De top 10 bezienswaardigheden van Brugge

De top 10 bezienswaardigheden van BruggeBrugge is een middeleeuwse stad die tot de meest bezochte plaatsen in België mag worden gerekend. Op de plattegrond kan je zien dat vele bezienswaardigheden in Brugge in het oude centrum liggen en dicht bij elkaar. Een wandeling door Brugge toont je hoe oud en nieuw mooi zijn gecombineerd.

Haal het meeste uit je trip naar Brugge en reserveer je plek voor deze gratis wandeltocht (je betaalt alleen €2,- boekingskosten) met een gepassioneerde, lokale gids. Duik in de rijke geschiedenis, zie de architectuur en pittoreske straten en bezoek een aantal iconische bezienswaardigheden.

De leukste georganiseerde tours & excursies in Brugge

Brugge is niet alleen genieten van mooie gebouwen, het is ook het oude centrum van Bourgondië. Heerlijke spijzen en dranken horen hier bij het dagelijkse leven. En wist je dat er in Brugge meer dan 50 chocolatiers zijn? We hebben voor jou de top 10 van bezienswaardigheden in Brugge op een rij gezet.

Bezienswaardigheden op plattegrond

1. Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw staat beslist op nummer 1 in de top 10 bezienswaardigheden van Brugge. De akoestiek in dit nieuwe concertgebouw wordt wereldwijd geroemd. Het gebouw is ontworpen in 2002 door Paul Robbrecht en Hilde Daem. Natuurlijk is het een podium geworden voor internationale muziek en podiumkunsten. Maar er is ook ruimte voor exposities over beeldende kunst en multimedia. De opdracht is verstrekt in het kader om Brugge tot Culturele hoofdstad van Europa te maken. Een concert hier bezoeken in natuurlijk echt een belevenis maar ook het pand is de moeite van een bezoek meer dan waard.

2. Brugge Anno 1468

Eigenlijk mag je het evenement 1468 niet missen bij een bezoek aan de stad. Je moet er wel tijdig voor reserveren, maar dan kan je meedoen aan een Bourgondisch diner, zoals dat in de middeleeuwen ongetwijfeld met grote regelmaat heeft plaatsgevonden. Er is volop spektakel te zien tijdens het overheerlijke eten. Narren, valkeniers en ridders zullen je komen vermaken alsof de tijd honderden jaren heeft stilgestaan. Deze avond zal je beslist nooit meer vergeten. De ruimte waarin dit feest plaatsvindt, is een imposante voormalige kerk.

3. Basiliek van het Heilig Bloed

Natuurlijk heeft een belangrijke stad als Brugge ook een eigen basiliek. Deze staat aan de mooie Burg en in de omgeving vind je meerdere bezienswaardigheden. De basiliek heeft een uitzonderlijk mooi interieur en toont de rijkdom van Brugge in vervlogen dagen.  Het meest imposante stuk is de reliekschrijn van het Heilig Bloed. Ieder jaar met Hemelvaart is er de Heilig Bloedprocessie waarbij deze reliek het middelpunt vormt. Vele duizenden Bruggenaren en mensen uit de wijde omgeving komen samen om de processie te zien en te bidden voor behoud in de toekomst.

4. Belfort

Deze toren is een van de meest bekende gebouwen in Brugge. De stadstoren werd gebouwd in de middeleeuwen als een uitkijkpunt en was belangrijk in de verdediging van de stad. Ook vandaag de dag kan je nog steeds genieten van het schitterende uitzicht dat de toren heeft te bieden. Daarvoor moet je wel 366 treden bedwingen. Er is een klokkenspel in de toren dat 47 klokken telt, ieder uur worden de bewoners van de stad hierdoor herinnerd aan het verstrijken van de tijd.

Belfort Brugge

5. Groeningenmuseum

Schone kunsten staan in hoog aanzien in België. In Brugge kan je die bewonderen in het Groeningenmuseum. Het zijn vooral de Belgische en specifiek de Vlaamse meesters van de schilderkunst die hier tentoon worden gesteld. De namen kent iedereen: Jan van Eyk, Albert Cuyp, Jan Provoost en Jeronimus Bosch, Het museum biedt een overzicht van het beste wat 6 eeuwen schilderkunst in de lage landen heeft voortgebracht. Niet alleen voor de kunstliefhebber maar voor iedereen die van mooie dingen houdt. Een van de bezienswaardigheden in Brugge die je niet over mag slaan.

Lees ook: De top 10 bezienswaardigheden in Gent

6. Museum Salvador Dali

De surrealist Salvador Dali heeft vele bewonderaars, maar eigenlijk moet iedere bezoeker van Brugge het Daliaans spektakelruimte gaan bewonderen. In het Brugse kunstencentrum Oud Sint-Jan vind je een permanente collectie van werken van Salvador Dali. De collecties worden af en toe gewijzigd en blijven een echte bezienswaardigheid. De expertise waarmee de collectie wordt getoond is een prestatie op zich.

Tip: Voor het eerst naar Brugge? Bestel dan de compacte ANWB Extra reisgids Brugge en de Belgische kust. De reisgids past gemakkelijk in de handtas en heeft een handige uitneembare kaart met daarop de beste tips voor overnachten, winkelen, eten en drinken en uitgaan.

7. Halve Maan

In Brugge de bezienswaardigheden bezoeken? Misschien had je niet meteen gedacht aan een familiebierbrouwerij bij het horen van deze naam. Maar hier wordt het enig echte Brugse bier nog altijd gebrouwen alsof de jaren stil hebben gestaan. De brouwerij ligt aan het Waldplein in het historisch centrum van de stad en op loopafstand van een aantal andere bezienswaardigheden. Het pand waarin de brouwerij is gevestigd is ronduit schitterend. Er is tevens een museum in gevestigd waarin je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van de brouwerij. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je hier genieten van een panoramisch uitzicht over het oude gedeelte van Brugge.

Bezienswaardigheden Brugge

8. Historium

Zou je zelf de gouden eeuw van Brugge wel willen hebben meemaken? Dat is bijna mogelijk in het Historium. Dit zeer bijzondere museum vind je aan de Grote Markt. Hier is er geen passief kijken naar mooie collecties, maar een interactieve belevenis die je nooit meer zal vergeten. Je reist mee naar naar het Brugge van honderden jaren geleden. De manier waarop dat gebeurt, is zo indrukwekkend dat je het gevoel krijgt alles van dichtbij te kunnen meemaken. Natuurlijk sluit je zo’n ervaring af met een goede pint in het Duveltorium. Om het helemaal af te maken, kan je op het panoramaterras genieten van een uitzicht op het mooiste plein van Brugge in de tegenwoordige tijd.

Historium Brugge: ticket tijdsreis met optioneel drankje

Reis terug in de tijd en ervaar tijdens deze bijzondere excursie het leven in de middeleeuwen via audio, video en virtual reality.
De virtual reality-ervaring van Historium
De meest bezochte attractie van Brugge
Verken de “Gouden Eeuw” van Brugge

9. Rondvaart door Brugge

Brugge is niet de enige stad die het Venetië van het noorden wordt genoemd, maar misschien wel de mooiste. Het is dan ook een goed idee om de bezienswaardigheden van de stad op een andere manier te gaan bekijken vanaf de kleine kanaaltjes. Deze worden ook wel de Brugse reien genoemd. Er zijn talloze mooie en romantische bruggen en op de rondvaart, die een half uur duurt, kom je op de mooiste plekjes in de stad. Een rondvaart is dan ook de meest populaire attractie in de stad.

Top 10 bezienswaardigheden Brugge

10. Prinselijk Begijnhof

Dit begijnhof bestaat uit een aantal wit geschilderde huisjes uit de 17e en 18e eeuw. Je vindt ze na het oversteken van de Wijngaardbrug. Op nummer 1 is een klein museum gevestigd waar je alles te weten kan komen over de manier waarop men vroeger in deze huisjes heeft geleefd. De collectie omvat een aantal unieke voorwerpen uit die tijd. Ook vandaag de dag worden de huisjes nog bewoond door de zusters van de orde van St. Benedictus. Heel bijzonder is het meertje dat vlak bij het hof ligt. In dit Minnewater zwemmen de mooiste witte zwanen die je ooit hebt gezien. 

Lees ook: De top 10 bezienswaardigheden in Brussel

De beste plekjes om te overnachten in Brugge

Ga je een stedentrip maken naar deze gezellige en, wat ons betreft, mooiste stad van België? Dan hebben wij voor jou een aantal leuke plekjes uitgezocht om te overnachten.

  • Grand Hotel Casselbergh Brugge**** – Dit elegante hotel is gevestigd in drie historische panden en bevindt zich op slechts enkele minuten lopen van de Grote Markt en op twee kilometer van het treinstation van Brugge.
  • Appartementen De Drie Koningen**** – Bij De Drie Koningen appartement hebben wij overnacht tijdens de laatste stedentrip naar Brugge. Ruime appartementen op slechts 250 meter van de Grote Markt in het centrum van Brugge!
  • Hotel Boterhuis*** – Ook in dit hotel hebben wij een keer overnacht. Prima uitvalsbasis voor e.en stedentrip naar Brugge met een centrale ligging en prettige informele kamers

Reageren