Een bezoek aan de Kathedraal van Granada

Stad van de flamenco, waar het wemelt van gezellige tapas barretjes en kroegjes, waar de besneeuwde bergtoppen van de Siërra Nevada altijd op de achtergrond aanwezig zijn en waar de Arabische en Spaanse cultuur zich mengen. Dat is Granada, een geweldige stad in het Zuiden van Spanje, Andalusië. Met tal van culturele en historische bezienswaardigheden  vul je de dagen hier in no-time. Begin je ontdekkingstocht bij de grootste Kathedraal van de stad, de Kathedraal van Granada, en laat je verrassen door een rijke geschiedenis en prachtige architectuur!

Koninklijke kathedraal van Granada - Koninklijke kapel van Granada. Blauwe lucht daarboven.
Kathedraal van Granada

Kathedraal van Granada geschiedenis

De kathedraal van Granada is gewijd aan de Maagd van de Incarnatie en werd gebouwd op de plek van de Grote Moskee. De bouw begon in 1523 en eindigde in 1704, en er werd voornamelijk gewerkt tijdens de Spaanse Renaissanceperiode. Opdracht voor de bouw werd gegeven door het Katholieke Koninklijke paar van Granada.  De tekst: “De inwoners van Granada geven geloof en liefde aan de katholieke vorsten” werd prominent aangebracht op de gevels.

Ingang van Koninklijke Kapel in de Kathedraal van Granada, de stad van Granada, Andalusia, Spanje.
Ingang van de Koninklijke Kapel

De begraafkapel voor de koningen werd als eerste afgemaakt . Sindsdien hebben er veel veranderingen en toevoegingen plaatsgevonden, zoals de mooie barokke koepelkerk Iglesia del Sagrario. Bijna 200 jaar lang werkten verschillende architecten aan de kathedraal, waardoor de kathedraal van Granada een mix werd van Renaissance- en Gotische stijlen. De architect en kunstenaar Diego de Siloé is de man die het meeste zijn stempel heeft gedrukt tijdens de bouw van de Kathedraal. Iedereen die na hem kwam, probeerde zijn visie en werk te evenaren en voort te zetten.  

Kathedraal van Granada tegenwoordig

Tegenwoordig is de Kathedraal van Granada een druk bezochte bezienswaardigheid voor honderden toeristen die willen genieten van de pracht en grootsheid van het gebouw, en een kijkje willen nemen in de geschiedenis van de stad. De Kathedraal van Granada is op dit moment een van de belangrijkste gebouwen  in de wereld van de Katholieke kunst.

Kathedraal van Granada van binnen. Hoge, witte pilaren en een zwart witte tegelvloer.
Kathedraal van Granada interieur

De Koninklijke begraafkapel “Capilla Real”,  met de graven van het katholieke Koninklijke paar Ferdinand en Isabella, Juana la Loca, en Felipe el Hermoso, staat naast de Kathedraal en kan apart worden bezocht.  In deze kapel kun je nu ook een verzameling kunstvoorwerpen zien die ooit van koningin Isabella waren. De kathedraal  zelf is super artistiek, verfijnd en ruim. Als bezoeker wordt je uitgenodigd om in alle richtingen te kijken (een vergelijkbaar concept als dat van de kerken van San Lorenzo en Santo Spirito in Florence). De belangrijkste en meest bijzondere aspecten van de Kathedraal zoals hij nu is zijn:

* De koepel
* De deur van vergeving
* Glas-in-lood ramen
* De gevel

Verder is er een grote tentoonstellingsruimte op de begane grond van de toren, waar op dit moment stukken van verschillende beeldende kunst tentoongesteld worden: schilderijen, beeldhouwkunst, stoffen, goud, heilige ornamenten enz.

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Wanneer je de Kathedraal van Granada wilt bezoeken zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om een tour te boeken met Engelssprekende gids, waarbij je stilstaat bij alle details van de architectuur en vooral de geschiedenis. Je bezoekt dan de Kathedraal en meestal ook de Koninklijke kapel, en kunt in vele gevallen de wachtrij overslaan.

Tours variëren van 1 tot 3 á 4 uur en je zult je gids treffen op een afgesproken ontmoetingspunt in de stad, afhankelijk van waar je hebt geboekt. Sommige tours nemen je buiten de Kathedraal ook mee naar een aantal andere historische plekken in de stad, bijvoorbeeld de Arabische baden. Let er op dat er tijdens de meeste tours niet voor eten en drinken wordt gezorgd dus dat je dit zelf mee moet nemen. In het hoogseizoen kunnen tours snel volgeboekt zijn vanwege het grote aantal toeristen. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd boekt!

Zelf op pad

Wil je de Kathedraal graag bezoeken, maar niet perse via een tour? Dan kun je ook gemakkelijk op eigen houtje de boel gaan verkennen. De Kathedraal van Granada is het middelpunt van de stad, en bevindt zich op een makkelijk te vinden plek, pal in het historische centrum. Het is dus niet moeilijk om hem lopend te vinden vanaf je hotel (of waar je ook bent).  
Kom je van buiten het centrum, kun je de kathedraal van Granada bereiken met de stadsbus,  lijn 4, 8, 11, 21, 33, C31, C32, C34 (halte Gran Vía / de kathedraal), of C30, C35 (halte bij Plaza Isabel Católica).

Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend vertrekt wanneer je de Kathedraal nog in enigszins rust wilt verkennen. Het wordt namelijk al snel heel druk, en het laatste wat je wilt is uren in de rij staan om binnen te kunnen! Wanneer je zelf op pad gaat heb je de mogelijkheid om een audio gids te nemen in bijna iedere taal, waarbij je via een koptelefoon alle belangrijke informatie over de Kathedraal te horen krijgt, op het tempo dat jij prettig vind!

Openingstijden en adres

De Kathedraal is het hele jaar door geopend, behalve tijdens religieuze vieringen:

Maandag tot en met zaterdag
10:00 uur tot 18:30 uur

Zondagen en feestdagen
15:00 tot 17:45 uur

Check altijd van tevoren goed de website om op de hoogte te zijn van eventuele veranderingen in het schema (wat af en toe voor komt).

Adres:

Calle Gran Vía de Colón, 5, 18001 Granada, Spanje
+34 958 22 29 59

Tickets

Er zijn verschillende soorten tickets te verkrijgen waar ook verschillende prijzen aan hangen:

Kinderen met familie tot 12 jaar
Gratis (audiogids op basis van beschikbaarheid).

Volwassenen
5 euro (audiogids inbegrepen)

Studenten
3.5 euro (audiogids inbegrepen).

Er is gratis toegang op zondag van 15.00 – 17.45 uur .

Tickets zijn vooraf te koop op de officiële website maar ook via vele andere internetpagina’s  die tickets aanbieden.  Het centrum van Granada zit bovendien vol met toeristen bureautjes waar je ook gemakkelijk je ticket kunt aanschaffen.

Kun je niet wachten om deze prachtige en bijzondere plek in Spanje te gaan bezoeken? Wacht dan niet langer en ga snel op pad. Wil je meerdere leuke bezienswaardigheden in de stad zien, denk dan eens aan een Granada Hop on-Hop off City Train Ticket. Enjoy!

Reageren