De top 10 bezienswaardigheden op Kreta

Op Kreta de bezienswaardigheden ontdekken? Tijdens een zonnige vakantie wil je natuurlijk niets van dit bijzondere Griekse eiland missen. Wij hebben een Kreta bezienswaardigheden top 10 voor je opgesteld, zodat je alvast een leuk programma op kunt stellen voor jouw reis.

Kreta bezienswaardigheden top 10

Vanaf Schiphol is het ongeveer 3 uur en 45 minuten vliegen naar het mooie Griekse eiland Kreta. Wat je hier te wachten staat? Of je nu van cultuur, historie, shoppen of op het strand liggen houdt, wij hebben van Kreta de bezienswaardigheden op de kaart gezet. Een top 10 met de absolute hoogtepunten!

1. Knossos

Kreta bezienswaardigheden top 10

Een van de bekendste opgravingen ter wereld vind je op Kreta. Knossos vlakbij de hoofdstad van Kreta, Heraklion, gelegen. In 1878 werd hier begonnen aan nauwgezette opgravingen. Er werd een Minoïsch paleis blootgelegd dat waarschijnlijk meer dan 4000 jaar oud is. Het zou een bouwwerk van de hand van Daedalus zijn, voor die tijd een bekende architect. Het paleis raakte beschadigd door een grote brand, maar werd rond 1900 gerestaureerd, zodat het er grotendeels weer uitziet zoals het er mogelijk uit heeft gezien.

Populaire tours in Knossos:

2. Chania

Chania is na Heraklion de grootste stad van Kreta. De stad is te vinden op West-Kreta. Als je op Kreta de bezienswaardigheden op de kaart bekijkt, dan zal je zien dat je hier veel hoogtepunten vindt. De Venetiaanse haven is bijvoorbeeld een van die plaatsen die je beslist gezien moet hebben. Bij de haven vind je ook de Venetiaanse toren, die vooral bijzonder is vanwege de bovenzijde. Deze werd tijdens de Egyptische bezetting namelijk verbouwd tot een minaret. Bij de haven vind je ook de beroemde Firkaburcht. Een gedeelte hiervan wordt vandaag de dag gebruikt als openluchttheater. Ook het Byzantijns museum en het maritieme museum hier vlakbij zijn de moeite waard.

Dit zijn de meest geboekte vakanties naar Chania:

3. Chersonissos

Chersonissos staat vooral bekend vanwege het uitgaansleven, maar hier valt nog veel meer te beleven. Het haventje en de boulevard zijn op elk tijdstip van de dag gezellig, maar je kunt ook een bezoekje brengen aan het plaatselijke museum. Lychnostatis is een openluchtmuseum waar je werken vindt van Kretenzische volkskunstenaars. Verder lees je er ook van alles over de plaatselijke tradities.

Dit zijn de meest geboekte vakanties naar Chersonissos:

4. Sissi

Een dagje rust in een prachtig visserdorpje? Ga dan eens naar Sissi of Sisi. Hoewel Kreta je misschien ook al deed denken aan keizerin Sissi, is dit niet ‘haar eiland’. Dat is namelijk Corfu. Sisi is niet alleen bekend vanwege de pittoreske haven, maar ook door de prachtige stranden die je hier tegenkomt. Ga je voor een zandstrand? Dan is Boufos een goede keuze. Als een kiezelstrand voor jou ook geen probleem is, dan kun je naar Avlaki. Op beide stranden vind je voldoende strandstoelen en parasols om echt te kunnen relaxen. Natuurlijk kun je ook naar een van de wat minder bekende stranden in de buurt gaan.

Dit zijn de meest geboekte accommodaties in Sissi:

5. Rethymnon

Rethymnon is misschien wel de bekendste badplaats op Kreta. Ook deze plaats staat bekend vanwege zijn zandstranden. Als je ontspannen wilt genieten in de zon, dan is dit een echte aanrader. Hier kun je lekker languit liggen op een van de zandstranden en af en toe een frisse duik nemen in de zee. Vanuit de haven gaan er in het hoogseizoen dagelijks boottochtjes naar andere bekende plaatsen, zoals naar Santorini, naar het plaatsje Bali en naar Akrotiri, een schiereiland. Rethymnon staat bovendien bekend om zijn fort. Het Fortezza is een prachtig eeuwenoud bouwwerk waar je veel archeologische vondsten kunt bekijken.

Dit zijn de meest geboekte accommodaties in Rethymnon:

6. Georgioupolis

Op vakantie met de kinderen? Dan is Georgioupolis misschien wel dé bestemming voor jullie gezinnetje. Deze plaats in Chania staat er namelijk om bekend zeer kindvriendelijk te zijn. Op historisch gebied vind je op dit deel van Kreta niet veel bezienswaardigheden, maar je kunt natuurlijk wel leuke daguitstapjes maken, bijvoorbeeld naar de stad Chania. Het is beslist een voordeel dat Georgioupolis een rustige plaats is waar het toerisme nog niet zo zijn weg naar gevonden heeft. Maleme en Platanias zijn overigens ook zulke plaatsjes.

Dit zijn de meest geboekte accommodaties in Georgioupolis:

7. Lassithi Hoogvlakte

De Lassithi-hoogvlakte ligt op maar liefst 800 meter boven de zeespiegel. Het is een bijzonder natuurgebied waar je prachtige wandelingen kunt maken. Het gebied beslaat zo’n 25 vierkante kilometer en aan weerszijde zie je hoge bergen. De grot van Zeus op de Lassithi-hoogvlakte is beroemd. Hier zou de oppergod uit deze Griekse mythe geboren zijn. Zeker een plaats om even te bezoeken als je toch in de buurt bent.

Populaire tours naar de Lassithi Hoogvlakte:

8. Samariakloof

Nog meer natuur vind je in de Samariakloof. Om hier een wandeling te maken, moet je conditie wel goed zijn. De kloof is ongeveer 16 km lang en een wandeling duurt zo’n 4 tot 6 uur. Niet niks, als je nagaat dat het er vaak ook nog eens behoorlijk warm is. De IJzeren Poort is een andere benaming voor het smalste gedeelte van de Samariakloof. Hier zet je een daling in van zo’n 1250 meter. Er zijn ook ezeltjes beschikbaar bij de georganiseerde tochten, maar die worden vaak alleen voor de kinderen ingezet.

Populaire tours naar de Samariakloof:

Meer weten over de Samariakloof? Lees dan dit artikel!

9. Vai

De bijzondere Kretenzische dadelpalm in het echt zien? Wist je dat Kreta vroeger bijna helemaal bedekt werd door palmbossen? Vandaag de dag is daar weinig meer van over, maar bij Vai, op het noordoostelijke gedeelte van Kreta, vind je nog een oud palmenbos. Dit beschermde natuurgebied is bijzonder om te zien en mag daarom niet aan de Kreta bezienswaardigheden top 10 ontbreken. Je kunt er ook genieten op het plaatselijke zandstrand. Wat dacht je van een tochtje op de waterski’s?

Populaire tours naar Vai:

10. Elafonissos

Zuid-Kreta ontdekken doe je op het eilandje Elafonissos. Hier vind je schitterende stranden, maar ook een uniek duingebied. Bovendien is het rif van zo’n 800 meter lang de moeite waard. Het heeft een diepte van hoogstens 1 meter, waardoor je te voet de oversteek naar het eiland kunt maken wanneer het laagwater is. Je vindt op Elafonissos bijzondere planten en dieren die je niet overal meer tegenkomt, waaronder de onechte karetschildpad.

Populaire tours naar Elafonissos:

Lees ook: 5 ‘onbekende’ Griekse eilandjes

Reageren