Dit zijn de leukste bezienswaardigheden op Ameland

Het Waddeneiland Ameland is een attractie op zich. De schattige huisjes en prachtige zandstranden zijn uniek in Europa. Ze overtuigen jaarlijks vele duizenden toeristen ervan om jaar na jaar terug te komen naar de Waddeneilanden, om te overnachten op Ameland.

Dat heeft ook veel te maken met de mooie bezienswaardigheden op Ameland en alle leuke activiteiten die je op dit Waddeneiland kunt doen. Maar wat zijn nu echt de hoogtepunten van Ameland? Dat gaan we je nu vertellen!

1. De stranden van Ameland

Het lange zandstrand van Ameland, wat bijna 30 kilometer lang is, is absoluut een plaatje. Eindeloos wit zand, een lange rij indrukwekkende duinen en meer dan genoeg ruimte voor iedereen, ook op een drukke stranddag. Niet voor niets wonnen de stranden op dit Waddeneiland afgelopen jaar meerdere prijzen.

Het strand van Ameland nodigt niet alleen uit om te zonnebaden en lange wandelingen te maken. Ook kun je er vliegeren, strandzeilen, paardrijden, of genieten van het uitzicht op de Waddenzee vanuit een van de vier strandtenten.

Als je naar Ameland gaat en wat te doen wilt hebben in de zomer én in de winter, dan is het maken van een lange strandwandeling een topidee. Of wat dacht je van een verblijf op een prachtige strandcamping?

2. De vuurtoren van Ameland

Het hoogste gebouw op Ameland is de prachtige rood-wit gestreepte vuurtoren. Deze toren is vanaf het hele eiland zichtbaar en daarmee een van de highlights tijdens uitjes naar Ameland.

De Bornrif (zoals de vuurtoren heet) bevindt zich in het dorp Hollum. Het is in 1880 gebouwd om schepen te beschermen tegen de gevaarlijke zandbanken die op de Waddeneilanden liggen.

Wil je de vuurtoren van binnen bezoeken? Dat kan. In het gebouw zijn verschillende tentoonstellingen te bewonderen. Tevens kun je er boeiende verhalen van voormalige vuurtorenwachters lezen. Helemaal boven wordt je bovendien beloond met een prachtig uitzicht over Ameland en de Waddenzee.

De vuurtoren van Ameland

3. De molens van Ameland

Wat moet je zien op Ameland buiten de iconische vuurtoren? In ieder geval de twee eeuwenoude molens van het eiland: een koren- en mosterdmolen met de naam ‘De Verwachting’ en korenmolen ‘De Phenix’.

Tegen een kleine vergoeding kun je in De Verwachting zien hoe maïs en mosterd worden gemalen en later worden gebruikt voor allerlei producten. In de kleine winkel kun je zelfs een aantal producten kopen die door de molen zijn gemaakt. Probeer zeker eens de Amelander mosterd!

4. Natuurcentrum Ameland

Niet te missen door de hoge toren is het Natuurcentrum op Ameland. Hier geniet je niet alleen van het uitzicht, maar leer je ook alles over wat er op, in en onder het zand leeft.

Dit Natuurcentrum is echt een van de must see bezienswaardigheden op Ameland. Het herbergt namelijk een van de grootste Noordzeeaquaria ter wereld. Alle dieren die je onder water in het gebied rondom de Waddeneilanden aantreft, zwemmen er.

Verder worden er speciale tentoonstellingen en interactieve displays georganiseerd in het Natuurcentrum. En bovendien is er de Waddencampus. Hier vind je nationale en internationale studenten die praktijkvragen op Ameland onderzoeken. Enorm interessant!

5. Hollum

Maar what to do op Ameland buiten al deze natuur- en cultuurgerelateerde bezienswaardigheden? Als je echt de essentie van Ameland wilt voelen, mag Hollum zeker niet worden overgeslagen tijdens je bezoek. Hollum is het grootste van de vier dorpen op het eiland en schilderachtig mooi.

Uiteraard kun je hier ook als de beste Cultuursnuiven, maar wat je er ook vind zijn leuke boetiekjes, gezellige cafés en knusse restaurants. Een topplek dus om eens lekker culinair te genieten en een drankje te doen aan de bar.

Zoals je ziet zijn er genoeg leuke dingen om te doen en zien op Ameland. Het eiland is tijdens alle seizoenen geweldig om te bezoeken. Plan dan ook zeker een weekendje of dagje weg naar deze mooie bestemming!

Reageren