Een autovakantie in Nederland: 6 mooie dorpjes die je moet zien

Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar ook in ons eigen kleine Kikkerlandje wemelt het van de prachtige natuurgebieden, en je vind er op veel plekken nog authentieke dorpjes met veel historie en cultuur. En laat het nu net de perfecte periode zijn om al die mooie plekjes te gaan verkennen! Een autovakantie in Nederland is hiervoor ideaal. Zorg dat je goed voorbereid bent, en laat van tevoren je autoverzekering berekenen om zo stressloos mogelijk aan je vakantie te beginnen. Daarna: ga snel op pad en laat je verrassen door de charme en schoonheid van Nederland! De volgende mooie dorpjes mag je zeker niet overslaan:

1. Heusden, Noord-Brabant

Heusden

Het kleine 17e eeuwse vestingstadje Heusden is dé plek voor jou wanneer je terug wilt gaan in de tijd. De vestingwerken zijn hier volledig gerenoveerd en 134 monumenten uit het stadje staan op de monumentenlijst. Heusden ligt naast een van de oudste waterkastelen van Noordwest-Europa, en was een van de eerste dorpjes in Nederland die omgeven werd door een muur. In het pittoreske, oude centrum vindt je tal van prachtig bewaard gebleven panden en gebouwen, en het uitzicht op de vele vestingwerken maakt het plaatje compleet. Plof neer op een van de gezellige terrasjes die uitkijken op de haven, en geniet van dobberende bootjes op het water, en natuurlijk de Brabantse gastvrijheid!

2. Kinderdijk, Zuid-Holland

Kinderdijk

Gezien als het kleine broertje van de Zaanse Schans, vindt je ook bij Kinderdijk een enorm en prachtig windmolencomplex, maar dan met wat minder toeristen. Kinderdijk werd in in 1997 officieel opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is echt een super bijzondere plek in Nederland die bruist van de historie en die zelfs onderdeel uitmaakt van de wereldgeschiedenis.  Kom hier zeker naartoe om de mooie bewaard gebleven windmolens te aanschouwen, waarvan een aantal van hen zijn omgetoverd tot museum. Ook kun je heerlijk wandelen en fietsen langs het water en de dijken, en is het maken van een boottochtje met lekker weer echt een must.

3. Giethoorn, Overijssel

Giethoorn

Giethoorn is een naam die bijna iedereen wel kent, maar ben je ook al ooit op deze mooie bestemming geweest? Gelegen in Nationaal Park Weerribben-Wieden, is dit idyllische dorpje in Overijssel echt een lust voor het oog. Tal van boerderijen met rieten daken zijn prominent gebouwd op kleine veeneilanden, die met elkaar zijn verbonden door bijna 200 houten bruggetjes. Geen wonder dat Giethoorn ook wel het Venetië van Nederland wordt genoemd! In de omgeving liggen prachtige meren, rietvelden en bossen, waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten. Huur een bootje of kano en baan een weg door de kleine, smalle wateren terwijl je mooie huizen en groene velden aan de waterkant kunt ontdekken.

4. Thorn, Limburg

Thorn

Het kleine authentieke dorpje Thorn ligt in het zonnige zuiden van Limburg, en mag niet worden overgeslagen tijdens jouw autovakantie in Nederland. Thorn staat bekend om zijn oude witte huizen (wordt ook wel het witte stadje genoemd), en tal van monumentale gebouwen. Het dorp ontstond toen er rond 990 een klooster voor edelvrouwen werd gevestigd. Hierdoor ontwikkelde het zich tot een klein vorstendom, en veel later werd er een gedeeltelijke stadsmuur gebouwd. Tegenwoordig kunnen veel van deze residenties van de edelvrouwen nog worden bezocht. Ook de imposante Abdijkerk, die gebouwd is in de 10e eeuw, is prachtig om te zien. Sluit je bezoek af op een van de terrasjes op het pittoreske plein, en de ervaring is compleet!

5. Orvelte, Drenthe

Orvelte

Het “museumdorp” Orvelte ligt midden in de mooie provincie Drenthe. Het herbergt tal van oude ambachten zoals een zagerij, een smid en een klompenmaker. Deze zijn allemaal open voor publiek. Ook worden er het hele jaar door een aantal evenementen gehouden met oer-Hollandse activiteiten, en kun je zien hoe mensen vroeger leefden. Het centrum van Orvelte werd gerestaureerd en nagemaakt zoals het er in 1832 uit moet hebben gezien. Bezoek de vele houten boerderijen en proef van de heerlijke ambachtelijke lekkernijen die daar worden gemaakt en verkocht. Ook kun je soms meedoen met verschillende workshops. Een super leuke ervaring in eigen land!

6. Monnickendam, Noord-Holland

Monnickendam

Monnickendam ligt in Noord-Holland aan de oever van het IJsselmeer, en heeft een lange geschiedenis. In de middeleeuwen bruiste het charmante vissersdorpje  van de visserij, scheepsvaart en rokerijen. Veel van hen zijn tegenwoordig nog steeds in gebruik. Wanneer je door de schattige straatjes en langs de mooie haven slentert zul je dan ook ongetwijfeld af en toe de geur van verse paling ruiken! Proef hier ook zeker van wanneer je er bent… Monnickendam ligt vol met historische monumenten en prachtige oude gebouwen, en is de ideale bestemming voor het maken van lange fietstochten, wandelingen of boottochtjes over het IJsselmeer of de grachten.

Zo zie je maar; ook in ons eigen land liggen de mooie, pittoreske dorpjes voor het oprapen. Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om nieuwe dingen te zien en te ontdekken. Stap dus snel in je auto, en laat je betoveren door Nederland!

Reageren