Dit zijn typisch Duitse kersttradities

Wist je dat we kerst en de viering rond kerst, vooral te danken hebben aan Duitsland? Veel tradities vinden namelijk hun oorsprong bij ons buurland. Er worden natuurlijk erg veel kerstmarkten georganiseerd, waar mensen vanuit de hele wereld op af komen. En hoewel dit tegenwoordig is overgenomen door ons eigen land maar ook door andere landen, zijn er nog steeds Duitse kersttradities die Duitsland echt uniek maken in hun kerstviering. Wil jij kerst eens op een iets andere manier vieren of bekijken? Bezoek Duitsland dan eens. In deze blog delen wij wat kerst in Duitsland écht betekent en wat jij kunt verwachten als je tijdens deze periode een bezoekje brengt.

Eten en drinken

Een erg geliefde en gekoesterde traditie tijdens de feestdagen in Duitsland, is het eten en drinken dat onmisbaar is tijdens deze periode. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende glühwein. Een glaasje hiervan op een kerstmarkt in de sneeuw warmt je vanbinnen helemaal op en zorgt voor het ultieme kerstgevoel. Proef ook van Duitse Lebkuchen, dit zijn koekjes die vooral op kerstmarkten in Duitsland veel worden gegeten. Ook ruikt het op kerstmarkten heerlijk naar vers gepofte, warme kastanjes. Deze traditionele lekkernijen vind je op iedere kerstmarkt verspreid door het land. En vergeet geen Duitse stol mee te nemen voor bij het kerstontbijt!

Kerstmarkten

Kerstmarkten

Dit begon aan begin 1400, toen de stad Dresden een markt mocht organiseren op de eerste maandag na de advent. Sindsdien kwamen er steeds meer markten in heel Duitsland op komst, en tegenwoordig staan deze bekend als de kerstmarkten. En hoewel kerstmarkten tegenwoordig dus in verschillende landen worden georganiseerd, blijven de Duitse kerstmarkten toch het bekendst. Er komen mensen naar de kerstmarkt in Oberhausen en andere grote en bekende kerstmarkten vanuit de hele wereld. En dat is met een reden! De kraampjes hier blijven erg uniek en je vindt hier artikelen die je niet overal kunt vinden. Denk aan prachtige, handgemaakte Schwibbogen. Dit is een kerstornament dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Het heeft daar ook een speciale betekenis, het is namelijk een teken voor vrede en hoop en draagt de boodschap uit dat licht altijd wint van duisternis. Plan een dagje uit naar een typisch Duitse kerstmarkt en geniet van de gezellige sfeer, de prachtige lampjes en bekende kerstmuziek.

Advent

In Duitsland is de adventsperiode erg bekend. Deze begint de vierde zondag voor kerst en markeert het begin van de kerstviering. Daarom ook dat adventskalenders hier volop te verkrijgen zijn, en de kerstperiode zonder zo’n adventskalender eigenlijk niet compleet is. Kinderen tellen de dagen hiermee af en veel Duitse huishoudens steken elke zondag in de advent een kaars aan. Kerst is in Duitsland dus niet enkel 25 december, maar de hele maand december. Als je dus in de aanloop van kerst al in de kerstsferen wilt komen, is een dagje Duitsland dus perfect.

Reageren