De top 10 bezienswaardigheden in Gent

Een stedentrip Gent doe je natuurlijk vooral om de stad van onder tot boven te verkennen. Welke bezienswaardigheden in Gent mag je nu echt niet missen? Wij hebben er 10 voor je op een rij gezet! Je kunt in Gent de bezienswaardigheden tijdens een wandeling ontdekken. De afstanden zijn namelijk relatief klein.

1. Het Belfort

Het Belfort is beslist een van de kenmerken van de stad. Hij vormt het middelpunt van de torens van Gent en stamt maar liefst uit het jaar 1380. De draak op de torenspits is beroemd. Hij zou afkomstig zijn van een van de torens van Brugge, waar vandaan Gentenaren hem hebben meegenomen als oorlogsbuit. In 2018 spuwde de draak na vele eeuwen weer vuur om te vieren dat er al 175 jaar Gentse Feesten werden gehouden. De toren kun je beklimmen voor een adembenemend uitzicht.

Bewonder het Belfort en andere bezienswaardigheden met een boottocht door de stad:

2. Gravensteen

Een bijzonder fort bezoeken? Neem dan eens een kijkje in het Gravensteen. Deze burcht uit de middeleeuwen is de enige in zijn soort in Vlaanderen. Je kunt onder andere het poortgebouw bezoeken, maar ook de donjon is voor publiek geopend. Ook de walmuur en de paardenstallen zijn de moeite waard. Het bouwwerk ligt aan het water en tijdens een rondvaart door de stad zal je het zeker passeren. In de omgeving van Gent ligt nog een ander kasteel: Kasteel Ooidonk.

Bezienswaardigheden Gent wandeling

3. De Sint-Bataafskathedraal

De schitterende kathedraal van Gent is zeker een bezoek waard. De Sint-Bataafskathedraal bestaat al sinds de 14e eeuw, maar er staat al langer een kerkgebouw op deze plaats. Wist je dat de klokken in de toren maar liefst 5500 kg wegen? Het was dan ook beslist geen eenvoudig klusje om die in de toren te krijgen. Er is veel bijzondere kunst in de kerk te zien, zoals ‘De aanbidding van het Lam Gods’, een stuk van de hand van Jan van Eyck.

Lees ook het artikel ‘De top 10 bezienswaardigheden in Brussel‘ eens.

4. De Leie

Een rondvaart over de Leie is absoluut een aanrader. Vooral op de zonnige dagen staan er vaak veel mensen te popelen op de steigers om een rondvaart te maken. Bekend is het stuk waar de Graslei en de Korenlei aan het water stammen. Hier vind je schitterende historische panden. Sommige gebouwen staan hier al sinds de middeleeuwen! Er zijn talloze terrasjes te vinden waar het op warme dagen goed toeven is.

Bezienswaardigheden Gent

5. Markt

Gent staat bekend vanwege de vele markten die hier gehouden worden. De Vrijdagsmarkt is een van de bekendste hiervan. De locatie waar deze markt gehouden wordt, was vroeger overigens ook al populair bij het volk. Toen werden hier vaak de terechtstellingen gehouden. De Oude Vismijn is ook bekend. Op de markten zijn vaak streekproducten te vinden. Leuk om mee te nemen als souvenir!

6. Oude Dokken

De Oude Dokken was de plaats waar vroeger vooral heel hard gewerkt werd, maar vandaag de dag is het bekend vanwege de vele activiteiten die er te doen zijn. Er worden met regelmatig concerten gehouden, maar je kunt er ook een expositie bezoeken. Bovendien kun je lekker relaxen aan het speciale DOK-strand. Natuurlijk vind je ook hier weer een markt en je kunt er ook wat te eten nemen in het plaatselijke restaurant. Een van de bezienswaardigheden in Gent die je niet over moet slaan.

7. Het Museum voor Schone Kunsten

Een dagje een museum bezoeken? Ga dan eens naar het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Dit is een van de alleroudste musea die je in België tegenkomt. Je zal er zowel schilderijen en tekeningen kunnen bewonderen als beelden en wandtapijten. Een veelzijdige collectie die kunstwerken uit een ruime periode bevat: van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Je vindt er onder andere werken van Magritte en Bosch.

Ontdek de beste hotels en B&Bs in de buurt van het Museum voor Schone Kunsten:

8. Stadhuis van Gent

Je vindt het prachtige stadhuis van de stad aan de Botermarkt. Het bestaat uit twee vleugels en je ziet hier een bijzondere bouwstijl. Vooral het interieur is erg imposant. Het stamt ongeveer uit de 16de eeuw. Wist je dat er maar liefst 51 zalen zijn? Vooral de Pacificatiezaal en Arsenaalzaal zijn heel bijzonder.

Lees ook: De mooiste plekjes van België

9. Sint-Michielsbrug

Je fotoalbum van Gent is niet compleet zonder een foto van de Sint-Michielsbrug. Deze stenen boogbrug is een van de symbolen van de stad. Je vindt hem vlakbij de Graslei en de Korenlei. In eerste instantie lag er een draaibrug, waar vandaan men ook het Gravensteen kon zien. Vandaag kun je vanaf deze brug de bekendste torens van Gent bewonderen. Ook prachtig om vanaf hier plaatjes te schieten. In Gent de bezienswaardigheden tijdens een wandeling ontdekken is prima mogelijk.

10. De Sint-Niklaaskerk

Naast de kathedraal is er nog een belangrijke kerk te vinden in de stad. Als je op de plattegrond kijkt, zal je zien dat de Sint-Niklaaskerk aan de Korenmarkt te vinden is. De Korenmarkt is zo ongeveer het centrum van de stad. Het kerkgebouw is gewijd aan de bekende Nicolaas van Myra, een heilige waar wij Nederlanders in december elk jaar nog aan denken. De toren is maar liefst 76 meter hoog.

Gent citytrip

Tips om in Gent de bezienswaardigheden te bezoeken

In Gent de bezienswaardigheden bezoeken? Kies je schoenen dan wel met zorg uit als je voor een stadswandeling gaat. De bestrating bestaat voornamelijk uit kinderkopjes en kasseien. Het is dan ook zeker fijn als de zolen van je schoenen wat dikker zijn. Tenslotte wil je natuurlijk wel een dagje vol kunnen houden. Wil je in Gent in België alle bezienswaardigheden op je gemak bekijken? Dan is het verstandig om hier zeker twee tot drie dagen de tijd voor te nemen. Er is genoeg te zien tijdens een citytrip!

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk deze city guide:

Reageren