De top 10 bezienswaardigheden van Finland

Op zoek naar de mooiste bezienswaardigheden van Finland? Wij hebben een top 10 bezienswaardigheden in Finland voor je samengesteld, zodat jij een mooie reis kunt gaan plannen.

Finland is het land van de duizend meren, zegt men maar in feite zijn het er vele tienduizenden. In Finland is het altijd koud en ligt praktisch het hele jaar sneeuw wordt ook beweerd, maar tijdens de korte zomer kan het in Zuid-Finland ook zomaar 30°C worden op een zonnige dag.

Finland is een prachtige bestemming voor wie van natuur en rust houdt tijdens de vakantie. Bijna 70% van het land is bedekt met bossen en meer dan 25% bestaat uit water. In die uitgestrekte land is de bevolkingsdichtheid erg klein en is overal nog ruimte. Wie zich aan de regels houdt, mag vrijwel overal gratis kamperen. Maar Finland heeft ook veel bezienswaardigheden te bieden. Hieronder staat de top 10 die je echt niet mag missen.

1. Rovaniemi

De nummer 1 op de top 10 bezienswaardigheden in Finland is zonder meer Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland. Het stadje is bedoeld voor toeristen en staat vol met attracties. Het meest bijzondere in natuurlijk het officiële huis van de kerstman. Maar ook het Konrundi House of Culture is zeer bijzonder. En als jij je bezoek goed kan plannen, kan je hier genieten van iets dat mooier is dan de mens ook zal kunnen maken: het noorderlicht.

2. Helsinki

In Zuid-Finland vind je de hoofdstad van Finland: Helsinki. De stad is in feite een replica van het Russische Sint-Petersburg omdat bij de bouw in 1812 deze stad als voorbeeld werd genomen. Helsinki is wellicht nog mooier geworden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Een bezoek aan Helsinki betekent prachtige kerken bewonderen en cultuur snuiven in de vele musea.

Lees ook: 5 landen waar je goed kunt fietsen

3. Savonlinna

Misschien had je het niet verwacht maar ook Finland heeft een mooi middeleeuws kasteel. Dit vind je midden in het merengebied bij het kleine stadje Savonlinna. Het kasteel is midden in een meer gebouwd op een paar eilandjes en dateert uit de 15e eeuw. Vlak bij het kasteel kan je ook nog de grootste houten kerk in Finland bezoeken in het dorp Kerimäki.

4. Porvoo

Porvoo is een van de oudste steden in Finland. De Kathedraal stamt uit de 11e eeuw en in het centrum kan je houten huisjes bekijken die daar al sinds de 13e eeuw staan de pronken. Maar ook de huizen uit de 19e eeuw zijn vrijwel uitsluitend met hout gebouwd. In het museum kan je meer ontdekken over het verleden van de stad.

5. Merengebied

Het merengebied staat centraal op plaats 5 van deze top 10 van bezienswaardigheden in Finland. De meren liggen ook centraal in het oosten van het land. Alleen in deze regio zijn er al 55.000 meren geteld. Het is een waar paradijs voor watersporters maar ook wandelen en fietsen is hier een echt genoegen. Een leuke tip is om universiteitsstad Jyväskylä te gaan bekijken. Dit is wellicht de meest knusse universiteitsstad in Europa. Uiteraard is Savonlinna met het kasteel ook in deze streek te vinden.

6. Finse Archipel

Finland is enorm uitgestrekt en ook de Finse Archipel is van bijzondere omvang. Je vindt deze eilanden voor de kust van Zuid-Finland. Hoeveel het er precies zijn, ligt aan de definitie wat een eiland mag heten. Er zijn namelijk ook een aantal onbewoonde rotsen in het gebied. Een voorzichtige schatting spreekt van niet minder dan 30.000 eilanden die tot de archipel behoren. Zowel de bewoonde als een aantal onbewoonde eilanden kunnen als excursie worden bezocht. Een van de bijzonderheden van deze eilanden is overigens dat er meer Zweden wonen dan Finnen. Men leeft er gemoedelijk naast elkaar.

Lees ook: Zomervakantie in Scandinavië, de mooiste plekjes

7. Kemi in Lapland

Wie heeft er nu nog nooit van gedroomd om eens te overnachten in een echt sneeuwkasteel dat zo uit een sprookje lijkt te zijn gekomen. In Kemi, Lapland wordt ieder jaar opnieuw het sneeuwkasteel opgebouwd. Het is bedoeld voor evenementen zoals huwelijken en muziekoptredens, maar je kan er ook overnachten. Als je hierdoor geïnspireerd bent geraakt door de Arctische wereld kan je in Kemi ook een cruise nemen waarbij je langs adembenemende ijsbergen zult varen in een wereld van stille, witte pracht.

8. Turku

De stad Turku ligt aan de zuidkust van Finland en was lange tijd de hoofdstad van Finland. Na de bouw van Helsinki moest Turku een stapje terugdoen en die eer gunnen aan deze nieuweling. Maar Turku trekt nog steeds vele bezoekers omdat het meer historie heeft dan Helsinki. In Turku is het 13e eeuwse kasteel een echte bezienswaardigheid. In de wijk Luostarinmâki kan je een goede indruk krijgen hoe het oude Turku er uit heeft gezien. Door een grote brand in de 19e eeuw werd een groot deel van de oorspronkelijke houten huizen verwoest. Het kunstmuseum Aboa Vetus & Ars Nova heeft een zeer bijzondere collectie te bieden.

9. Levi

Sneeuw fascineert ons Nederlanders waarschijnlijk omdat het in ons land toch niet ieder jaar te bewonderen is en we voor wintersport toch andere landen moeten opzoeken. In Levi. Lapland is de sneeuwzekerheid in de winter bijna 100%. Je kan hier dan ook naar hartelust kilometer lange pistes op de ski’s bedwingen. Er zijn ook ijsvisexpedities en wat dacht je van een openlucht sauna? Iets anders dat je wellicht niet verwacht in het noorden van Finland is dat er een rijk nachtleven is. Het centrum heeft echter geen enkel gebrek aan bars en clubs. Après-ski is ook in Finland een begrip geworden.

10. Tampere

Als nummer 10 op deze lijst van top 10 bezienswaardigheden in Finland worden genoemd is beslist geen schande. Het is dan ook gewoon een goed idee om ook Tampere te gaan bekijken. Tampere is de derde stad wat grootte betreft in Finland. Maar als je er komt heeft het iets van een groot dorp. De stad wordt omringd door meren en dichte bossen. Hier staat de Hall of Fame voor het Finse ijshockey en dat is voor de Finnen een serieuze aangelegenheid. Maar Tampere heeft ook een enorm pretpark waar je echt uit je bol kan gaan, zelfs een aquarium, een dierentuin, een kunstmuseum en een observatietoren liggen op het terrein.

Reageren