Digital Nomad: zo hak je de knoop door om je droom te gaan leven

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren: Het besluit om alles wat we hadden in Nederland te verkopen en te gaan rondreizen door Europa in onze camper. Het voelde als een bevrijding. Ik wilde al jaren anders leven, dingen anders doen. Er moet meer uit het leven te halen zijn dan hard werken, buisje hangen en af en toe op vakantie.

Toen we mensen vertelden over onze plannen, kwamen er verschillende reacties. De meeste mensen vonden het een fantastisch idee en gaven aan het zelf ook wel graag te willen. Ook waren mensen bezorgd. Ze vroegen zich af waarom we al die luxe gingen opgeven waarvoor we zo hard hadden gewerkt en hoe moest dat met scholing en geld verdienen bijvoorbeeld.

Veiligheid of avontuur

Wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, is dat mensen verschillende waarden hebben en dat het van de volgorde van die waarden afhangt welke keuzes iemand maakt. Zo is een van mijn grootste waarden: vrijheid. Dat maakt dat ik veel makkelijker in het avontuur stapte dan mijn man Ted, bij wie vrijheid lager op het lijstje staat dan veiligheid. Mensen die meer hechten aan veiligheid zullen veel minder snel het avontuur op zoeken dan mensen zoals ik bijvoorbeeld.

Toch deed hij het! En voor mij kwam het als donderslag bij heldere hemel. We waren op vakantie in Belize, een land waar we graag zouden willen wonen. Financieel gezien konden we dat nog niet rondmaken en dat betekende dat we iets anders moesten bedenken. We bekeken de optie om een half jaar in Nederland te wonen in een duurzaam vakantiehuis en een half jaar in Belize, zo konden we in Nederland het geld verdienen dat we voor een jaar nodig hadden en konden we nog wat sparen om naar Belize te kunnen emigreren. Het plan viel in duigen, toen we lazen over de verschillende (niet transparante) regels over tijdelijk wonen in vakantiehuizen. We hadden geen zin om gedoe te krijgen met instanties.

Mag je wonen in een camper?

Ik zag onze droom in rook opgaan en wist even niet meer wat ik nog meer kon bedenken. In de setting waar we destijds in leefden zou het nog jaren duren voordat we een financiële basis konden leggen om in Belize te kunnen wonen, dacht ik. Met wat ik nu weet hadden we ook die stap prima kunnen zetten.

Ineens sprong ik op van de bank en pakte mijn laptop. Ik typte in Google de woorden: Mag je wonen in een camper en de eerste website die ik open klikte antwoordde: Ja! De glans kwam terug in mijn ogen en ik riep: “Zullen we in een camper gaan wonen?”.

Verbaasd keek Ted op en ik hoorde hem denken. Het leek uren te duren en uiteindelijk antwoordde hij: “We gaan dat idee uitwerken”. Hij was verbaasd omdat ik tot nu toe niet zo een fan was geweest van kamperen. Ik noemde het altijd kramperen en had er een heel ander beeld bij dan wat het in werkelijkheid is. Een camper hadden we wel eens over gesproken, maar nog nooit in geleefd of gereden.

Berekening maken

Terug in Nederland gingen we aan de slag met het uitwerken van dit plan. We maakten een lijst van de dingen die we zouden moeten regelen om het mogelijk te maken. Als je in een camper gaat wonen heb je bijvoorbeeld een briefadres nodig omdat je je niet kunt verzekeren als je geen adres hebt in Nederland. Verder moesten we praten over wat we zouden doen met het onderwijs van Tess. Hoe ging die scholing eruit zien en wat moesten we daar voor regelen. En we maakten een berekening van het geld dat we nodig hadden om een camper te kunnen kopen en om de reis te kunnen maken. We wilden graag tenminste een half jaar reizen en het liefst een jaar, dus we maakten een kosteninschatting voor een jaar zonder inkomsten. Verder bedachten we een noodplan, wat zouden we kunnen doen als het niet ging lukken. Kunnen we bijvoorbeeld onderweg werken, waar kunnen we op kosten besparen en waar zouden we in Nederland kunnen neerstrijken als we terug zouden moeten keren en geen huis meer hebben.

Door het uitzoeken van deze dingen en over de verschillende scenario’s te praten met elkaar, kwamen we er achter dat het ergste wat er zou kunnen gebeuren is dat we moeten terugkeren naar Nederland en helemaal opnieuw zouden moeten beginnen. Nieuw huis vinden en weer aan het werk. En zolang we geen huis hebben, zouden we in de camper kunnen blijven wonen. We keken elkaar aan en wisten genoeg.

Zet het huis maar te koop

Het enige dat we nog niet hadden besproken was wanneer we dan deze stap zouden gaan zetten. Ted ging de volgende dag naar een klant en ik ging thuis aan de slag. In mijn hoofd bleven de ideeën komen en hoe meer ik erover nadacht, hoe meer mogelijkheden ik zag. Ook kwam ik steeds meer mensen tegen die iemand kende die ook rondreisde. Ik zocht naar websites van mensen die al op reis waren, op zoek naar informatie. Zo was er een stel dat kosten bespaarde door op campings de sanitaire voorzieningen te onderhouden. Ik kwam ook een gezin tegen van 4 die in een buscamper leefde. Je kon het zo gek niet bedenken of het bestond.

Ik keek naar mijn scherm en begon te lachen. Ik dacht: Wij kunnen dit ook! Op dat moment gaat de telefoon, het is Ted. Hij zei: “Bel de makelaar maar, we gaan ervoor!” Ik vroeg wel 4 keer of hij het zeker wist en hij bleef ja roepen.

Vanaf dat moment ging alles in sneltreinvaart. Ons huis was binnen 6 dagen nadat het te koop was gezet, verkocht. Uiteindelijk was alles binnen een half jaar geregeld.

Wat heb je nodig?

Als jij ook graag wilt reizen of andere mooie dromen hebt en je hebt de stap nog niet durven zetten, dan is het belangrijk om jezelf af te vragen wat jij nodig hebt. Wat zijn jouw waarden en hoe voorzie je daar nu in? Is het mogelijk om daar op een andere manier in te voorzien? Ted vind zijn veiligheid nu bijvoorbeeld op andere manieren. Door bijvoorbeeld naar plaatsen te gaan waar hij zich goed voelt.

Doe onderzoek en kijk op websites van mensen die je zijn voorgegaan. Je kunt bijvoorbeeld op onze blog Wij doen het anders kijken voor informatie. En heb je vragen, stel ze. Ik heb meerdere mensen benaderd met vragen over hoe zij de dingen aanpakten en al die mensen vonden het leuk om daarop te antwoorden. Mensen delen graag hun kennis met je.

Maak vervolgens je lijsten met wat je te regelen hebt en budgetteer.

Het is voor iedereen mogelijk

Als je wilt gaan werken als digital nomad, geef jezelf dan wat ruimte om de eerste maanden te overleven. Als je bijvoorbeeld in een camper gaat wonen, kun je heel goedkoop leven door op gratis plaatsen te staan en niet teveel te rijden. Je geeft jezelf zo de ruimte om je online business op te bouwen. Offline werken kan ook. Als je handig bent dan zijn er in Spanje, Italië, Portugal en Turkije voldoende Nederlanders die klusjes hebben. In deze landen is alles manjana, dus een handige klusser met Nederlandse mentaliteit is altijd welkom.

Ik geloof er heilig in dat er voor iedereen iets mogelijk is. Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt. Van oppashuizen tot luxe hotels en alles ertussen. Jij beslist.

Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren om je dromen te gaan verwezenlijken en als je ermee bezig bent, stuur me dan eens een berichtje.

Reageren