Een vakantie naar Lapland: dit moet je overwegen

Voor velen staat een reisje naar Lapland hoog op de bucketlist. En het is niet moeilijk om te begrijpen waarom.

De magische regio Lapland zit vol contrasten. De winters zijn lang en koud, maar krijgen kleur door het spectaculaire noorderlicht, warme sauna’s en heerlijke winterse activiteiten. De zomer daarentegen kent eindeloze lichte dagen en wordt gekenmerkt door de unieke middernachtzon.

Verder zijn de landschappen in Lapland werkelijk oogverblindend, zijn de mensen enorm hartelijk en leeft de eeuwenoude Sami-cultuur nog steeds voort.

Maar wat moet je allemaal overwegen wanneer je een vakantie naar Lapland wilt maken? Dat gaan we je nu vertellen!

Wanneer wil je Lapland bezoeken?

Lapland is het hele jaar door een bezoek waard. Maar winter of zomerreizen naar de regio zijn, zoals je je kunt voorstellen, een wereld van verschil.

Een vakantie Lapland in de zomer staat in het teken van uitstapjes in de prachtige ruige natuur, duizenden meren en de rust. De unieke middernachtzon bepaalt de lengte van de dagen en je kunt tal van activiteiten ondernemen, zoals wandelen, vissen, kanoën en kamperen.

In de winter ligt alles in Lapland (meestal) onder een dikke laag sneeuw en begeef je je echt in een sprookje. De nachten zijn lang en het noorderlicht is op veel plekken te zien (vooral in februari en maart). Bovendien kun je je wagen aan winteractiviteiten zoals huskytochten, ijsvissen en sneeuwschoenwandelen.

Ga je naar Noors, Zweeds of Fins Lapland?

Een vakantie in Lapland wordt bijna altijd geassocieerd met Fins Lapland. Maar in feite is Lapland verspreid over verschillende landen, namelijk Noorwegen, Zweden én Finland. Doe je onderzoek dus en bepaal welk land je het liefst wilt bezoeken.

Het noorderlicht is te zien in zowel Noorwegen, Zweden als Finland. Hetzelfde geldt voor alle bijzondere activiteiten en het prachtige landschap. Wat dat betreft maakt het dus niet zo heel veel uit voor welke bestemming je kiest.

Uiteraard zijn er wel degelijk verschillen tussen Lapland Finland, Zweden of Noorwegen. Het is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeuren voor welk land je kiest!

Hoe ben je van plan om door Lapland te reizen?

Hoe ben je van plan om door Lapland te reizen

De meeste mensen die naar Lapland reizen hebben een pakketreis geboekt of verblijven op dezelfde plek. Dit betekent dat ze per bus of taxi tussen locaties worden vervoerd. Dit is een van de opties, maar het is ook een mogelijkheid om je reis naar Lapland zelf te regelen.

Dit klinkt misschien een beetje spannend, maar is echt niet zo ingewikkeld. Je kunt eenvoudig een goede auto met winterbanden huren in Lapland. De wegen goed onderhouden en elke dag wordt er sneeuw geschoven.

Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer door Lapland te reizen. Tussen de meest dichtbevolkte plekken rijden veel treinen, terwijl de kleinere dorpen vooral met bussen verbonden zijn.

Lees ook: Op winterreis naar Fins Lapland; een handige checklist.

Op welke bestemming wil je verblijven?

Lapland is behoorlijk groot, dus je zult in één vakantie niet alles kunnen zien. Het beste kun je één regio kiezen om te ontdekken.

Zuid-Lapland herbergt (besneeuwde) bossen die worden afgewisseld met groenblauwe meren. Het noorden van Lapland is de thuisbasis van echte bergen en eeuwenoude Sami-dorpen.

Als je langer dan één week in Lapland verblijft kun je eventueel meerdere regio’s bezoeken. Maar onthoudt: slow travel is het nieuwe reizen!

En in wat voor soort accommodatie?

Of je nu op zoek bent naar eersteklas hotel met alles erop en eraan, een knusse cabin of een modern appartement: Lapland heeft het allemaal.

Je vind je allerlei soorten accommodaties, die aansluiten bij de behoeften van iedere toerist. Ga je het liefst voor een traditionele manier van overnachten? Dan zijn hutten de perfecte manier om jezelf onder te dompelen in de natuur en cultuur.

Appartementen daarentegen zijn een geweldige optie voor gezinnen of grotere groepen. En overnachten in Bed & Breakfasts in Lapland een goede manier om in contact te komen met de locals. Of wat dacht je van een verblijf in een glazen iglo? Aan jou de keus!

Genoeg dingen om over na te denken als je besluit om een reis naar Lapland te gaan maken dus. Wees goed voorbereid, dan wordt je droomvakantie nóg magischer.

Reageren