De mooiste verborgen steden in Midden- en Zuid-Amerika

Tempel van de Grote Jaguar in Tikal. UNESCO werelderfgoed in Guatemala.

Sommige van ‘s werelds grootste steden zijn er niet meer. Ooit bloeiden honderden steden over de hele wereld, maar werden verwoest door oorlog of  natuurlijke vooruitgang. Vooral in Midden- en Zuid-Amerika zijn er prachtige plekken te vinden met archeologische vondsten en opgravingen. Bekijk hieronder de mooiste plekken die absoluut een bezoek waard zijn en je terug brengen naar oude tijden en culturen.

Tikal, Guatemala

Panorama van het nationale park van Tikal. Avontuur in Guatemala.
Uitzicht over de jungle en tempels in Tikal

Het kroonjuweel van Gautemala is Tikal, misschien wel de grootste van alle Maya steden. De prachtige zes tempels domineren het landschap nog steeds zoals ze dat duizend jaar geleden deden, zwevend boven het bladerdak van het regenwoud. Je kunt je verwonderen over de ceremonies die hier ooit plaatsvonden, en de grootte van de stad die nu door de jungle is verzwolgen. Een aanrader is om in Tikal te overnachten om de zonsopgang te kunnen zien, wat een prachtig beeld is om nooit te vergeten.

Palenque, Mexico

Maya-ruïnes in Palenque, Chiapas, Mexico. Paleis en observatorium. Het is een van de best bewaarde sites, die interessante architectuur bevat en is populair toeristische attractie.
Palenque, Mexico

Palenque, een middelgrote Maya stad, was op zijn hoogtepunt in de zevende eeuw onder Pacal de Grote. De aantrekkingskracht van deze stad in Mexico ligt in de kwaliteit van de architectuur en sculptuur, en het feit dat 90 procent van de nederzetting nog steeds begraven ligt. Je staat hier voor enkele van de meest indrukwekkende oude tempels die je ooit hebt gezien, omringd door een weelderige jungle, met het geluid van de apen die zich in de omgeving bevinden.

Grootste tempel

De belangrijkste tempel bij de Palenque-ruïnes is een van de meest belangrijke Mexicaanse bezienswaardigheden. Maar de plek is ook spectaculair omdat het deel uitmaakt van het Palenque National Park (dat de thuisbasis is van toekans, apen en allerlei soorten jungle dieren) en een uitzonderlijk museum heeft over de oude Maya cultuur van Palenque. 

Ciudad Perdida, Colombia

Ciudad-perdida, Colombia, gelegen tussen de groene heuvels.
Ciudad Perdida, Mexico

Ciudad Perdida is een archeologische vindplaats van een oude stad in de Sierra Nevada-bergen in Colombia, in de buurt van Santa Marta. Er wordt aangenomen dat het omstreeks 800 CE is opgericht, wat ongeveer 650 jaar eerder is dan Machu Picchu in Peru. 

Tour boeken

Een Ciudad Perdida-tour bestaat uit een meerdaagse wandeling van en naar Ciudad Perdia die vier tot zes dagen duurt. Het wordt beschouwd als een redelijk moeilijke wandeling met een aantal rivierovergangen en verschillende steile beklimmingen en afdalingen. Je moet dus zeker fit zijn om naar deze verborgen stad te kunnen klimmen. Maar de wandeling is zeker de moeite waard en het uitzicht over de verborgen stad die op je wacht ook.

Machu Picchu, Peru

Uitzicht over Machu Picchu, Peru. Hoge bergen op de achtergrond en blauwe lucht met enkele wolken.
Machu Picchu

Een klein plateau tussen twee weelderig beboste toppen hoog in de Andes; een bouwplaats voor de grootste stad van het Inca-rijk.
Deze citadel in de wolken werd pas 100 jaar later verlaten, maar Spaanse indringers hebben Machu Picchu nooit gevonden. Het werd aan de natuur overgelaten voordat ontdekkingsreiziger Hiram Bingham er tijdens een expeditie in 1911 lucht van kreeg en besloot om het te onderzoeken.

Een van de 7 wereldwonderen

Een verborgen stad beschermd door de bergen, en nog steeds geweldig ontoegankelijk behalve te voet of met de trein, is Machu Picchu nu een nieuwe zeven wereldwonderen en de meest bezochte plek in heel Peru. Maar dat is dan ook niet voor niets, het uitzicht dat je hier kunt bekijken is een om nooit te vergeten. Vanwege het grote aantal toeristen is het niet moeilijk om een passende tour te vinden die je naar deze verloren stad leidt.

Chichén Itzá, Mexico

Maya-piramide van Kukulcan El Castillo in Chichen Itza, Mexico.
Chichén Itzá, Mexico

Met de titel als een van de nieuwe zeven wereldwonderen, is het geen verrassing dat de ruïnes van Chichén Itzá een van de topattracties van Mexico zijn. Er wordt aangenomen dat de voormalige Maya-stad al in 550 na Christus dateert en ooit als het ceremoniële centrum van de oude beschaving opereerde. Terwijl de torenhoge El Castillo (ook bekend als de Tempel van Kukulcan) de meeste aandacht trekt, zijn sommige reizigers verrast dat de plek veel meer te bieden heeft: denk aan heilige cenotes, uitgestrekte tempels versierd met ingewikkelde stenen beelden en bossen die leiden naar afbrokkelende ruïnes. 

Copán, Honduras

Het stenen hoofd in de oude Maya-stad Copan in Honduras.
Cópan, Honduras

Het archeologische park van Copán Ruinas ligt op 1,5 km van het dorp. In 1980 werd het door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en werd het door gidsen en archeologen beschouwd als het Parijs van zijn tijd. Het archeologische park van Copán Ruinas is een stad die op alle mogelijke manieren indruk maakt. Hier werden politieke, religieuze en burgerlijke handelingen gehouden. De hoofdgroep kan in twee gebieden worden verdeeld: Gran Plaza en Akropolis. Terwijl de eerste een openbare ruimte was, was de tweede een gesloten gebied, gereserveerd voor de heersende elite. Hier kom je alles te weten over de leefwijze van de Maya’s. 

Chan Chan, Peru

Chan Chan-ruïnes in Peru.
Chan Chan. Peru

De grootste door modder gesneden oude stad ter wereld is een lust voor het oog. Terwijl je bij de ingang staat en de imposante bewakingsstandbeelden en ingewikkeld bewerkte muren bewondert, lijkt het alsof er de laatste 1000 jaar niets is veranderd. Ernstige El Nino-stormen hebben hier schade aangericht, maar er is nog zoveel in Chan Chan te bewonderen en de plek, in de buurt van de noordelijke kustplaats Trujillo, blijft ontzagwekkend als altijd.

Grootste stad van Noord en Zuid Amerika

Het is gek om te denken dat dit een halve eeuw geleden de grootste stad van Noord- en Zuid-Amerika was, met naar schatting 60.000 inwoners en meer dan 10.000 bouwwerken. Dit woestijngebied van Peru is droog en onherbergzaam, maar de aquaducten die door de Chimu zijn gebouwd, hebben bijgedragen tot een bloeiende handel in landbouwproducten. Je kunt alles over de Chimu leren in de musea van Trujillo voordat je een grondige rondleiding door de ruïnes maakt, die absoluut fascinerend zijn.

Ben je een ontdekkingsreiziger in hart en nieren en vind je het leuk om op zoek te gaan naar onbekende, verborgen plekken tijdens je reis? Kies dan een van bovengenoemde locaties en geniet van het avontuur en het ontdekken van oude culturen!

Reageren