De top 10 bezienswaardigheden van Helsinki

Ga je binnenkort naar het mooie Finland? Een citytrip naar Helsinki is beslist de moeite waard. Er zijn prachtige bezienswaardigheden in Helsinki, die je beslist gezien moet hebben. Wij helpen je graag een handje met de voorbereidingen voor je reis.

Als je toevallig ook al eens in Sint Persburg bent geweest, zal je misschien enige gelijkenis opvallen. Dat is niet toevallig want Helsinki is gebouwd met dit Russische voorbeeld als model in de tijd dat Finland nog niet onafhankelijk was. Helsinki heeft de rol van hoofdstad van Finland overgenomen van het oudere Turku. De top 10 bezienswaardigheden van Helsinki staat hieronder voor je vermeld. Excursies naar Helsinki zullen vrijwel altijd een aantal van deze bezienswaardigheden omvatten. De zomer is wellicht de beste tijd om Helsinki te bezoeken, omdat er dan ook veel buitenevenementen zijn.

1. Senaatsplein

Dit plein is zonder meer het belangrijkste van Helsinki en zal in geen enkele excursie ontbreken. Het hoort op nummer 1 in de top 10 van bezienswaardigheden in Helsinki, omdat je hier een aantal van de mooiste gebouwen van de stad bij elkaar vindt. De machtige Domkerk domineert het plein, maar ook de universiteit en het senaatsgebouw zijn de moeite waard. Het standbeeld van Tsaar Alexander II midden op het plein herinnert aan de opdrachtgever voor het bouwen van Helsinki.

2. Domkerk

Er is 22 jaar gebouwd om de Domkerk te maken wat je vandaag de dag kan bewonderen. De mooie koepel en de koepeltorens zijn een duidelijk kenmerk van deze prachtige kerk. De beelden van de twaalf apostelen tref je verdeeld aan over de 4 ingangen. De trappen voor de kerk zijn op zonnige dagen geheel gevuld met mensen die willen genieten van het uitzicht over het Senaatsplein.

Ontdek de Domkerk en andere hoogtepunten van Helsinki met deze stadstour:

3. Uspenski kathedraal

De Russische invloed op Finland in de geschiedenis komt ook duidelijk naar voren in deze kathedraal die de grootste is voor de Russisch-Orthodoxe kerk in Noord- en West-Europa. De kathedraal is opgetrokken uit opvallende rode baksteen. Binnen zijn prachtige iconen te bewonderen en krijg je een idee van de toenmalige rijkdom van deze kerk.

Lees ook: De top 10 bezienswaardigheden van Finland

4. Nationale opera

Het gebouw van de Finse Nationale Opera is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Helsinki. Het is op zich niet het pand dat de vele bezoekers trekt al is het een van de mooiere operagebouwen in Noord-Europa. Het zijn echter de voorstellingen die er plaatsvinden die ervoor zorgen dat het bijwonen hiervan tot vrijwel iedere excursie behoort. De kwaliteit en de perfectie van de opera’s is subliem. Er zijn 735 mensen verbonden aan de opera. Er worden ieder jaar 20 verschillende opera’s uitgevoerd en ongeveer 110 ballet optredens. Tijdens een citytrip moet het dus mogelijk zijn een dergelijk festijn mee te maken.

5. Roihuvuori watertoren

Hoewel Finland voor ongeveer 25% uit water bestaat en er aan zuiver drinkwater geen gebrek is in het land, heeft Helsinki toch een aantal watertorens. Deze voorzagen de bewoners vroeger van water in de stad. De meest opvallende daarvan staat in het oostelijk deel van de stad: de Roihuvuori. Deze is maar liefst 52 meter hoog en heeft een capaciteit van 13.000 m3. Vooral als de toren verlicht is, verdient deze zeker een 5e plaats in de top 10 bezienswaardigheden van Helsinki.

6. Centraal Station

Misschien ben je per trein aankomen voor je citytrip in Helsinki, dan kan het reusachtige station je niet zijn ontgaan. Het ligt centraal in de stad en dient tevens als vertrekpunt voor veel metrolijnen. Dagelijks komen er hier meer dan 20.000 reizigers. De klokkentoren is een belangrijk kenmerk van het station evenals de beelden met lampen bij de ingang. Heel bijzonder is dat er een eigen ruimte is voor de president van Finland. De chique loungeruimte heeft een oppervlakte van meer dan 500 m2.

7. Nationaal museum

De geschiedenis van Finland is bij veel toeristen niet bekend. Wie interesse heeft in het land moet beslist een bezoek brengen aan het Nationaal Museum. Hier kan je alles te weten komen over het land. De collecties beslaan de gehele periode van steentijd tot de moderne geschiedenis. De vele voorwerpen en de uitgebreide beschrijving hiervan maken een excursie naar het museum een leuke dagtocht voor jong en oud. Er zijn ook rondleidingen die verzorgd worden in buitenlandse talen waaronder Engels en Duits. Het museum is gevestigd in een subliem pand aan de Mannerheimintie.

Krijg gratis toegang tot het Nationaal Museum met de Helsinki city card:

8. Seurasaari Openlucht Museum

De zomer in Finland is kort maar kent ook vaak een aantal prachtige dagen. Als de zon schijnt is het een mooie gelegenheid om het openluchtmuseum te bezoeken. Dit is gevestigd op het eiland Seurasaari. Hier krijg je een goede indruk hoe het leven in Finland er een paar eeuwen geleden nog uitzag. De houten woningen uit de 18e en 19e eeuw zijn vrijwel allemaal authentiek. Het museum bestaat ook al sinds 1909. Het geeft je mede daardoor een goed beeld hoe de stijl wijzigde in de afgelopen eeuwen. Er zijn ook een molen en een Karunakerk om te bewonderen.

9. Esplanade park

Dit park is het rustpunt in een stad die op zich ook niet tot de drukste hoofdsteden van Europa behoort. In de zomer worden hier allerlei evenementen georganiseerd en komen ook de bewoners van Helsinki hier graag samen. Er zijn diverse kiosken en en een restaurant aanwezig zodat je ook geen tekort aan versnaperingen zal krijgen. Op een mooie dag kan je hier ook een mooie wandeling maken en genieten van de rust en de natuur. Uiteraard zijn er ook vele waterpartijen in dit land waar water zo’ n belangrijke rol speelt.

10. Temppeliaukio kerk

Dit is een zeer bijzondere kerk waar in 1968 een begin mee is gemaakt. De kerk is namelijk van binnenuit bewerkt in een massieve rots van graniet. De wanden geven een zeer bijzondere akoestiek en er worden dan ook met regelmaat concerten gegeven in dit bijzondere bouwsel. Het plafond is afgewerkt met een koperen koepel wat aan de buitenzijde de indruk geeft alsof er een vliegende schotel op de rots is geland. De omgeving van de kerk is ook de moeite van het bezoeken waard. Het zal geen verbazing wekken dat de kerk meerdere bijnamen heeft gekregen zoals Kerk of Rock of Kerk in de Rock.

Bewonder de Temppeliaukio kerk en andere bezienswaardigheden tijdens deze leuke wandeling door Helsinki:

Lees ook: Winter wonder reisje naar Fins Lapland

Reageren