Drone meenemen op reis; wat mag wel en wat niet?

Je hebt een toffe reis op de planning staan en wilt natuurlijk de mogelijkheid hebben om de mooiste plaatjes te schieten. Je neemt je selfie stick, action cam en camera automatisch mee, maar met die drone kun je de foto’s en video’s natuurlijk nog spectaculairder maken. Maar mag die drone eigenlijk wel mee op reis, en zijn er specifieke landen waar hij wel of niet toegestaan is? Je leest het hier.

Waar mag de drone mee naartoe?

Het meenemen van een drone op vakantie is helaas niet in alle landen toegestaan; er zijn best een aantal landen waar het apparaat verboden is. Luchthavens in Marokko, Thailand, Cuba en Turkije hebben al meerdere malen drones in beslag genomen. In andere landen zoals Amerika, Duitsland en Vietnam kan het zijn dat je een speciaal certificaat aan moet vragen voordat je de drone mee over de grens mag nemen. Je kunt hier precies zien in welke landen de drone wel of niet toegestaan is, en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

In het ruim of handbagage?

Ga je naar een land waar je de drone gewoon mee op vakantie mag nemen? Dan maakt het niet uit of je de drone in het ruim, of in je handbagage meeneemt. Beide opties zijn in de meeste gevallen gewoon toegestaan. De drone mag natuurlijk alleen mee wanneer deze aan de standaard handbagage regels van de vliegmaatschappij voldoet. Wel worden er vaak speciale voorwaarden gesteld aan de accu. Voor meer informatie zoek je deze op via de website van je vliegmaatschappij.

Mag je overal vliegen?

Net als wanneer het gaat om het meenemen van je drone, is ook het vliegen met de drone per land verschillend. In sommige landen gelden er bepaalde restricties, terwijl je in andere landen juist weer overal met de drone op pad mag. Neem dus vooraf zeker even de tijd om de website van het land van bestemming goed door te lezen: de restricties zijn hier bijna altijd op terug te vinden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en op deze manier weet je in ieder geval zeker dat de kans klein is dat je drone uiteindelijk in beslag genomen wordt.

Verpakking en reisverzekering

Het is natuurlijk wel zo fijn als je drone heelhuids op eindbestemming aankomt. Zorg dus ook dat je de juiste, stevige verpakking hebt. De meeste drones komen met een koffertje dat ideaal is om mee te reizen. Heb je dit koffertje niet? Schaf er dan eentje aan. Check ook meteen even bij je reisverzekering of je drone meeverzekerd is.

Reageren