De top 10 bezienswaardigheden van Keulen

Op zoek naar de bezienswaardigheden in Keulen? Keulen is een van de grootste steden van Duitsland met 2,5 miljoen inwoners en ligt relatief dicht bij de Nederlandse grens. Ieder jaar gaan er in december tienduizenden landgenoten naar de stad om de kerstmarkt te bezoeken. Deze markt ‘Am Dom’ is een van de bekendste grote evenementen bij onze oosterburen.

Evenals de meeste andere Duitse steden werd Keulen in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd en voor een groot deel verwoest. In het oude centrum is veel herbouwd maar er is nu ook een combinatie van oud en nieuw. Op een plattegrond kun je het centrum probleemloos herkennen. De Rijn is uiteraard bijzonder belangrijk voor de stad geweest en dat geldt ook vandaag de dag nog. Wil je even weg van de drukte in deze grote stad, kijk dan op de kaart naar de vele parken in het noorden van de stad. De natuur in de omgeving van Keulen is het mooist aan de oevers van de rivier. Hieronder vind je een keuze van de top 10 bezienswaardigheden van Keulen.

1. De Dom van Keulen

Als je in Keulen in Duitsland de bezienswaardigheden bezoekt, kun je niet om de Dom heen. De weergaloze kathedraal van de stad heeft torens die 157 hoog zijn. Dat is niet het hoogste punt in de stad, maar wel de plaats waar je het meest indrukwekkende uitzicht hebt over Keulen. Deze hoofdkerk van de stad is in de middeleeuwen gebouwd. De glas-in-lood ramen zijn de originele die dateren uit de 14e en 16e eeuw. De Dom is indrukwekkend van buiten, maar eenmaal binnen begrijp je pas waarom juist deze kerk zo vaak als een der mooiste ter wereld wordt genoemd.

Bezienswaardigheden Keulen

Bekijk hier de populairste rondleidingen in de omgeving van de Dom van Keulen:

2. Het Rathaus

Iedere stad die zichzelf belangrijk genoeg vindt, heeft natuurlijk een Rathaus dat eer doet aan de gemeente. Het Rathaus van Keulen bestaat uit drie delen: het pretorium, het Spaanse gebouw en het feitelijke gemeentehuis. Het pretorium ligt onder het Rathaus en betreft ruïnes van Romeinse gebouwen. Het gemeentehuis was in de periode dat het werd gebouwd (1407-1414) een indrukwekkende wolkenkrabber. Ook vandaag de dag straalt het nog de macht en rijkdom van Keulen in die periode uit.

3. Altstadt

Keulen Duitsland bezienswaardigheden

Dit is natuurlijk het oudste deel van de stad en wellicht ook het mooiste. Hier vind je meerdere bezienswaardigheden. Er zijn hier veel musea die zowel van buiten als van binnen de moeite waard zijn. De smalle straatjes waarvan er nog steeds veel met keien zijn geplaveid versterken het historisch gevoel. De Altermarkt is in de winter de plaats waar de kerstmarkt is gevestigd. In de zomer zijn er gezellige terrasjes en in de omgeving zijn er winkels en restaurant naar ieders wens.

Lees ook: De 7 leukste kerstmarkten van Duitsland

Dit zijn de top-beoordeelde hotels en vakantie appartementen in de omgeving van de Aldstadt Keulen:

4. Gross St. Martin

In de Altstadt staat ook een andere indrukwekkende kerk: Gross St. Martin. Deze heeft een Romaanse bouwstijl en valt behalve door de omvang ook op door de 4 forse hoektorens. Net als veel andere gebouwen in dit deel van de stad werd de kerk in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Inmiddels is de renovatie voltooid en zijn ook de torens weer in hun oude glorie hersteld.

5. Hohenzollernbrucke

Er zijn vele bruggen over de Rijn in Keulen. De Hohenzollernbrucke is een van de echte bezienswaardigheden in Keulen. Er zijn drie bogen, omdat de brug is bedoeld voor treinen, auto’s en fietsers/voetgangers. Bij avond wordt de brug verlicht en dat plaatje speelt een prominente rol op vrijwel iedere ansichtkaart uit Keken. Aan de brug worden door toeristen ook vaak sloten bevestigd net zoals dat onder meer in Parijs gebeurde.

6. Kabelbaan over de Rijn

Als je even iets anders wilt dan een brug als je in Keulen Duitsland de bezienswaardigheden bezoekt, kun je de Rijn natuurlijk ook oversteken per kabelbaan. Vooral bij avond is dit een bijzondere ervaring door de sfeervolle verlichting van de binnenstad. Maar ook op heldere dagen staat deze oversteek altijd garant voor een mooi uitzicht over de stad. De kabelbaan vind je bij het Zoo station aan de linkerzijde, de instapplaats aan de rechterzijde ligt bij het Rhein Park station.

Krijg leuke korting op toegang tot de kabelbaan, musea en andere attracties in Keulen met de KölnCard:

7. Roonstrasse synagoge

Dit gebouw ligt in het centrum van de Joodse gemeenschap op de linkeroever van de Rijn. Het voormalig gebedshuis doet nu dienst als restaurant. De synagoge werd in 1899 gebouwd en verwoest door de nazi’s in 1938. Dit gold ook voor 4 andere synagogen in de stad. Na de oorlog werd het gebouw in 1950 hersteld. Ook het interieur werd zoveel mogelijk gereconstrueerd.

8. Farina Huis

Er zijn weinig merken zo bekend geworden als eau de cologne, wat altijd verbonden wordt met de cijfers 4711. Vaak vergeet men zelfs dat hef hier gaat om een merk en wordt eau de cologne gezien als een specifiek soort product. Het geurtje heeft dan ook een indrukwekkende ouderdom omdat het werd ontwikkeld in 1709. De drogist Johannes Maria Farina zal niet hebben gedacht dat zijn product 3 eeuwen later wereldwijd bekend zou zijn. Het parfum ontstond voor het eerst in Glockengasse 4711, waar je nu een museum en parfumerie aantreft.

9. Belgisch Viertel

Deze wijk is wellicht het meest trendy deel van Keulen. Er zijn hippe bars, restaurants met klasse en unieke winkeltjes te vinden. Ook veel inwoners van de stad komen hier voor de gezelligheid en uitgaan doe je hier als je wilt zien en gezien wilt worden. Op het plein ‘Brüsseler Platz’ is er altijd wat te doen en heerst dag en nacht een drukte van belang. De meeste straten in deze wijk zijn vernoemd naar Belgische steden zoals Antwerpen, Gent en Luik. Dat is ook de reden dat dit Viertel Belgisch wordt genoemd.

10. Het groene noorden

Na alle drukte van de vorige 9 bezienswaardigheden is het de hoogste tijd om ook naar het noorden van de stad te kijken. Hier vind je de relatieve rust van de Zoo, de Flora en de Botanische Garten. De oude stadsmuren vormen een perfecte omlijsting voor al dat mooie groen. De Wolters’ Zoo Express brengt je vanaf de Dom langs de Rijnoever op een comfortabele manier naar de bezienswaardigheden in het noorden van de stad. Daarbij kan je ook nog eens genieten van de trip.

top 10 bezienswaardigheden Keulen

Keulen is een ideale bestemming voor een leuke stedentrip vanuit ons land als je niet te ver uit de buurt wil of niet voldoende tijd hebt voor een lange reis. De stad zal je zeker niet teleurstellen.

Reageren