Een PCR-test nodig om te reizen?

Veel landen vragen een negatieve PCR-test met reiscertificaat van reizigers die het land binnen willen. Voor het ene land mag de test niet ouder zijn dan 72 uur, terwijl andere landen een termijn van 48 uur hebben gesteld. Feit is dat je een dergelijk land niet zonder quarantaine inkomt zonder een negatieve PCR-test. Wil je weten hoe het zit met het land van jouw bestemming, neem dan contact op met de klantenservice van de maatschappij waarmee jij vliegt. Bij deze afdeling hebben ze de meest recente informatie beschikbaar over jouw bestemming.

Voor de juiste PCR test op Schiphol is ook belangrijk wanneer je vertrekt en op welk tijdstip de terugvlucht staat gepland. Het reiscertificaat dat je ontvangt bij een negatieve PCR test op Schiphol is bedoeld als controlemiddel voor de luchtvaartmaatschappijen en is wereldwijd geldig.

Hoe krijg je een PCR test?

Als jij weet welke test voor jou geschikt is via de service afdeling van de maatschappij waarmee je vliegt, kan je contact opnemen voor een spoedtest op Schiphol. Deze is niet gratis. Op Schiphol word je in een rustige omgeving getest. In de rij staan is er niet bij, er wordt op afspraak getest en de wachttijd is in het algemeen beperkt tot maximaal 5 minuten. De test vindt altijd onder begeleiding van een BIG arts plaats. Na de test krijg je binnen korte tijd de uitslag, bij een spoedtest vaak al binnen een uur. Indien deze negatief is, ontvang je tevens een reiscertificaat, zodat je klaar bent voor de vliegreis.

Hoe verloopt een PCR test?

Bij een polymerase chain reaction-test wordt door getraind personeel keel- en neusswab afgenomen. Het materiaal gaat daarna naar een laboratorium om getest te worden. Een dergelijke test duurt relatief kort afhankelijk van de testmethodes die gebruikt worden. Een spoedtest kost maximaal enkele uren. De PCR test wordt momenteel vooral gebruikt bij het reizen omdat veel landen een negatieve test eisen om reizigers zonder quarantaine het land binnen te laten. Om die reden zijn er op Schiphol ook mogelijkheden om een spoedtest af te leggen waarbij je tevens een reiscertificaat kan ontvangen. Dat certificaat is wereldwijd geldig en wordt door de meeste luchtvaartmaatschappijen geëist.

Wat is de techniek bij een PCR test?

Het RNA van het coronavirus is inmiddels geanalyseerd door de medische wetenschap. Het materiaal dat uit je neus en keel is afgenomen wordt gezuiverd zodat kan worden gecontroleerd of zich hierin ook RNA van het virus bevindt. Door een speciale stof toe te voegen wordt het coronavirus geïdentificeerd en kan het zich vermenigvuldigen zodat het bij de test beter te traceren valt. De test is snel en zeer betrouwbaar. Het is mogelijk om RNA aan te tornen tot 2 dagen voordat er klachten komen. Ook is de aanwezigheid van het virus aangetoond tot een periode van 2 maanden nadat de klachten zijn verdwenen. De hoeveelheid RNA bepaalt of de test als negatief kan worden beschouwd. Die uitslag hoor je dan meteen.

Reageren