De top 10 bezienswaardigheden in Kopenhagen

Ben jij wel eens in Kopenhagen geweest? Als je een stedentrip naar deze stad plant, dan weet je zeker dat je je geen minuut zal vervelen. In Kopenhagen de bezienswaardigheden bezoeken, is iets waar je beslist niet zomaar mee klaar bent. Er zijn talloze historische hoogtepunten, maar ook mooie stadsparken te vinden om even uit te rusten. En als shopstad is Kopenhagen ook heel geschikt. Wij hebben een top 10 met tips in Kopenhagen voor de bezienswaardigheden voor je samengesteld!

tips kopenhagen bezienswaardigheden

1. De Kleine Zeemeermin

Het bekendste is waarschijnlijk het beeld van de kleine zeemeermin. Als je hiervoor staat, zal je best even je wenkbrauwen optrekken. Het is namelijk veel kleiner dan je altijd gedacht had. Het bronzen sculptuur is beslist het bekendste symbool van de stad. Wist je dat dit beeld werd gemaakt in opdracht van de eigenaar van de bekende brouwerij Carlsberg? Het stelt de hoofdpersoon voor uit een sprookje van Hans Christian Andersen, beslist een nationale trots van Denemarken. Het beeld werd een aantal keren onthoofd, maar het hoofd werd gelukkig altijd weer teruggevonden.

2. Nyhavn

citytrip kopenhagen bezienswaardigheden

De gezellige gekleurde huisjes van Nyhavn heb je misschien al wel eens op de foto’s gezien. Het doet een beetje denken aan Curaçao, met de felgekleurde gevels. Dit is de historische haven van Kopenhagen. De panden die hier staan zijn soms wel meer dan 300 jaar oud. Vroeger vond je hier vooral veel luidruchtige zeelieden en bars waar men eigenlijk liever niet kwam, maar vandaag de dag is de sfeer hier heel gemoedelijk. De sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft in diverse van deze huizen gewoond en gewerkt.

3. Tivoli pretpark

Met het hele gezin op stap? Tivoli biedt dan vermaak voor jong en oud. Dit pretpark is heel erg veelzijdig en je vindt het middenin de stad. Als je op de plattegrond van de hoofdstad van Denemarken kijkt, dan zal je zien dat het tegenover het centraal station te vinden is. Wil je tijdens een citytrip in Kopenhagen de bezienswaardigheden bezoeken, dan vormt Tivoli een verrassende afwisseling. Hier kun je echt even helemaal ontspannen. Er zijn zowel binnen als buiten attracties, zodat je met alle weertypes naar het park toe kunt.

4. Carlsberg brouwerij

Natuurlijk ken jij het bier van Carlsberg wel. Dit merk is eigenlijk het Deense Heineken. Het bier wordt hier overal geschonken. Geen wonder, want de hoofdbrouwerij is te vinden in Kopenhagen. Je kunt deze ook bezoeken. Er is een rondleiding waarbij je van alles te weten komt over het bier zelf en over het bedrijf. Wil je een biertje proeven? Als je 18 jaar of ouder bent, is dat uiteraard geen probleem.

5. Strøget

tips kopenhagen bezienswaardigheden

Even lekker shoppen? Dat kan in Strøget. Dit is een gebied dat alleen toegankelijk is voor voetgangers. Ideaal, want zo kun je pas echt ongestoord shoppen. Er horen veel gezellige winkelstraten bij, maar ook de bekendste pleinen van de stad, zoals Frederiksberggade. Kopenhagen wordt ook wel een van de belangrijkste modesteden ter wereld genoemd.

Ontdek Strøget en andere bezienswaardigheden met deze top-beoordeelde privéwandeltocht:

6. Wisseling van de wacht

Voor de wisseling van de wacht hoef je echt alleen niet in Londen te zijn. Als je in Kopenhagen de bezienswaardigheden bezoekt, dan moet je om 12.00 uur een plaatsje vrijhouden in je planning. Dan is namelijk de wisseling van de wacht bij Amalienborg, het paleis waar de Deense koninklijke familie woont. De wacht komt aangemarcheerd vanaf kasteel Rosenborg, waar je ook een kijkje kunt nemen.

7. Rosenborg

plattegrond Kopenhagen

Tijdens een citytrip in Kopenhagen de bezienswaardigheden bezoeken, betekent in ieder geval heel veel kastelen zien. Amalienborg is misschien de bekendste, maar hier woont de Deense koninklijke familie, waardoor je hier meestal niet terechtkunt voor een bezichtiging. Rosenborg is dat echter wel. Dit bijzondere kasteel ligt in een mooi park en om het bouwwerk zijn grachten gegraven. Het interieur wordt gekenmerkt door veel keramiek, wandtapijten en schilderijen. Verder kun je er de kroonjuwelen bewonderen, zoals de kroon van Christiaan V. Bijzonder om te zien!

8. Rundetarn

De Rundetarn is, zoals je eigenlijk al wel af kunt leiden uit de naam, een ronde toren. Het is een opvallend bouwwerk en je vindt hier de oudste sterrenwacht in Europa die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Je komt de toren tegen in diverse sprookjes van de bekende Hans Christian Andersen. Lees bijvoorbeeld ‘De Tondeldoos’ maar eens. De toren is opengesteld voor bezoekers en gemakkelijk te vinden. Kijk maar eens op de kaart: je vindt de Rundetarn echt middenin de stad!

9. Dyrehavsbakken

In de omgeving van Kopenhagen vind je nog een leuk pretpark. Dat is Dyrehavsbakken. Misschien is dit wel het oudste pretpark ter wereld en alleen daarom is het natuurlijk al een bezoekje waard. Dyrehavsbakken is het Deense woord voor ‘hertenpark’. Je kunt bij dit park gratis naar binnen, maar realiseer je daarbij wel dat je voor elke attractie afzonderlijk moet betalen. Er zijn veel leuke achtbanen te vinden en je kunt zelfs nog in een houten achtbaan die uit 1932 dateert!

10. De Sontbrug en de kust

Oresund Kopenhagen

De Sontbrug (Øresundsbroen in het Deens) werd geopend in 2000 en vormde vanaf toen de verbinding tussen Kopenhagen en Malmö. Het bouwwerk is beslist indrukwekkend. De brug is bijna 500 meter lang. Je kunt hem dus ook binnen mum van tijd oversteken om een dagje naar Malmö te gaan. In Malmö vind je onder andere de bekende Turning Torso, maar ook Malmohüs. Wil je naar het strand, dan kan dit overigens ook in Kopenhagen. De mogelijkheden aan de kust zijn dan ook vrijwel bijna eindeloos. Vooral op zonnige dagen is dit in Kopenhagen een van de bezienswaardigheden die je niet over mag slaan.

Reageren