Dit zijn de mooiste plekjes van Groningen

Reitdiephaven - kleurrijke gebouwen aan het water in Groningen, Nederland.
Kleurrijke gebouwen aan de Reitediephaven in Groningen

De mooie provincie Groningen in het Noorden van Nederland is van alle markten thuis. Het herbergt een van de oudste cultuurlandschappen van Europa en herbergt tal van erfgoed, prachtige dorpjes en stadjes en natuurgebieden. De provincie Groningen bestaat uit zeven regio’s met zijn eigen unieke charme en bezienswaardigheden. Groningen stad is natuurlijk al een geweldige bestemming, maar er is nog veel meer! Ben je benieuwd? Lees dan snel welke Groningen bezienswaardigheden en plekjes je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek;

Wierdendorpen

Luchtfoto van zonsondergang over Nederlands dorp in agrarische landschap, Groningen, Nederland.
Luchtfoto van het Wierdendorp Middelstum

Groningen ligt er vol mee; de zogeheten Wierdendorpen. Dit zijn pittoreske dorpjes die op een kunstmatige heuvel gebouwd zijn. Deze dorpen zijn allemaal heel charmant en schattig en kunnen tijdens een fietstocht gemakkelijk worden verkend. Het zijn echt hoogtepunten als het gaat om unieke Groningen bezienswaardigheden! De Wierdendorpen van de provincie Groningen zijn Warffum, Ulrum, Niehove, Middelstum, Stittswerd, Garnwerd, Fransum en Eenrum. Verwacht geen bruisende dorpen met veel vertier, maar des te meer sfeer, geschiedenis en charme!

Groningen stad

Luchtfoto over historisch deel van de stad Groningen bij zonsondergang.
Luchtfoto van de historische binnenstad van Groningen

Natuurlijk mag de hoofdstad van de gelijknamige provincie niet in dit rijtje ontbreken. En ondanks dat Groningen stad populair is, vooral onder studenten, is het toch nog een vrij rustige bestemming. Deze prachtige historische stad herbergt vele parels, waaronder de beroemde Groningen University. Deze werd in 1600 gebouwd en zorgde voor de grote stroom studenten, welke op hun beurt weer de nodige sfeer en levendigheid met zich mee brachten.
Daarnaast zijn de Martinitoren, de Grote Markt, de Martini Kerk, de Synagoge en de Prinsenhof tuinen leuk om te bezoeken. Bovendien vindt je in deze stad een van de top Groningen bezienswaardigheden en het beste Groningen museum; namelijk het Groninger museum. Dit is de place to be voor kunstgeschiedenis en design liefhebbers.

Kijk voor een goed en betaalbaar hotel in Groningen op de website van der Valk Groningen. Zij hebben vaak top aanbiedingen en de kamers zijn ruim en comfortabel!

Om Groningen op zijn best te leren kennen boek je snel deze top tour

Nationaal Park Lauwersmeer

Konik paarden grazen in de natuur in de zomer met fel avondzonlicht op een groen weiland met bomen - Lauwersmeer, Nederland
Grazende Konik paarden in het Nationale Park Lauwersmeer

Dit prachtige Nationale Park ligt op de grens van Groningen en Friesland en herbergt meer dan 100 vogelsoorten. Mis vooral de vogeltrek niet die plaatsvindt in het voor- en najaar en aanschouw ruim 30000 brandganzen die boven je hoofd vliegen. Naast vogelen biedt Lauwersmeer verschillende wandelmogelijkheden met spectaculaire vergezichten en tal van uitkijktorens. Voor meer informatie ga je naar het activiteitencentrum, waar je ook rondleidingen kunt boeken.

De “Borgen” van Groningen

Bloemen in de tuin van de Fraeylemaborg in Slochteren, Holland.
Fraeylemaborg

Wanneer je in Groningen bent kun je niet heen om de vele majestueuze “borgen”, oftewel stenen landhuizen die de provincie rijk is. Deze oude steenhuizen stammen uit de middeleeuwen en waren bedoeld om bescherming te bieden tegen aanvallen van buitenaf. Vroeger stonden er maar liefst 200 steenhuizen en borgen in Groningen. Daar zijn er vandaag de dag nog 16 van over, die allemaal te bezoeken zijn. Waag je aan het Groninger Borgenpad (welke in etappes van 12 kilometer is opgebouwd), of kies er één of meerdere uit om te bezoeken. Sla in ieder geval Menkemaborg, Borg Verhildersum en Fraeylemaborg niet over!

Tip: voor een top verblijfplek te midden van de natuur boek je een accommodatie bij Landal Greenpark Groningen. Gegarandeerd genieten met het hele gezin, vrienden of familie!

Middag-Humsterland

Nederlandse windmolen door rivier met weerspiegelde blauwe hemel, Groningen, Nederland.
Middag-Humsterland

Het boerenlandschap van Middag-Humsterland is het oudste cultuurlandschap van Nederland. Duizend jaar geleden waren Middag en Humsterland twee aparte eilanden in de Lauwerszee. Nu is het één boerenlandschap van akkers, sloten, eeuwenoude dorpjes en uitgestrekte weiden. In het eerder genoemde Groninger Museum hangen onder andere veel schilderijen van het landschap, aangezien veel schilders hier hun inspiratie opdeden.

Wandel en fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Midden-Humsterland. Tijdens vele wandelroutes passeer je buiten mooie natuur ook tal van historische monumenten zoals het 12e-eeuwse Cisterciënzer klooster, Romaanse kerken, klassieke boerderijen etc. Daarnaast liggen de meeste bovengenoemde Wierdendorpen ook in deze omgeving.

De Groningse kust

Luchtfoto van schapen die grazen op de zeedijk in nationaal park Tidal Marshland en Unesco Werelderfgoedgebied Waddenzee in de provincie Groningen. Nederland.
Luchtfoto van het Nationaal Park Tidal Marshland

Wanneer je denkt dat je alleen maar van de Waddenzee kunt genieten door de beroemde Waddeneilanden te bezoeken dan heb je het mis. Aan de kust in Groningen ervaar je namelijk ook het echte Wadden gevoel. Deze mooie kusten zijn onderdeel van de Waddenzee en bieden een ultiem gevoel van rust en ruimte zoals je die bijna nergens in Nederland nog ervaart. Je vindt hier heerlijke, afgelegen stranden met uitzicht op de zandplaten en het onbewoonde eiland Rottummeroog. Daarnaast kun je aan de Groningse kust eindeloos wandelen en fietsen door zeekleigebieden en langs charmante dorpjes.

Tip: voor de beste en goedkoopste fietsbenodigdheden check je deze website zodat je Groningen zonder problemen op de fiets kunt verkennen!

Vesting Bourtange

Luchtfoto van het vestingstadje Bourtange. Dit is een historisch stervormig fort in de provincie Groningen van bovenaf gezien in herfstkleuren
Luchtfoto van het vestingstadje Bourtange

Vlakbij de Duitse grens ligt deze kleine gerestaureerde vestingstad die dateert uit 1580. Bourtange is gebouwd in een stervorm (wat typerend was voor dit soort vestingsteden in Nederland) en is een zeer speciale Groningen bezienswaardigheid. Je gaat hier terug in de tijd wanneer je rondloopt en de middeleeuwse architectuur, de oude grachten en dijken bewonderd. Bourtange herbergt vier musea, historische winkeltjes en een paar goede restaurants. Wil je overnachten op een unieke locatie? Boek dan een nacht in het prachtig gerestaureerde en luxe hotel Bourtange. Je moet hiervoor wel even in je buidel tasten, maar dan heb je ook wat!

Natuurgebied ’t Roegwold

Houten brug voor fietsen die rivier kruisen bij zonsondergang, Groningen, Nederland.
Houten loopbrug in ‘t Roegwold

Alsof we nog niet genoeg natuur hebben benoemd in dit artikel, moet er toch echt nog even 1 plek aan worden toegevoegd; namelijk natuurgebied ’t Roegwold. Dit is een kunstmatig aangelegd natuurgebied in de regio’s Midden Groningen en Appingedam. Je vindt hier tal van meren en rietmoerassen en kunt fietsen over een 30 km lange route door de natuur. Daarnaast ligt er een 750 meter lange houten pad, genaamd het Knuppelpad, welke je dwars door het moeras leidt. Een hele bijzondere ervaring op eigen bodem!

Wanneer je ’t Roegwold gaat bezoeken kun je het beste van tevoren even het weer Groningen bekijken via bijvoorbeeld buienradar Groningen. Wanneer het veel regent zijn sommige paden namelijk wat minder goed toegankelijk. En net als in de rest van het land, doet het weer Groningen precies wat hij wil…

Dit was slechts een kleine selectie van alle prachtige Groningen bezienswaardigheden en gebieden. Deze prachtige provincie in Nederland heeft dus zoveel te bieden, dat je het echt allemaal zelf moet gaan ontdekken. Waar wacht je nog op? Stap in de trein of in de auto en rijd naar Groningen!

Reageren