De top 10 bezienswaardigheden in Istanbul

De bezienswaardigheden van Istanbul ontdekken? Op de kaart valt het meteen op dat deze stad in twee werelddelen is gelegen. Zelfs op een plattegrond is de enorme uitgestrektheid te zien.

De top 10 bezienswaardigheden in Istanbul

Er wonen 20 miljoen mensen in de grootste stad van Turkije. De geschiedenis van de stad gaat ver terug en de vroegere naam Constantinopel doet meteen denken aan de tijd dat hier het centrum was van het Oost-Romeinse rijk, toen Rome al eeuwen was verwoest door de barbaren. Istanbul is een stad die je niet in een weekend kan bekijken en zeker niet kan leren kennen in zo’n korte periode. Als je de tijd hebt is er zeer veel te zien en te bekeven in stad en omgeving.

1. Miniaturk

Wil je alle bezienswaardigheden eerst in miniatuur bekijken of heb je onvoldoende tijd om de originelen met eigen ogen te zien? Op dit park staan alle bezienswaardigheden in het klein maar zoals vrijwel alles in Istanbul is dit park groot, in totaal 6 hectare. Je vindt er namelijk ook een zwembad, een amfitheater, een speeltuin, winkeltjes en nog ander vermaak. In Miniaturk is een dag zo voorbij.

Ontdek Miniaturk met deze leuke activiteiten:

2. Galatatoren

Bezienswaardigheden Istanbul

Deze enorme stad moet je ook een keer van grote hoogte zien om te beseffen hoe enorm uitgestrekt en mooi deze is. Dat is mogelijk middels een bezoek aan de Galatatoren. De toren ligt in het Europese deel van Istanbul. Je kunt met de lift naar boven tenzij je de vele trappen wilt bedwingen. Op het hoogste punt van de toren is het uitzicht op een heldere dag echt ongelooflijk mooi. Er is ook een restaurant waar je tijdens de maaltijd kan genieten van de stad.

3. Yedikule Hisari

Dit kasteel met de moeilijke naam heeft 7 torens. Het werd gebouwd als een machtig verdedigingswerk en toegangspoort tot de stad. Toen de stad steeds groter werd, kon de poortfunctie niet meer toegepast worden. Eerst werd het een schatkamer, maar later kreeg het een meer sinistere functie als executieplaats en gevangenis. Vandaag de dag is het een museum, maar je kan ook op de muren lopen. Daar heb je een fantastisch uitzicht op de zee van Marmara. Ook vind er hier met enige regelmaat concerten en festivals plaats.

Lees ook: Waar moet je aan denken als je op vakantie gaat naar Turkije?

4. Basilica Cisterne

Men noemt deze plaats ook wel eens ‘het verzonken paleis’ en het heeft als decor gediend voor internationale topfilms. De constructie wordt overeind gehouden door 336 zuilen en heeft een enorme omvang van 143 meter bij 65 meter met een hoogte van 9 meter. De oorspronkelijke bedoeling van deze enorme ruimte was als opslagplaats van water te dienen on tijden van gevaar. Als je het gigantische pand binnenkomt, zal je kunnen begrijpen dat hier ooit 80 miljoen liter water in heeft gestaan.

Ontdek de Basilica Cisterne met deze top activiteiten:

5. Stadsmuur

De oude stadsmuur is een must om te gaan bekijken. Er zijn speciale stadswandelingen waarbij je in het Engels een toelichting krijgt op de lange geschiedenis. De muur dateert van de de 5e eeuw. in eerste instantie was deze bedoeld voor de verdediging van de stad. Nu zitten er winkels in sommige missen maar zijn er ook daklozen die hier hun slaapplaats hebben. Sommige delen van de muur zijn verwaarloosd en andere delen zorgvuldig gerestaureerd. Min of meer symbolisch voor de hele stad.

6. Hagia Sofia

bezienswaardigheden Istanbul

Deze naam kent iedereen waarschijnlijk wel. Het indrukwekkende gebouw is te vinden tegenover de blauwe moskee. Momenteel dient het als museum maar eens was dit de grootste kathedraal ter wereld. Toen Constantinopel werd veroverd en deel ging uitmaken van het Ottomaanse rijk werd de kathedraal verbouwd tot een moskee. Vandaag de dag worden overal ter wereld w.o. in Nederland moskeeèn gebouwd welke zijn afgeleid van de Hagia Sofia.

7. Haman

Er zijn vele bijzondere badhuizen in Istanbul. Het mooiste daaronder is waarschijnlijk Cagaloglu Hamami. Dit badhuis is meer dan 3 eeuwen geleden geopend. In al die jaren is men er in geslaagd om de sfeer te behouden. Als je hier binnengaat, voelt het echt alsof je 300 jaar terug gaat in de tijd. Vele beroemdheden zijn je hier voorgegaan. Momenteel zijn er diverse behandelingen te boeken. Als je een Turks badhuis bezoekt, informeer dan eerst naar de gedragsregels die er gelden. Tenslotte ben jij hier als gast.

Lees ook: Mijn rondreis door het mooie Turkije

8. Grote Bazaar

Een echte Turkse markt vind je alleen op de bazaar. Het is een labyrint zoals iedereen dat op zijn minst wel eens in een film heeft gezien. Het aantal winkeltjes is enorm en het aantal producten praktisch ontelbaar. Er zijn hier Turkse tapijten te koop maar ook antiek, kleding en kruiden. En natuurlijk wordt hier het spel van het afdingen gespeeld. Speel het mee en geniet er van. Als ook de verkoper er plezier in krijgt, zal je al snel thee met iets lekkers worden aangeboden. Nog steeds hoef jij je dan nergens toe verplicht te voelen.

Bezoek de Grote Bazaar en andere bezienswaardigheden met een professionele gids:

9. Topkapipaleis

Dit is een oosters paleis zoals wij ons in het westen dat voorstellen. Er zijn vier verschillende hoven en de oppervlakte is enorm. Je komt binnen via een van de vier keizerlijke poorten en hebt het gevoel of er ook een compleet dorp zich daar bevindt. Er is een bakkerij, hospitaal en vele stallen. Het paleis is nu opengesteld voor het publiek als een museum en toont de ongelooflijke luxe en rijkdom van de vroegere bewoners. Vergeet ook de schitterende tuinen rond het paleis niet. Tegenwoordig zijn er ook tig terrasjes.

Ontdek het Topkapipaleis met deze top-beoordeelde tours en rondleidingen:

10. Blauwe Moskee

Blauwe moskee Istanbul

De officiële naam van deze moskee is Sultan Ahmetmoskee. Vroeger zaten er vele blauwe tegeltjes aan de binnenkant van de moskee. Daar is de naam dan ook aan ontleend. De moskee is gebouwd tussen 1609 en 1616. De zes minaretten waren in die periode een teken van grote rijkdom. Binnen wordt die rijkdom nog eens benadrukt door 20.000 handbeschilderde tegels die voor een opmerkelijk effect zorgen. Als u de moskee ook van binnen wilt bewonderen, is het verstandig om ter plaatste te informeren of dat mogelijk is. Omdat de moskee nog in gebruik is, zijn er periodes dat niet moslims niet welkom zijn.

Ontdek de Blauwe Moskee met deze populaire activiteiten:

Het voorgaande moet je beslist toch overtuigen om deze bijzondere metropool eens met eigen ogen te gaan bewonderen.

Reageren