De top 10 bezienswaardigheden in Brussel

De hoofdstad van België gaat nooit vervelen. Hoe vaak je er ook al bent geweest, er zijn een paar bezienswaardigheden in Brussel waar je altijd weer naar teruggaat. Bovendien zijn er een aantal plaatsen waar lang niet elke toerist terechtkomt, die zeker wel de moeite waard zijn. We zetten de beste bezienswaardigheden in Brussel voor je op een rij. Een top 10!

1. De Grote Markt

In Brussel de bezienswaardigheden tijdens een wandeling ontdekken? Dan zal je je vooral op Brussel-Centrum concentreren. De Grote Markt vormt het kloppende hart van het oude centrum. Hier is het altijd gezellig druk en op verschillende dagen staan er kramen met bloemen, maar er zijn ook schilders bezig om hun werken aan de man te brengen. In de avond lijkt heel Brussel hier wel samen te komen. Vooral op mooie zomeravonden zit men overal op de grond en op de muurtjes om gezellig bij elkaar te komen.

Rondom de Grote Markt vind je diverse bezienswaardigheden, zoals het Stadhuis en het Broodhuis, waar het museum van de oude stad Brussel gevestigd is. Houd je van architectuur, dan zijn de gildehuizen rondom het plein prachtig om te zien. Wist je overigens dat het plein elke twee jaar wordt bedekt met een bloementapijt van begonia’s?

2. Manneken Pis

brussel bezienswaardigheden wandeling

Als je de bezienswaardigheden in Brussel op de kaart ziet, dan staat Manneken Pis daar doorgaans groot op uitgemeten. Maar iedereen die voor het eerst dit beeldje in het echt ziet, is vaak wat ontgoocheld. Het beeld is namelijk vele malen kleiner dan je zou denken. Wist je dat er maar liefst zo’n 700 kostuums voor het beeld zijn gemaakt door de jaren heen? Het beeldje is al diverse malen gestolen, maar het werd telkens weer teruggevonden. Er zijn nog twee andere plassende standbeelden in de stad te vinden, Jeanneke en Zinneke, een plassend hondje.

Bezoek Manneken Pis als deel van deze top-beoordeelde wandeltocht:

3. Muziekinstrumentenmuseum

De bezienswaardigheden in Brussel in kaart brengen is beslist niet zo makkelijk. Het Muziekinstrumentenmuseum zal je dan ook zeker niet op elke plattegrond tegenkomen. Jammer, want het is zeker een leuk museum en bovendien heb je vanaf hier een schitterend uitzicht over de tuinen die eronder liggen. Zeker op een heldere dag is dit beslist de moeite waard!

4.  Atomium

Brussel bezienswaardigheden

Het Atomium ken je vast en zeker van de plaatjes. Dit bouwwerk stelt een megagrote atoom voor. Het bouwwerk bestaat uit 9 bollen en elke bol heeft een diameter van 18 meter. De hoogste bol kun je bereiken per lift. Hier kun je niet alleen genieten van het prachtige uitzicht, maar ook van de lekkere hapjes die het restaurant serveert. In de basisbol vind je een permanente tentoonstelling van Expo 58. Beneden vind je een amusementspark met 4 onderdelen, waaronder Mini-Europa, een soort Madurodam, maar dan van gebouwen uit heel Europa.

5. Koninklijk paleis

Als je het Koninklijk paleis wilt bezoeken, dan moet je zeker in de zomermaanden je citytrip naar Brussel plannen. Het paleis is namelijk alleen in deze maanden voor publiek geopend. De andere maanden van het jaar houdt de Belgische koning hier residentie en ontvangt hij hier zijn gasten. Zijn woning is elders, namelijk in Laken. Het paleis bestaat al sinds ongeveer 1826. De kamers zijn vol pracht en praal en vooral de spiegelzaal is zeer indrukwekkend.

6. Striproute

bezienswaardigheden Brussel

In Brussel de bezienswaardigheden tijdens een wandeling ontdekken is ook perfect wanneer je een stripliefhebber bent. Er is namelijk een speciale striproute door de stad die je langs alle bezienswaardigheden voert die hiermee te maken hebben. Diverse stripfiguren van bekende Belgische striptekenaars zijn namelijk als muurschilderingen door de stad heen getekend. Zo kom je onder andere Suske en Wiske, Asterix en Obelix en Kuifje tegen. De striproute staat in Brussel en omgeving zeer goed bekend.

Bekijk ook deze leuke verkenningsspel:

7. Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele

Dit is de kathedraal waar de koninklijke familie voorkeur voor lijkt te hebben. Hier hebben veel koninklijke huwelijken plaatsgevonden. Het is dan ook een schitterende kathedraal, waarvan vooral het orgel zeer indrukwekkend is. Wist je dat dit orgel maar liefst 4300 pijpen heeft? In de kathedraal worden dan ook regelmatig concerten gehouden.

Lees ook: De mooiste plekjes van België.

8. De Marollen

De Marollen wordt ook wel de volkswijk van Brussel genoemd. Hier vind je namelijk echt nog het volkse karakter dat er vroeger vooral heerste. Je kunt hier bijvoorbeeld dagelijks een rommelmarkt bezoeken op het Vossenplein. Het heeft eigenlijk wel wat weg van de Amsterdamse Jordaan, maar misschien kun je het nog wel authentieker noemen. Deze wijk ligt in Brussel-Zuid.

9. Jubelpark

citytrip Brussel

In Brussel in België kom je diverse mooie stadsparken tegen. Het Jubelpark (ook wel Parc du Cinquantenaire genoemd) is beslist een mooi voorbeeld daarvan. Dit park werd gebouwd ter ere van de 50-jarige onafhankelijkheid van België. De triomfboog is prachtig, maar ken je ook de musea al die in het park gevestigd zijn? Je kunt onder andere Autoworld, het Jubelparkmuseum en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis bezoeken.

Bezoek het Jubelpark tijdens deze populaire privérondleiding:

10. De Grote Zavel

De Grote Zavel is dé perfecte wijk in Brussel voor antiekliefhebbers. Je vindt hier namelijk talloze antiekzaken en eens in de week is er een grote antiekmarkt te vinden. Maar ook als je snel uitgekeken bent op antiek, zal je je hier kunnen vermaken. Er zitten namelijk ook veel couturiers, chocolatiers en leuke restaurants. In de winkels hier kun je fantastische pasteitjes proeven. Bovendien zijn er een aantal mooie historische kerken te vinden, zoals de Sablonkerk, die bekendstaat vanwege de bijbehorende tuin met standbeelden.

De bezienswaardigheden in en rond Brussel zien? Dat is in elke periode van het jaar een goed idee. Zowel in de zomer- als in de wintermaanden is het genieten in deze Belgische stad. Zo merk je meteen dat onze zuiderburen in elk seizoen de gezelligheid erin weten te houden. De Belgische gemoedelijkheid in combinatie met een fantastische stad. Geniet van je citytrip naar Brussel!

Reageren