De top 10 bezienswaardigheden van Reykjavik

Misschien is Reykjavik niet echt een stad die meteen in gedachten komt als je over een stedentrip nadenkt. Maar eigenlijk is dat volkomen onterecht, omdat deze stad evenveel gezichten heeft als de verbijsterende natuur van IJsland. In Reykjavik de bezienswaardigheden bezoeken staat dan ook garant voor een geweldige stedentrip.

Reykjavik bezienswaardigheden

Reykjavik kan op een vissersdorp lijken als je op een rustige dag buiten het seizoen komt. Maar de stad kan ook als een bruisende ‘big city’ zijn, die zomaar op het vasteland van Europa zou kunnen liggen. We hebben hieronder 10 bezienswaardigheden in Reykjavik voor je verzameld die je eigenlijk beslist niet mag missen, maar waar je ook meerdere dagen voor nodig zult hebben.

Lees ook: Om deze redenen is IJsland een geweldige vakantiebestemming

1. Zon, zee en strand?

Ook op IJsland zijn er in de zomer soms echt warme dagen waar iedereen het strand gaat opzoeken. Maar zelfs in hartje zomer is het zeewater op deze breedtegraad te koud om in te zwemmen. Behalve bij het Nautholsvrik strand. Dit is het enige strand van Reykjavik waar je mag zwemmen en het ook aangenaam is. Dat komt omdat er hier warm water in zee wordt gepompt waardoor de temperatuur hoog genoeg is. Uiteraard betekent dat wel dat het er op mooie dagen erg druk is.

2. Sightseeing vanaf het water

Bij de top 10 bezienswaardigheden van Reykjavik hoort ook water. Er zijn veel excursies op het water te maken in Reykjavik. Natuurlijk, omdat de grillige kustlijn er mag wezen. Als de wind krachtig tot stormachtig is, kan je extra genieten van het gevecht tussen het water en de rotsen dat nooit ophoudt. Ben je gauw zeeziek, dan kun je beter wachten tot rustiger weer. In het goede seizoen kun je ook walvissen en dolfijnen gaan spotten die dicht bij de kust in grote hoeveelheden voorkomen. Vergeet niet dat de meeste IJslanders anders denken over de walvisvangst dan de meeste Nederlanders.

3. De Pearl

Rond dit bijzondere gebouw kun je heerlijke wandelingen maken. In 1988 is de Pearl gebouwd op Oskjuhlid heuvel. Het bestaat uit enorme tanks waarin warm water wordt opgeslagen om de stad te voorzien van een groene manier van verwarming. Een van de tanks wordt gebruikt door het Saga museum. Hier vind je onder meer een prachtige verzameling van wassen beelden van Vikingen. In de bijbehorende koepel worden regelmatige tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Bezienswaardigheden Reykjavik IJsland

4. Nationaal museum

Het museum geeft je een mooi overzicht van de leefomstandigheden op dit bijzondere eiland. Het begint bij de komst van de Vikingen en loopt dan via een aantal bijzondere gebeurtenissen naar het heden. Aan de hand van meer dan 16.000 items krijg je een goed beeld van de geschiedenis van IJsland. Voor ons is dit vaak volslagen nieuw en daardoor erg boeiend.

5. Kunstmuseum

Een van de nieuwste hoogtepunten in Reykjavik is het kunstmuseum. De collectie is gebaseerd op het werk van kunstenaars van IJsland, maar inmiddels is dit ook uitgebreid met een groot aantal internationale werken. Door de toename van het aantal kunstwerken is het museum inmiddels in 3 verschillende locaties in de stad gehuisvest, een daarvan is de voormalige woning van de bekende beeldhouwer Asmundur Sweinsson. Hier vind je natuurlijk ook een grote hoeveelheid extra informatie over deze beroemde zoon van IJsland.

6. Grasagardur Botanische tuin

Op IJsland zal je maar weinig bomen of andere forse planten aantreffen. De winterstormen razen met een dergelijke kracht over het eiland en de temperaturen worden zo laag, dat de flora zich hier beperkt tot mossen en andere planten die zich aan de rotsen kunnen vastklemmen en de ruige weersomstandigheden kunnen doorstaan. Maar ook op IJsland vind je een uitbundige bloemenpracht en vele exotische planten. Daarvoor moet je dan wel naar de beschermde omgeving van een botanische tuin. De wandelpaden leiden langs mooie waterpartijen en rotstuinen. Deze botanische tuin is gevestigd in de wijk Laugardal. Wil je in Reykjavik de bezienswaardigheden bezoeken, dan is dit echt bijzonder.

7. Kathedraal Domkikjan

Het geloof heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de inwoners van Reykjavik. Het eiland is immers behoorlijk afgelegen en voor het overleven is men altijd afhankelijk geweest van de handel met andere landen. Het is dan ook niet zo vreemd dat er zich een rijk religieus leven ontwikkelde in een gebied waar men ook vaak het gezelschap van andere zocht gedurende de lange en koude winters. De Domjirkan dateert uit de 18e eeuw en is gebouwd op het Austuvellir plein in het centrum van de stad. De kerk is niet de mooiste of meest indrukwekkende in de stad, maar een bezoek meer dan waard. Het doopvont is een meesterwerk gemaakt door Bertel Thorvaldsen.

hoogtepunten Reykjavik

8. Hallgrimskirkja 

Reykjavik heeft al een kathedraal, maar de Hallgrimskirkja is als symbool van de stad echt onmisbaar in de top 10 bezienswaardigheden in Reykjavik. De kerk is vernoemd naar de schrijver Hallgrimur Petursson. De kerk heeft een zeer bijzondere vormgeving en is het hoogste kerkgebouw in het land. Het is dan ook al van verre te zien als je Reykjavik nadert. Het pijporgel in de kerk is voorzien van 5275 pijpen en het is daarom ook geen wonder dat de inwoners van de stad zeggen dat er geen beter orgel te vinden is. Het uitzicht vanaf de kerk is fenomenaal.

9. Cultuurhuis

Dit pand is ontworpen door de Deense architect Johannes Magdahl Nielsen en werd in 1909 gebouwd. Het is zonder twijfel een van de mooiste gebouwen in een overigens ook erg mooie stad. Wil je de nationale erfgoederen van IJsland leren kennen dan moet je hier zijn. Er is een indrukwekkende verzameling van middeleeuwse manuscripten. Hier kun je alles te weten komen over het land en de bepalende rol die sommige manuscripten daarin hebben gespeeld. Een van de meest unieke hoogtepunten van Reykjavik.

10. Blue lagoon/thermale baden

Naar verluidt is het baden of zwemmen in de thermale baden goed om de symptomen van reumatiek en artritis te verminderen. Ook bij huidproblemen zijn deze baden een aanrader en de stadsbewoners maken er regelmatig gebruik van. Een bijzondere optie als het om de bezienswaardigheden in Reykjavik op IJsland gaat, is de Blue Lagoon. In dit speciale bad kun je zwemmen in geothermisch zeewater met daarin zout, silica en algen. Dit zou garant staan voor een goede invloed op vele verschillende aandoeningen. Je vindt thermale baden in diverse wijken van de stad.

top 10 bezienswaardigheden Reykjavik

Overtuigd dat een citytrip naar Reykjavik de moeite waard is? Vergeet ook de verdere bezienswaardigheden op IJsland niet. Het eiland is meer dan de moeite waard. Er zijn diverse bezienswaardigheden vanuit Reyjavik te bezoeken!

Lees ook: Geisers in IJsland: deze geisers moet je bezocht hebben

Reageren