Dit zijn de 6 kleinste landen ter wereld!

Vergeleken met andere landen wordt Nederland nog wel eens als een klein landje gezien wanneer het om oppervlakte gaat. Met een oppervlakte van ruim 41500 vierkante kilometer is Nederland echter zeker niet een van de kleinste landen ter wereld. Als je Nederland vergelijk met de volgende 6 landen is ons land zelfs enorm groot: dit zijn de 6 kleinste landen ter wereld.

kleinste landen van de wereld - liechtenstein

Liechtenstein

We beginnen dicht bij huis met het ministaatje Liechtenstein. Dit schattige landje ligt tussen Oostenrijk en Zwitserland in en is slechts 160 vierkante kilometer groot. Er wonen mede door het gunstige belastingklimaat wel ongeveer 35.000 mensen in Liechtenstein.

San Marino

Iets zuidelijker dan Liechtenstein, volledig ingepakt door Italië vinden we het dwergstaatje San Marino. Het land is slechts 61 vierkante kilometer groot en er wonen meer dan 30.000 mensen. Het landje is fraai gelegen op en om de berg Titano. Wanneer je in de buurt verblijft is het mooie San Marino dan ook zeker een bezoekje waard.

Tuvalu

Een stuk verder van huis, in de Grote Ocean, vinden we op plaats 4 de eilandengroep Tuvalu. Deze staat bestaat uit 9 zogeheten koraalatollen. Dit zijn ringvormige eilanden die zijn gefundeerd op koraalriffen. Acht van deze eilanden werden oorspronkelijk bewoond vandaar de naam Tuvalu die acht eilanden betekent. De oppervlakte van Tuvalu is zo’n 26 vierkante kilometer en er wonen ruim 11.000 mensen.

tuvalu

Lees ook: Dit zijn de mooiste eilanden van de Zuidelijke Pacific!

Nauru

Een paar honderd kilometer ten noordwesten van Tuvalu vinden we het eiland Nauru. Dit eiland is maar 21 vierkante kilometer groot en daarmee ongeveer half zo groot als Nederlands kleinste bewoonde eiland Schiermonnikoog. Nauru heeft ongeveer 10.000 inwoners en is onderverdeeld in 14 districten. De bevolking leeft van de export van fosfaten en het langzaam op gang komende toerisme.

Monaco

Op nummer twee van de kleinste landen ter wereld vinden we het meest dichtbevolkte land van de wereld: Monaco.  In Monaco wonen ruim 30.000 mensen in een gebied van 2 vierkante kilometer. Monaco ligt in het zuidoosten van Frankrijk en is volledig omsloten door dit land. Het vorstendom is bekend om haar rijkdom, casino’s en de jaarlijkse Formule 1 race.

Vaticaanstad

Er kan er maar een het allerkleinste land ter wereld zijn en dat is met afstand Vaticaanstad. Dit ministaatje van nog geen halve vierkante kilometer is natuurlijk bekend door haar meest bekende inwoner en staatshoofd: de paus. De stad is volledig omsloten door Italië maar heeft enkel belangrijke bezienswaardigheden zoals de Sint-Pieter en Sixtijnse Kapel op haar grondgebied. In Vaticaanstad wonen ongeveer 1000 mensen, waardoor het qua inwoners het op twee na kleinste land ter wereld is.

Heb jij een van deze landen ooit bezocht? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren