je hond. Lees snel verder en ontdek mooie wandelroutes over de heuvels in het mooie Nederland.

Sallandse Heuvelrug
Sallandse Heuvelrug (Overijssel)

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Je waant je haast een weekend weg in het buitenland, als je wandelt over de glooiende wandelpaden van De Sallandse Heuvelrug. De golvende heidevelden en uitgestrekte bossen leveren on-Nederlandse uitzichten op. Naast wandelen kun je hier ook nog actievere dingen ondernemen, zoals paardrijden en mountainbiken. Het parcours over de stijgende en dalende paden over de heuvels zorgen voor voldoende uitdaging. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug bevindt zich op de grens van de regio’s Twente en Salland. Dit prachtige gebied is gevormd in de IJstijd, toen een grote, kruipende gletsjer het landschap omhoog duwde en later een stuwwal achterliet van zand, stenen en klei. In dit natuurgebied kun je nog korhoenders spotten, die leven van onder meer de vossebessen die je hier in ruime mate vindt.

Ingangen Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Wil je op de Sallandse Heuvelrug gaan wandelen, dan kun je een van de drie volgende ingangen nemen:

  • Buitencentrum De Sallandse Heuvelrug in Nijverdal
  • Informatieschuur De Pas in Haarle
  • Natuurdiorama Holtenberg

Ook on-Nederlands is de Palthetoren op de Sprengenberg. Dit hoge witte huis met rond torentje met de spitse kap is een bijzondere aanblik en kijkt uit over het verder lege landschap. Het werd begin 20e eeuw gebouwd, toen de Palthe-textielfabrieken nog floreerden. Wandel beslist ook naar de top van de Oasekop, het uitzicht vanaf dit punt bevestigt het niet-Nederlandse karakter van dit gebied. Voor een weekend weg om te wandelen kun je hier in de omgeving kiezen voor overnachtingen op een camping of wat luxer in een hotel, b&b of pension. 

Wandelen over de Grebbenberg en de Laarsenberg

Het natuurgebied “de Blauwe Kamer”, gelegen tussen Utrecht en Rhenen geeft vanaf de 50 meter hoge “bergen” Grebbenberg en Laarsenberg, prachtige vergezichten over de Nederrijn en de Betuwe. Dit bijzondere gebied is jaren geleden ontstaan doordat de rivier grind en zand van de stuwwal heeft weggespoeld. De historische ringwalburcht uit de middeleeuwen, geeft een kijkje is de geschiedenis van de plek. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen wanneer zij wandelen over glooiende paden, langs uitgestrekte velden en door dichtbegroeide bossen.

Een leuke wandeling is de tocht die loopt tussen Utrecht en Rhenen. Deze wandeling start in Rhenen op het station en is 13 kilometer lang. Natuurlijk zijn er tal van andere wandelingen die je in dit prachtige gebied kunt maken. Voor iedere wandelaar keus te overvloed!

Wandelen over de Schilberg en de Gulp

Het heuvelachtige en groene gebied Slenaken, ligt verstopt in het Gulpdal, aan de grens van ons buurland België. Je kunt hier onder meer prachtige wandelingen maken in het “Onderste Bos en het Bovenste Bos”. Deze benamingen zeggen al genoeg: in het Bovenste Bos loopt de tocht over de boshellingen en de heuvels, terwijl het uitzicht je geweldige vergezichten biedt. Op een gegeven moment volg je een steil bospad omlaag, naar het Onderste Bos en passeer je heel even de grens net België. Vanuit hier zul je weer een klim omhoog maken, terug de heuvels in en kun je de kerktoren van het historische Slenaken in de verte zien liggen. Een leuk dorp om meteen even te bezichtigen en jezelf tegoed te doen aan een welverdiend koud drankje!  Vanuit Slenaken vertrekken starten vele wandelroutes. Laat je informeren bij het toeristenbureau, trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door de natuur!

Wandelen over de Vaalserberg

Limburg staat bekend om zijn glooiende heuvels, de meest “hoge” die Nederland kent. Bijna iedereen heeft we eens gehoord van het drielandenpunt in Vaals, met als hoogste punt de Vaalserberg (322,5 meter). Fanatieke wandelaars kunnen deze berg dus ook beklimmen! Wandelroutes over de Vaalserberg geven je een uniek uitzicht over Nederland, België en Duitsland en laten je het gevoel hebben dat je in een compleet ander land bent. Beleef de Zuid-Limburgse heuvels op zijn best!

Wandelen over de Marenberg en de Peeberg

In het gezellige Brabant zijn genoeg wandelmogelijkheden te vinden. Dat je hier ook kunt bergwandelen weten veel mensen echter niet. Veel routes starten vanuit Ossendrecht, een leuk stadje om tevens te bezichtigen, en leiden door het natuurgebied de Brabantse Wal. Hier kun je het tracé volgen van een oude spoorweg die eens liep tussen Bergen op Zoom en Antwerpen. Je wandelt hier tussen lanen met prachtige, statige bomen, onverharde polderwegen en dijken, smalle heidepaadjes en heuvels. Vanaf de Peeberg en de Marenberg heb je een geweldig mooi uitzicht over het glooiende Brabantse landschap.

Alsof dit nog niet genoeg mooie natuurgebieden zijn, telt ons kikkerland nóg meer mooie plekken waar je kunt bergwandelen. Denk bijvoorbeeld aan de Veluwse Bergen, de Amerongse Berg in Veenendaal of de Tankenberg in Twente.

Ben jij een echte wandelfanaat? Bekijk dan ook de vijf mooiste wandelroutes in Ierland of de tien mooiste wandelroutes van Oostenrijk.

Reageren