De top 10 bezienswaardigheden voor een stedentrip naar Boedapest

Wil je in Boedapest tijdens een citytrip alle bezienswaardigheden zien? Natuurlijk ga je dan met een kaart op zak op stap. Maar een paar tips zijn altijd welkom. Wij hebben een top 10 met bezienswaardigheden in Boedapest voor je samengesteld.

De hoofdstad van Hongarije is meer dan 2.000 jaar oud en het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad een hoop bezienswaardigheden te bieden heeft. De naam van Boedapest is ontstaan door samenvoeging van de twee stadsdelen die aan weerszijden van de Donau liggen. Op de plattegrond van de stad kan je dat nog duidelijk zien. Op de kaart kan je ook zien dat de bezienswaardigheden in het centrum vaak op loopafstand van elkaar liggen. Tel daarbij op dat de prijzen in Boedapest nog schappelijk zijn en begrijp je waarom deze stad een citytrip meer dan waard is. Een top 10 bezienswaardigheden in Boedapest!

1. Gödöllö

top 10 bezienswaardigheden Boedapest

Dit noemt men ook wel de stad van Sissi, de beroemde keizerin van Oostenrijk. Het paleis ligt in een gemeente die inmiddels deel uitmaakt van Boedapest. Nadien heeft het paleis vele functies gehad waaronder cultureel centrum, kazerne en bejaardenhuis. Vandaag de dag wordt het gebruikt voor het geven van feesten en concerten. Ook zijn er vaak exposities te bewonderen. Rond het paleis ligt een prachtige tuin om in de wandelen.

2. Staatsopera

De buitenkant van dit gebouw is zo schitterend dat je al zeker weet dat het interieur ook geweldig moet zijn en dat klopt ook. De binnenkant is een en al pracht en praal met plafondschilderingen en statige trappen. Uiteraard is er een koninklijke loge en je kan je meteen voorstellen hoe vroeger hier de adel in schitterende kledij heeft plaatsgenomen. Het gebouw van de staatsopera ligt aan de Andrassy Ut.

3. Margaretha eiland

In het midden van de schitterende Donau ligt een klein eiland dat te bereiken is met een brug. Op dit eiland zijn er geen bewoners en is geen verkeer toegestaan behalve dat van voetgangers. Hier kan je in een prachtig park even bijkomen van de stress van de drukke stad. Dit is ook de plaats waar veel inwoners van Boedapest komen wandelen. En waar het eiland zelf al een bezienswaardigheid is, vind je er ook nog diverse andere bezienswaardigheden zoals een theater, een zwembad, een dierentuin, een kerk, een watertoren en zelfs een klein strand. Beslist niet overslaan bij je stedentrip naar Boedapest.

4. Városliget

Iedere grote stad heeft natuurlijk ook een mooi stadspark te bieden en Boedapest zal je op dat punt ook beslist niet teleurstellen. Városlget ligt achter het Heldenplein en behalve een park, vind je hier ook baden, In feite is dit park tevens het grootste medicinale kuuroord in heel Europa. Maar Boedapest zou Boedapest niet zijn als het daarbij zou blijven. In het park zijn ook een museum voor beeldende kunst, een pretpark en een prachtige burcht te vinden.

Lees ook: 4 tips voor een stedentrip in Boedapest

5. Heldenplein (Hôsök tere)

Boedapest bezienswaardigheden

We noemden het hiervoor al: het Heldenplein. Het plein ligt aan het einde van de Andrassyboulevard. Hier zie je onder meer het Milleniummonument staan dat is opgericht ter ere van het 1.000-jarig bestaan van Hongarije. Ook vind je hier andere symbolen van het land: de aartsengel Gabriël en de Stefanskroon. Verder is er een rij van standbeelden waar de meest beroemde Hongaren op zuilen zijn geplaatst. Natuurlijk zijn er koningen en belangrijke historische figuren in overvloed te zien.

Bezoek het Heldenplein met deze top tours en tickets:

6. Kettingbrug

Er zijn vele bruggen over de Donau die beide delen van Boedapest met elkaar verbinden en enkele daarvan behoren zeker tot de bezienswaardigheden van de stad. Onbetwist de oudste is de Kettingbug die is geplaatst in 1849. Er wordt dagelijks nog gebruik gemaakt van deze brug die 330 meter lang is. Vooral in de avond is een bezoek hier meer dan de moeite waard. De verlichting zorgt voor een heel bijzondere sfeer en is daarmee een van de symbolen van de stad. De brug wordt sinds 1885 door twee mooie leeuwen.

7. Grote Boulevard/ Andrassy Ut

De grote boulevard heeft een lengte van meer dan 3,5 kilometer en verdient daarmee de aanduiding ‘groot’ zeer zeker. De straat vormt ook de verbinding dus het Elisabethplein en het Heldenplein. Aan de boulevard ligt onder meer het Hongaarse operagebouw en het Drechsler Paleis. In het Hongaars is de boulevard vernoemd naar het adellijk geslacht Andrassy dat in het verleden veel heeft bijgedragen aan de onafhankelijkheid van Hongarije.

8. Het Parlement

Het Parlementsgebouw staat in het Pest gedeelte van de stad. Het is een van de grootste bezienswaardigheden van de stad en men noemt het een van de meest indrukwekkende gebouwen in de wereld. Het gebouw heeft enorme afmetingen en is in gotische stijl opgetrokken. Omdat het nog steeds in gebruik is, wordt het bijzonder goed bewaakt en kan je er niet zelfstandig dichtbij komen. Maar er zijn rondleidingen op momenten dat het parlement niet in vergadering bijeen is. De beste kunstenaars van Hongarije hebben het interieur verzorgd: Karoly Lotz en György Kiss.

9. Sint Stefanusbasiliek

De grootse kerk van Boedapest is zonder enige twijfel de Sint Stefanusbasiliek. Met de bouw werd begonnen in 1851 maar het duurde meer dan 50 jaar tot de voltooing een feit was in 1905. Dat de lange tijd die men er mee bezig is geweest ook resultaat heeft opgeleverd, kan je vandaag de dag met eigen ogen gaan bekijken. De prachtige koorzijde is gedecoreerd met beelden van de twaalf apostelen. Verder zijn er in het interieur een aantal zeer bijzondere kunstwerken opgenomen zoals een schilderij van Benczur. De binnenkant van de basiliek is mede zo indrukwekkend door een aantal prachtige mozaïeken.

Lees ook: Sint-Stefanusbasiliek in Boedapest

10. Burcht van Boeda

De burcht van Boeda is het grootste bolwerk in Hongarije en staat in het heuvelgebied in de stad. Het maakt onderdeel uit van het oude kasteelcomplex: Budavari Palota. Het paleis is het meest bekende symbool van de stad en siert vele ansichtkaarten. Het paleis heeft door zijn enorme omvang vandaag de dag meerdere functies. Hier vind je de Hongaarse Nationale Galerie, de beroemde Szechenyi bibliotheek, een burchttheater, de Matthiaskerk en een militair museum. Omdat het paleis op een heuvel ligt, biedt het een prachtig uitzicht op de test van de stad. Je kan van hieruit ondermeer de kettingbrug en de Donau prachtig bewonderen. Natuurlijk vind je hier ook de meeste souvenirwinkels van de stad. De bezienswaardigheden van Boedapest zijn een citytrip waard.

Reageren