Duurzaam reizen is mogelijk: 4 tips!

Goedkoop reizen is natuurlijk helemaal geweldig, immers je bespaart geld wat je goed kunt gebruiken tijdens je vakantie. Maar wist je dat verantwoord reizen eigenlijk nog belangrijker is? Duurzaam reizen is een hot item sinds de Verenigde Naties het jaar 2017 hebben uitgeroepen tot het Internationale Jaar voor Duurzaam Toerisme. Wat dat is en hoe je daar zelf een bijdrage aan kan leveren leggen we hieronder uit.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is in feite niks anders dan bewust reizen. Toerisme is voor veel landen, met name de landen op het Afrikaanse continent en in Azië een belangrijke bron van inkomsten. Daar is niks mis mee, een goede vakantie mag immers best wel wat kosten. Bij duurzaam toerisme gaat het erom dat de lokale organisatie en de gemeenschap kunnen profiteren van je reislust. Met andere woorden, reizen met respect voor de omgeving, de bevolking en de cultuur. Het is bijvoorbeeld heel mooi om de jungle van Borneo te bewonderen, maar wie zou daar beter van moeten worden: het reisbureau of de bevolking waar je mee in contact komt? De onderstaande tips helpen je om bewust te reizen en duurzaam vakantie te vieren.

1. Let op het Fair Trade Keurmerk

Het Fair Trade Keurmerk zal je ongetwijfeld kennen. Wellicht denk je in eerste instantie aan de Wereldwinkel. Het keurmerk is echter ook van toepassing reizen. In Nederland zijn enkele reisorganisatie die het fair Trade keurmerk mogen voeren. Deze organisaties hebben bewezen te voldoen aan de strenge eisen voor het duurzaam reizen. Zo weet je zeker dat de juiste mensen profijt hebben van je reis. Je slaapt dan bijvoorbeeld in een accommodatie waarbij geen sprake is van een ongelijke beloning of uitbuiting.

2. Reis als een ‘local’

Waarom ga je graag naar een bepaald land of een bepaalde streek? De kans is groot dat het juist de bevolking en de omgeving je aanspreken. Door de lokale bevolking onderdeel te maken van je reiservaring laat je de gemeenschap juist profiteren van je aanwezigheid als toerist. Er zijn steeds meer initiatieven waardoor je in contact kunt komen met de lokale bevolking. Dit is de meest effectieve manier op je reis een extra dimensie te geven. Niemand weet meer van jouw vakantiebestemming af als de lokale bevolking. Dat je daardoor vriendschappen voor het leven sluit is een toegevoegde waarde.

duurzaam-reizen-2

Lees ook: Wildkamperen in de vrije natuur: 3 tips!

3. Eet de lokale producten

Hoe verleidelijk het ook is om te kiezen voor een westerse maaltijd, het lokale eten is vaak gezonder en lekkerder. Ben je bijvoorbeeld in Kenia op vakantie, probeer dan lokale gerechten als Ugali en Omena in plaats van de bekende hamburger. In Kuala Lumpour geniet je uiteraard van Bak Kut Teh, een goed gevulde soep van varkensvlees en champignons. De lokale bevolking zal het zonder meer waarderen dat je de lokale keuken een eerlijke kans geeft.

4. Reis bewust en maak zo min mogelijk afval

In veel landen is de afvalberg een groot probleem. Het massatoerisme maakt het er niet makkelijker op. Probeer daarom op een goede manier bij te dragen aan het verminderen van het afval tijdens je vakantie. Door gebruik te maken van hervulbare flesjes drinkwater voorkom je onnodig veel afval en je ontlast daarmee het milieu en het land waar je op bezoek bent.

Reis jij duurzaam? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren