Drie redenen waarom Baskenland de mooiste regio van Spanje is

Baskenland is een de meeste tot de verbeelding sprekende gebieden in Europa. Ondanks dat het een van de zeventien autonome regio’s van Spanje is, wordt het al snel duidelijk dat het gebied wat tot Baskenland behoort, anders is dan de meeste Spaanse regio’s. Zo is naast het Spaans, het Baskisch ook een officieel erkende taal en heeft men een geheel eigen cultuur. Opvallend genoeg is de Baskische taal niet verwant met welke Europese taal dan ook en wordt het vaak aangeduid als een ‘isolaat’. De enige raakvlakken die er zijn, duiden op een relatie met een oude, nu uitgestorven taal, het Aquitaans. De grote verschillen met Spanje maken Baskenland echter wel tot een meer dan interessant gebied. Zeker als je interesse verder gaat dan het puur toeristische gedeelte van de regio, valt er heel wat te ontdekken.

De Baskische schiereilanden

De schoonheid van de Baskische natuur komt goed tot uitdrukking in de drie (schier)eilanden die de regio rijk is. Een van de meest bijzondere eilanden is “San Juan de Gaztelugatxe”. Het eiland is via een lange brug bereikbaar en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Baskenland. De op het eiland aanwezige kapel, vernoemd naar Johannes de Doper, bestaat al vanaf de 10e eeuw, overigens zijn er aanwijzingen dat het gebouw ouder is. Het unieke karakter van het eiland heeft ervoor gezorgd dat Netflix dit eiland uitkoos als locatie voor de alom geprezen tv-serie “Game of Thrones”.

Lees ook: Dit zijn de meest unieke plekken van Spanje! 

Bezoek de Baskische schiereilanden met deze populaire tours:

Monte Gorbea

Voor een indrukwekkend stuk natuur ben je in Baskenland op de juiste plaats. Gorbea herbergt een van de hoogte bergen van Spaans Baskenland, te weten Monte Gorbea. De berg is met 1481 meter zonder meer indrukwekkend te noemen. Vanaf de top van de Monte Gorbea heb je een fantastisch uitzicht over Baskenland. Houdt er wel rekening mee dat er een typisch bergklimaat heerst, de temperatuur zakt dus naar mate je hoger komt, ook de lucht wordt een flink stuk ijler.

Lees ook: Dit zijn de mooiste dorpjes van Spanje!

Baskisch Toledo

Aan de voet van de berg Aloña vindt je Oñati, het Baskisch Toledo, althans, als we de beroemde schilder Ignacio Zuloaga. Die bijnaam is niet geheel onterecht, als je door het stadje loopt krijg je het gevoel om in een van zijn schilderijen te zijn terecht gekomen. Een van de bijzondere aspecten van deze stad is de Maria verschijning uit 1469. Een herder heeft toen, volgens de overlevering Maria gezien, hetgeen de regio tot een populaire bestemming maakte.

Wat is volgens jou de mooiste regio van Spanje? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren