De top tien bezienswaardigheden van Madrid

Op de kaart zijn de 10 mooiste bezienswaardigheden in Madrid eenvoudig te vinden. Ze zullen je een goed inzicht verschaffen in de lange geschiedenis van deze stad, die een citytrip meer dan waard is!

Madrid ligt centraal in Spanje en is met 6 miljoen inwoners een van de grootste steden in Europa. Het centrum van deze wereldstad is dan ook bij tijd en wijle een enorme verkeerschaos en een drukte van belang. Toch vind je hier ook de rust en de elegantie van het Spaanse leven uit vervlogen tijden. Op de plattegrond zie je de grote hoeveelheid bezienswaardigheden die dicht bij elkaar liggen. Wil je de stad eens van een andere kant zien, dan kun je natuurlijk de kabelbaan eens nemen. Ideaal om in Madrid tijdens een citytrip de bezienswaardigheden te zien.

Madrid bezienswaardigheden top 10

1. Templo de Debod

Aan de westkant van de stad staat heel verrassend een originele Egyptische tempel. Deze is de vorige eeuw geschonken aan Madrid omdat de Spanjaarden de Egyptenaren hadden geholpen bij het redden van een aantal archeologische schatten bij een enorme overstroming. De tempel is weer opgebouwd bij Madrid en deze bijzondere bezienswaardigheid kan je gratis bezoeken.

2. Plaza Mayor

Madrid bezienswaardigheden top 10

Dit is een van de grote pleinen in de stad en het is er altijd gezellig. Hier komen de beste straatartiesten uit heel Europa naar toe om hun kunsten te vertonen. Hier kan je je probleemloos een dag vermaken. Rondom het plein en in de omgeving ervan zijn een groot aantal winkeltjes gesitueerd. Vroeger werd hier door ridders gestreden voor de eer en nadien vonden er ook stierengevechten plaats. 

3. Vlooienmarkt El Rastro

Deze markt vindt elke zondag plaats en zal je verbazen door de enorme omvang. De markt is dan ook verdeeld over een groot aantal kronkelige straatjes die elk hun eigen specialiteit hebben. In de hoofdstraat draait het vooral om kleding. Maar in de andere straatjes vind je voor elk wat wils met kunst, antiek, boeken souvenirs en nog veel meer. Het is een leuke wandeling langs al die drukke kraampjes. Uiteraard zijn er onderweg genoeg terrasjes waar je kan genieten van een drankje en een tapa.

Lees ook: Los 100 Montaditos, dé lunchtip in Madrid

4. Almudena Kathedraal

Van alle bezienswaardigheden in en rondom Madrid is de Almudena Kathedraal echt een aanrader om te gaan bekijken. De kerk is gebouwd in 1883. In eerste instantie besloot men om de gotische bouwstijl toe te passen. Maar op een bepaald moment ging men over op de neoclassicistische stijl. Dat gebeurde om de kerk beter te laten aansluiten op het koninklijk paleis. Een en ander heeft gezorgd voor een kerk die zonder overdrijving als uniek in de wereld kan worden beschouwd. Ook het interieur maakt een bezoekje zeker de moeite waard.

5. Puerta de Alcala

Dit monument is waarschijnlijk een van de bekendste in de stad en mag daarom niet ontbreken aan de Madrid bezienswaardigheden top 10. Het werd gebouwd als vervanging voor een veel eerdere stadspoort in neoklassieke stijl. Maar nadat de stadsmuur in 1869 werd afgebroken om het centrum meer bereikbaar te maken, had het gebouw eigenlijk geen echte functie meer en staat het er war verloren bij te pronken op het plein van de onafhankelijkheid dat hier werd gevestigd.

Ontdek the Puerta de Alcala en andere hoogtepunten van Madrid met deze top tours:

6. Stadion Real Madrid

Zelfs voor de meest overtuigde supporter van een andere voetbalclub dan Real Madrid zal er toch altijd ontzag zijn voor de Koninklijke in de smetteloze witte tenues. Real Madrid is de meest succesvolle voetbalclub ter wereld en iedere voetballer droomt ervan om eens in het Bernabeu Stadion te mogen spelen. Je kunt met een stadiontour het Bernabeu van binnen bewonderen inclusief het museum van de club met de indrukwekkende prijzenkast. Het is verstandig om snel een kaartje te reserveren, omdat deze bezienswaardigheid in de stad zeer populair is.

7. Retiropark

Als je in Madrid de bezienswaardigheden bezoekt, moet je ook naar Retiropark. De Madrilenen komen hier graag wandelen en dat geeft aan dat het goed vertoeven is in dit mooie en grote park. Er wordt regelmatig van alles georganiseerd om de bezoekers te vermaken. Een heel bijzondere manier om het park te verkennen is om een bootje te huren en al dat mooie groen vanaf het water te gaan bewonderen. Omdat het leven nu eenmaal ook minder mooie momenten kent, zijn er hier 130 bomen geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers bij de aanslag in Madrid. Toon je respect door een moment van stilte in acht te nemen.

Ontdek Retiropark met deze leuke activiteiten:

8. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Het museum wordt als een van de belangrijkste voor de moderne kunst in Spanje beschouwd. Samen met het Prado en Thyssen-Bornemisza noemt men dit ook wel de gouden driehoek genoemd. De grote trots van her museum is het wereldberoemde doek ‘Guernica’ van Pablo Picasso. Dit schilderij is ook symbolisch geworden voor de verschikkingen in de Spaanse burgeroorlog. Verder biedt het museum een zeer uitgebreide collectie van uiteenlopende kunstenaars.

9. Museum del Prado

Er zijn maar weinig bezienswaardigheden in Madrid die zo beroemd zijn als dit bijzondere museum. Dat is ook niet verwonderlijk want hef gebouw is wonderschoon en een voorbeeld geweest voor vele andere musea in de wereld. De collectie is enorm en omvat onder meer 8.600 schilderijen, 700 beelden, 5.000 tekeningen en duizenden andere vormen van kunst. De namen van de meesters die deze kunstwerken hebben gemaakt, behoren tot de grootste in de kunstwereld: El Greco, Rubens, Titiaan, Jeronimus Bosch en Velasquez.

Dit zijn de top keuzes voor een bezoek aan het Museum del Prado:

10. Koninklijk Paleis

Het koninkrijk paleis in Madrid doet maar weinig onder voor Versailles. Het is het werkpaleis van de koning van Spanje en telt 3.418 kamers. Daarmee is het na Versailles ook het grootste paleis dat ooit in Europa is gebouwd. Nog steeds is er veel pracht en praal te bewonderen in het interieur, het aantal kroonluchters is bijna ongekend. De fundamenten van het paleis komen uit de 9e eeuw toen op deze plaats een islamitisch fort werd gebouwd. Toen de Moren werden verdreven uit Spanje werd het gebouw overgenomen door leden van het geslacht Castilië. Dat was het begin van een lange periode waarin het paleis steeds verder werd uitgebouwd.

Nog steeds vervult het gebouw de rol van werkpaleis voor de Spaanse koning en vinden hier allerlei officiële plechtigheden plaats. Het paleis kan ook dagelijks worden bezocht. Als er echter een officiële ceremonie plaats zal vinden, wordt het paleis daarvoor gesloten. Informeer dus even vooraf als je een bezichtiging wilt doen.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Madrid

Reageren