De oude stad van Bethlehem

Uitzicht op Bethlehem en olijfberg - de geboorteplaats van Jezus Christus.
Bethlehem

Bethlehem is een belangrijke historische stad op de Westelijke Jordaanoever, ongeveer 10 km ten zuiden van Jeruzalem. Bethlehem, of beit lechem betekent “huis van brood” in het Hebreeuws. Tijdens de kerstperiode maken christenen van over de hele wereld een bedevaart naar de Geboortekerk om de plaats te zien waar Jezus werd geboren. Het graf van Rachel ligt bij de noordelijke ingang van Bethlehem en is een belangrijke joodse heilige plaats.

Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis, religie of cultuur van de stad, het is absoluut een fascinerende plek om te bezoeken.

Bethlehem geschiedenis

De vroegste geregistreerde verwijzing naar Bethlehem is helemaal terug in 1400 v.Chr., In kleitabletten bestaande uit diplomatieke correspondentie uit het oude Egypte. Volgens de vroege christelijke traditie werd Jezus in Bethlehem geboren. Een vers in het boek Micha spreekt over de profetie dat de Messias in Bethlehem zou worden geboren. Er zijn twee verschillende verhalen over Jezus ‘geboorte in het Nieuwe Testament: In het evangelie van Lucas woonden de ouders van Jezus in Nazareth en reisden naar Bethlehem, waar Jezus werd geboren, waarna ze naar Nazareth terugkeerden.

Bloedbad van de onschuldigen

In het evangelie van Mattheüs hoort koning Herodes dat een ‘Koning der Joden’ werd geboren in Bethlehem, dus beval hij de moord op alle jongens jonger dan twee jaar; het “bloedbad van de onschuldigen” genoemd. Joseph wordt door een engel van de Heer gewaarschuwd en vlucht met zijn gezin naar Egypte om het leven van baby Jezus te redden. Afgezien van deze meer beroemde verhalen, heeft Bethlehem ook historische connecties met vele andere tijden en volkeren door de tijden heen.

Bethlehem tegenwoordig

Modern Bethlehem heeft een moslim-meerderheid, maar is ook de thuisbasis van een van de grootste Palestijnse christelijke gemeenschappen. De dominante economische sector van Bethlehem is het toerisme, dat bijzonder hoog is tijdens de kersttijd. Bethlehem heeft meer dan dertig hotels en driehonderd ambachtelijke werkwinkels, gerund door de verschillende inwoners van de stad. 

Bezienswaardigheden

De Geboortekerk

Uitzocht op de Kerk van de Geboorte Bethlehem, Jeruzalem, Israël.
Geboortekerk

De Geboortekerk is genoemd naar de grot waar de kerk omheen is gebouwd. Deze grot staat bij christenen bekend als de geboorteplaats van Jezus en is de oudste plaats voor aanbidding van het christendom. 

De Grot van de Geboorte van Christus, waar Jezus zou zijn geboren, is een ondergrondse grot in de crypte van de Geboortekerk onder het hoofdaltaar en is toegankelijk via twee trappen. De grot maakt deel uit van een grottennetwerk dat toegankelijk is vanuit de aangrenzende St.-Catharinakerk. De grot heeft een nis waarvan wordt aangenomen dat het de exacte plek is waar Jezus werd geboren. Het wordt gekenmerkt door het altaar van de geboorte en een 14-puntige zilveren ster met het Latijnse opschrift dat zich vertaalt naar “Hier werd Jezus Christus geboren door de Maagd Maria” -1717.

De grot de meest bezochte plek in Bethlehem, dus verwacht lange rijen. Terwijl rondleidingen naar Bethlehem de kerk altijd zullen aandoen, maar geen enkele gids kan tijd garanderen om de grot zelf te betreden.

Het graf van Rachel

Het graf dat wordt beschouwd als de begraafplaats van de matriarch Rachel is heilig voor Joden, christenen en moslims. Gelegen bij de noordelijke ingang van Bethlehem, wordt de begraafplaats van Rachel genoemd in het Joodse Oude Testament, het Christelijke Oude Testament en in de islamitische geschriften. Het graf van Rachel is de derde heiligste plaats van het jodendom en Joden maken al sinds de oudheid bedevaarten naar het graf.

De muur

Het is heel bijzonder om een bezoek te brengen aan de scheidingsmuur, die de grens tussen Israël en Palestina markeert. Het is de moeite waard om langs de scheidingsmuur te lopen om de vele voorbeelden van straatkunst te bekijken die erop zijn geschilderd, waarvan vele verwijzen naar vrijheid en afwezigheid van vrijheid, en de relatie tussen Israël en Palestina. 

Praktische informatie

Bethlehem ligt dicht bij Jeruzalem en is het is mogelijk om er zelf te komen. Als onderdeel van de Westelijke Jordaanoever kan Israëlisch openbaar vervoer echter niet binnenkomen, dus alleen privévervoer en bepaalde Arabische buslijnen kunnen worden gebruikt. Dit is niet heel eenvoudig.

Vanwege de diepe en fascinerende geschiedenis van Bethlehem is de beste manier om deze speciale stad te ervaren tijdens een tour. Er is zoveel te zien en te leren, dus het hebben van een goed geïnformeerde gids is de beste manier om te gaan. Ook hoef je je dan geen zorgen te maken over het openbaar vervoer.

Straten van Bethlehem, Westelijke Jordaanoever, in zonnige dag.
Straatjes in Bethlehem

Er zijn vele verschillende tours om uit te kiezen en de meeste vertrekken vanuit Tel Aviv of Jeruzalem. Er is zelfs een tour beschikbaar vanuit Eilat.

Een speciale tijd van het jaar om Bethlehem te bezoeken is Kerstmis, omdat het de plek is waar het verhaal echt begon. Let wel op dat het rond deze tijd vreselijk druk is, dus wees hierop voorbereid.

Weer en klimaat

De zomermaanden (juni t/m september) zijn ontzettend warm. De meeste regen valt in december, januari en februari. De overige maanden zijn dus de beste keuze voor een bezoek aan Bethlehem, wanneer het niet te warm is, maar de zon wel volop schijnt.

Overnachten

De meeste mensen bezoeken Bethlehem als een dagtrip vanuit Jeruzalem of Tel Aviv, maar er is zoveel te zien dus kun je er ook voor kiezen om in de stad te overnachten. Bekijk hieronder vier Bethlehem hotels:

The Walled Off Hotel – als je het kunt betalen, is dit absoluut de coolste plek om te verblijven in Bethlehem. Dit hotel ligt direct naast de scheidingsmuur en de kamers zijn ingericht door prominente straatartiesten, waaronder Banksy.

Dar Sitti Aziza – Een prachtig boetiekhotel in een traditioneel gebouw, waar een heerlijk ontbijt wordt geserveerd.

Manger Square Hotel – Een groot hotel ideaal voor reisgroepen en voor diegenen die op zoek zijn naar goede faciliteiten en een zakelijke hotelsfeer. Het is ook gunstig gelegen voor de meeste bezienswaardigheden van Bethlehem. 

Bunksurfing Hostel – Een vriendelijk hostel ideaal voor backpackers. De eigenaren hebben een schat aan informatie voor diegenen die geïnteresseerd zijn om Bethlehem te bezoeken.

Tot slot

Bethlehem is absoluut een bezoek waard, of je nu religieus bent of niet. De stad heeft een verscheidenheid aan dingen om te zien en te doen, de historische en culturele betekenis en de unieke sfeer. Bethlehem is een supergemakkelijke dagtrip vanuit Jeruzalem of  Tel Aviv, mis het dus niet!

Reageren