Dit zijn de mooiste plekjes van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een enorm populaire vakantiebestemming. Waarom, zul je je misschien afvragen? Daar zijn een aantal redenen voor, waaronder het aangename klimaat, de verrukkelijke keuken en vriendelijke mensen. Maar de voornaamste reden is toch wel de onvoorstelbaar mooie natuur die je er vindt. Reisorganisatie Sable Tours is gespecialiseerd in reizen naar Zuid-Afrika en zij kennen het land dan ook als hun broekzak. Hieronder kun je lezen wat volgens hen de 5 mooiste plekjes van Zuid-Afrika zijn, die nog niet zijn ontdekt door de grote massa toeristen.

Wildcoast

1. Wild Coast

De Wild Coast beslaat het kustgebied van het voormalige thuisland Transkei, ten zuiden van de Lesotho. Het strekt zich ruwweg uit vanaf East London tot Port Shepstone ten zuiden van Durban. Dit is het geboorteland van Nelson Mandela, waar hij opgroeide en ook begraven ligt. Omdat de meeste toeristen een binnenlandse vlucht nemen tussen Durban en Port Elizabeth, tref je hier geen grote massa’s mensen aan. Het lijkt soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Verspreid in het landschap liggen kleine dorpjes met typische gekleurde rondavels, compleet met rieten daken. Het landschap is lieflijk, met zacht glooiende heuvels. Tot je aan de kust zelf komt, deze is ruig en rotsachtig, met verborgen inhammen, watervallen en verlaten strandjes. Ben je op zoek naar het authentieke Zuid-Afrika, dan is de Wild Coast ‘the place to be’.

Lees ook: De 10 mooiste stranden van Zuid-Afrika

Valley of Desolation

2. Valley of  Desolation – Karoo

IJzingwekkend steile rotswanden reizen omhoog in het landschap. Bovenop smalle kolommen balanceren grote rotsblokken die de zwaartekracht lijken te trotseren. Hoog in de lucht strekt een zwarte arend zijn vleugels, speurend naar prooi. Dit is de Valley of Desolation (Vallei der Verlatenheid), en er is geen naam die beter past bij dit landschap! Dit kleine, maar schitterende natuurgebied ligt niet ver van het stadje Graaff-Reinet, in het Camdeboo National Park. De vallei is gevormd door vulkanische activiteit meer dan 100 miljoen jaar geleden en de bizarre rotsformaties zijn ontstaan door eeuwenlange erosie door wind en water. Bezoek dit mooie plekje in Zuid-Afrika aan het einde van de middag, als de zon ondergaat en je kunt genieten van het eindeloze uitzicht over de vlakte van de Karoo.

Kosi Bay Nature Reserve

3. Kosi Bay Nature Reserve – iSimangaliso Wetland Park

Het Kosi Bay Nature Reserve ligt aan de kust van KwaZulu Natal, nét onder de grens met Mozambique. Het maakt deel uit van het iSimangaliso Wetland Park, dat bestaat uit moeraslanden, een aantal meren en kustgebieden. In dit waterrijke gebied leven grote aantallen nijlpaarden en krokodillen. Maar je treft er ook 4 van de Big 5 aan (leeuwen uitgezonderd) én enorm veel vogels. De stranden in het gebied zijn idyllisch en totaal ongerept! Vanaf november tot maart komen hier zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen, die vanaf januari uitkomen. Je kunt het gebied per 4×4 safari voertuig, per kano, te voet of te paard verkennen. Langs de kust kun je snorkelen en duiken om zo het bijzondere onderwaterleven te ontdekken.

Swartbergpas

4. Swartberg pas

De Swartberg bergen vormen een natuurlijke barrière tussen de Kleine en de Grote Karoo. De bergen verhinderden de veeboeren uit de Grote Karoo een makkelijke toegang tot de Kleine Karoo en de kust bij de Garden Route. Daar bracht Zuid-Afrika’s bekendste ingenieur en wegenbouwer Thomas Bains een einde aan toen hij in de 19e eeuw een pas bouwde door de bergketen. De onverharde Swartberg pas brengt je vanuit de vallei van Oudtshoorn naar het typische dorpje Prince Albert in de Grote Karoo. Al slingerend via haarspeldbochten bereik je ‘Die Top’ op 1.583 meter. Onderweg wordt je getrakteerd op een fantastisch scala aan ongelooflijke landschappen en eindeloze uitzichten. Je passeert historische punten langs de route, zoals Skelmdraai en Witdraai. Vanuit Prince Albert kun je via Klaarstroom en door de Meiringspoort weer terug rijden naar Oudtshoorn. Trek voor deze tocht een hele dag uit, maar ‘bezint eer ge begint’ indien je last hebt van hoogtevrees!

Kgalagadi Transfrontier Park

5. Kgalagadi Transfrontier National Park (voorheen Kalahari Gemsbok park)

Een groter contrast met het Kosi Bay Nature Reserve is haast niet mogelijk. Het Kgalagadi Transfrontier National Park is een woestijngebied dat op de grens met Botswana en Namibië ligt. Het maakt deel uit van de Kalahari woestijn, die zich uitstrekt van het noorden van Namibië tot in Botswana. Het is bijna niet te geloven dat in dit gortdroge gebied met rode zandduinen zó’n grote hoeveelheid wild te vinden is. Gnoes, springbokken, elanden, gemsbokken en koedoes komen voor in het park, waar je een goede kans hebt om roofdieren te spotten. Héél imposant zijn de leeuwen, die bekend staan om hun enorme zwarte manen. Maar de meest bijzondere dieren in het park, die zich niet makkelijk laten zien, zijn een aardvarken, honingdas en schubdier. Pas als de zon gaat zakken en de duinen van karmozijn rood naar diep violet kleuren, komen deze zeldzame dieren tevoorschijn. En als de nacht is ingevallen, kun je bij een vuurtje bij je kampement je vergapen aan de mooiste sterrenhemel die je ooit in je leven hebt gezien!

Lees ook: De “Big Five” hoogtepunten van Zuid Afrika

Reageren