Een e-visum voor Turkije aanvragen

Wie naar Turkije wil, heeft een visum nodig. Turkije ligt niet in de Europese Unie en sinds jaar en dag weten toeristen dat zij voor vertrek een visum moeten regelen. Sinds 1 november 2014 is het echt noodzaak het visum van tevoren aan te vragen. Voorheen was het mogelijk het visum pas aan te vragen op plaats van bestemming, maar Turkije heeft die wetgeving omgezet.

Het is dus niet meer mogelijk een visum te kopen op de luchthaven in Turkije. Turkije werkt men een systeem waarbij men een papieren visum aan kan vragen, of een digitaal visum. Dit is wat men een e-visum noemt. Een e-visum dient van tevoren aangevraagd worden. Dit kan via de website van VisumBuitenland.nl. Een digitaal visum is goedkoper dan een papieren visum.

Wat is een e-visum voor Turkije?

Een e-visum is nodig voor legaal verblijf in Turkije. Voorheen konden de visa worden gekocht op de luchthaven in het land van bestemming. Een e-visum is een officieel, wettelijk document dat toestemming geeft om het land te betreden voor bijvoorbeeld zaken of toerisme. De Turkse missies en douanekantoren geven ook nog een papieren visum af. Belangrijk te weten is dat deze voor vertrek al in Nederland of België moeten worden aangevraagd.

visum voor turkije

Het aanvragen van een papieren visum kost meer tijd en geld dan de aanvraag van een digitaal visum. Daarom is het e-visum in het leven geroepen. Wel zijn er voorwaarden geboden aan de geldigheid van het e-visum.

Een e-visum is een elektronisch document, dat de aanvrager per e-mail ontvangt. Het e-visum is het bewijs van officiële toestemming om binnen Turkije te reizen. Het land weet op dit manier wie er het land binnenkomt. Op VisumBuitenland.nl kunnen reizigers een visum aanvragen voor henzelf en voor medereizigers.

De voorwaarden van een e-visum

Wie een e-visum Turkije aanvraagt, is gebonden aan speciale voorwaarden.Net als het papieren document is het e-visum een geldig, wettelijk document. Deze dient dan ook volledig naar waarheid worden ingevuld. Het is immers mogelijk dat de Turkse immigratiedienst graag bij aankomst de papieren wil zien. Inreizen met een ongeldig visum kan een hoop gedoe opleveren. Het is daarom belangrijk de zaken van tevoren goed op orde te maken.

Goed om te weten, is dat het e-visum voor Turkije 180 dagen geldig is. Binnen deze periode mag de reiziger onbeperkt naar Turkije vliegen. De reiziger mag er maximaal 90 dagen in totaal verblijven. Daarna moet hij het land verlaten en een nieuw visum aanvragen.

In de praktijk werkt dit als volgt: het visum is geldig van 22 april tot en met 18 oktober. De reiziger gaat in de meivakantie naar Turkije. Dat is een totaal van 7 dagen. Binnen de geldigheid van het visum mag de reiziger dan nog maximaal 83 dagen in totaal in Turkije verblijven. Belangrijk is dus dat de geldigheid van het visum om 90 dagen in totaal gaat. Het maakt niet uit of men 90 dagen achtereenvolgens verblijft, of de 90 dagen verdeelt over meerdere periodes. Binnen 90 dagen moet de reiziger bovendien weer vertrekken, omdat het visum weliswaar 180 dagen geldig is, maar slechts recht geeft op een verblijf van 90 dagen in totaal.

In de zomervakantie gaat de reiziger nog drie weken naar Turkije. Een maand later blijft de reiziger nog een week. In totaal is de reiziger dan voor vijf weken naar Turkije gegaan. Het totaal komt neer op een verblijf van 35 dagen. Dit is ver onder de 90 dagen die de Turkse voorwaarden voorschrijven. Dit betekent dat deze situatie volledig legaal is volgens het Turkse e-visum.

Houd er wek rekening mee dat op 18 oktober het visum verloopt. De reiziger is dus slechts 35 dagen in Turkije geweest, maar omdat het visum bijna verloopt is het raadzaam een nieuwe aan te vragen.

Voor de aanvraag van een e-visum dient men in bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Een geldig paspoort of identiteitskaart is nog tenminste 6 maanden geldig vanaf het moment dat de reiziger in Turkije aankomt. Meerdere malen op hetzelfde visum is mogelijk, wanneer de reiziger dit aangeeft op het aanvraagformulier. Wie langer dan 90 dagen in Turkije verblijft, kan geen gebruikmaken van het e-visum. Er is dan een apart visum benodigd, die kan worden aangevraagd bij de Turkse ambassade.

Is een e-visum verplicht?

Het is niet verplicht specifiek een e-visum aan te vragen. Wel is het verplicht om in het bezit van een geldig Turks visum te zijn, alvorens naar Turkije te reizen. De reiziger kan kiezen tussen het papieren visum van de Turkse missies en douanekantoren, of het aanvragen van een online e-visum.

Vroeger koos men vaker voor het papieren visum. Dit omdat het papieren visum minder geld kostte. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Bovendien gaat het aanvragen van een e-visum veel gemakkelijker online, is de levertijd korter en zijn de kosten ongeveer gelijk aan een papieren visum. De kosten voor het Turkse e-visum bedragen slechts 24,95 euro per persoon. Het is eenvoudig het totaalbedrag van een online visum af te rekenen met bijvoorbeeld iDEAL. Dit betekent dat een e-visum aanvragen geen tijdrovende klus is.

visum turkije aanvragen

Een e-visum is dus niet verplicht, maar de reizigers dienen wel in bezit te zijn van een geldig visum. In Turkije geldt de visumplicht. Iedereen die in Turkije arriveert, heeft een dergelijk visum nodig. Dit geldt ook voor baby’s en kinderen.

Gemakkelijk online een e-visum voor Turkije aanvragen

Stel: een gezin van vier personen wil op vakantie naar Turkije. De familie heeft dan een e-visum voor Turkije nodig. Toch is het niet noodzakelijk om het aanvraagproces vier keer te doorlopen. Het aanvragen van visa voor meerdere personen kan gemakkelijk in één visumaanvraag. Binnen de procedure kan de reiziger meerdere personen in de aanvraag meenemen.

Het aanvragen van een e-visum gaat erg eenvoudig. Over het algemeen duurt het aanvragen van een e-visum voor Turkije niet langer dan 5 minuten. Houd alvorens de aanvraag het paspoort of de identiteitskaart bij de hand. Het is belangrijk dat de gegevens op de legitimatie precies kloppen met de informatie op het e-visum. Vul nu het aanvraagformulier in. Het aanvraagformulier kan in het Nederlands worden ingevuld. Controleer na het invullen nogmaals of alle gegevens correct zijn overgenomen van het paspoort of identiteitskaart.

Wie van plan is meerdere keren naar Turkije te reizen, kan dit aangeven bij het aanvragen van het visum. Het is bovendien mogelijk voor meerdere personen een visum voor Turkije aan te vragen. Dit is mogelijk door een reiziger toe te voegen. Vul de correcte gegevens van de medereiziger in. Belangrijk: de visumplicht geldt ook voor baby’s en kinderen!

Wie het visum nog voor 23.00 aanvraagt, ontvangt het visum nog dezelfde dag per e-mail.

Betalingsmogelijkheden voor een e-visum

Vervolgens kan met het visum of de verschillende visa afrekenen. Dit kan eenvoudig met de meest bekende betalingsmethode in Nederland: iDEAL. Uiteraard is betaling met BanContact of Mister Cash ook mogelijk.

Kies de gewenste betaalmethode en volg de vervolgstappen op het scherm. Belangrijk: voor de aanvraag van een e-visum voor Turkije is het gebruik van de creditcard niet verplicht. De reiziger kan dus op dezelfde manier afrekenen als bij andere online webwinkels. Na het afronden van de aanvraag ontvangt de aanvrager een bevestiging per e-mail. Over het algemeen wordt een e-visum binnen 12 uur geleverd. Wie voor 23:00 een e-visum bestelt, ontvangt het digitale visum dezelfde dag nog per e-mail.

Het is belangrijk te controleren of de gegevens op het visum overeenkomen met de gegevens op het paspoort of identiteitskaart. Blijkt dit niet overeen te komen, neem dan contact op met de verstrekker. Het visum is namelijk dan niet geldig en het is dan niet mogelijk met dit visum naar Turkije te reizen.

Levertijd e-visum Turkije

Over het algemeen wordt een e-visum voor Turkije binnen 12 uur na aanvraag al geleverd. Het voordeel van een e-visum is dat deze per e-mail wordt verzonden. Wie voor 23:00 bestelt, krijgt het e-visum nog dezelfde dag per e-mail toegezonden. De levertijd van een e-visum kan soms variëren. Dit omdat de aanvraag eerst goedgekeurd dient te worden door de Turkse overheid, die een e-visum gereedmaakt.

visum turkije

In sommige gevallen is een levertijd van 12 uur onvoldoende. Wie binnen zeer korte termijn naar Turkije vertrekt, kan gebruikmaken van de spoedprocedure. Het aanvragen van een e-visum met spoed is niet erg duur.

Spoedvisum voor Turkije

Een spoedvisum is noodzakelijk voor reizigers die op zeer korte termijn naar Turkije reizen. Vul hiervoor het normale aanvraagformulier in. Bij de algemene gegevens klikt de reiziger de optie ‘spoed (15 minuten)’ aan. Een spoedaanvraag kost 5 euro extra per persoon bovenop de normale prijs van 24,95. De aanvraag wordt onmiddellijk in behandeling genomen. Binnen 15 minuten ontvangt de aanvrager het e-visum. Deze mogelijkheid is er 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Zorg ervoor dat de informatie op het spoedvisum overeenkomt met de informatie op het paspoort of identiteitsbewijs. Dit omdat er bij een spoedprocedure geen handmatige controle op juistheid van gegevens wordt uitgevoerd. Zonder geldig e-visum is het niet mogelijk naar Turkije te reizen!

Reizen met kinderen

Wie reist met minderjarige kinderen, dient te voldoen aan een aantal extra regels. Alle kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen reisdocument. Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om kinderen bij te schrijven op het paspoort van de ouders. Dit om ontvoeringen tegen te gaan. De Koninklijke Marechaussee houdt uitgebreide en strenge controles hierop. Reist een kind naar het buitenland waarover de ouders gezamenlijk gezag heeft, of waarover de ouder geen gezag heeft, dan dient men een speciaal formulier in te vullen. Met dit formulier toont de reiziger aan dat hij uitdrukkelijke toestemming heeft om met het kind naar het buitenland te reizen. Houd hier rekening mee bij het aanvragen van het e-visum voor Turkije.

Reageren