Dit zijn de mooiste plekjes van Drenthe

In het noordoosten van Nederland ligt de mooie provincie Drenthe; de meest dunbevolkte provincie van ons land. Dit is de plek waar de mysterieuze hunebedden zijn gevonden, waar prachtige natuurlandschappen zich afwisselen, waar je maar liefst drie Nationale Parken kunt bewonderen en waar charmante dorpjes voor het oprapen liggen. Nee, de provincie Drenthe doet zeker niet onder aan de rest van het land. Waarom? Omdat Drenthe heerlijk rustig is en omdat de volgende Drenthe bezienswaardigheden geweldig zijn:

Nationale Parken in Drenthe

Kronkelende meanderende laagland rivier de Drentse Aa in een Nationaal Park in Nederland
Het Nationaal Park de Drentse Aa

Wanneer je in Drenthe bent en van de natuur houdt, kun je er niet omheen: de drie prachtige Nationale Parken die deze provincie rijk is. De Drentsche Aa bijvoorbeeld; het op één na grootste Nationale Park van Nederland herbergt een magisch dal landschap met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en hooilanden. Ook historische monumenten liggen hier voor het oprapen, zoals oude Saksische boerderijen en prehistorische grafheuvels.

Nationaal Park Dwingelderveld in de Nederlandse provincie Drenthe is een uitgestrekt natuurgebied in oorspronkelijk landschap met graspaden, berkenbomen, eiken en de zeldzame wilde jeneverbesstruik.
Het Dwingelderveld Nationaal Park

Daarnaast is er het Dwingelderveld Nationaal Park; hier vindt je de grootste aaneengesloten strook natte heide van ons land. Bezoek dit park van half augustus tot half september, wanneer alles gehuld is in een paarse gloed. Magisch! En last but not least, hebben we nog het Drents Friese Wold. Dit is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Een uitgebreid netwerk aan wandel en fietspaden slingeren door deze parken heen. Kortom; natuurliefhebbers hoeven zich geen moment te vervelen in Drenthe!

Natuurhuisjes Drenthe

Klein huisje met keuken, slaapkamer, badkamer en luiken in groen natuurboslandschap, Drentje.
Schattig natuurhuisje in de bossen

Om de geweldige natuur in Drenthe nu op zijn best te kunnen beleven, is het leuk om te verblijven in een van de vele natuurhuisjes Drenthe. Omdat Drenthe zo dunbevolkt is, bevindt de natuur zich altijd in de buurt. Daarom is dit de perfecte bestemming in Nederland wanneer je even helemaal tot rust wilt komen. En waar kan dat nu beter in een knus huisje omringt door bossen en weidse landschappen? Boek jouw favoriete natuurhuisje ruim op tijd en geniet van de rust en schoonheid om je heen. Je kunt kiezen tussen huisjes vanaf 2 personen.

Tip: voor prachtige vakantiehuisjes in de natuur kun je ook terecht op vakantiehuisje.nl. Hier vindt je de meest schattige huisjes voor scherpe prijzen!

Lees ook: dit zijn de mooiste plekjes van Groningen.

Steden Drenthe

Historische schepen langs de gracht in het centrum van Assen. Holland.
Historische huizen langs de gracht in Assen

Buiten gevarieerde natuurlandschappen telt Drenthe ook een aantal prachtige steden die ontdekt willen worden. Je moet niet naar Drenthe gaan voor een bruisende, levendige scene; zelfs in de grotere steden van de provincie heerst een heerlijke rust. Maar breng tijdens je vakantie Drenthe in ieder geval een bezoek aan de hoofdstad Assen; hier vindt je het Drents Museum en gezellige straten, terrasjes en winkels. Andere Assen bezienswaardigheden zijn onder andere het Asserbos, het Drents Archief en de Abdijkerk. 

Huizen en kasteel in Coevorden, Nederland.
Het historische centrum van Coevorden

Naast Assen zijn de steden Meppel en Coevorden leuke om te gaan bekijken. Meppel Drenthe wordt gezien als dé toegangspoort tot de rest van de provincie en zijn pittoreske grachten en gezellige straatjes zorgen voor een charmante aanblik. Je kunt hier goed winkelen en heerlijk eten en drinken. De mooie vestingstad Coevorden heeft goed bewaard gebleven kenmerken en bezit een stervormig centrum welke wordt beschermd via een pittoreske gracht.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Dorpen Drenthe

Typisch brinkdorpje in Drenthe, met zijn oude Saksische boerderijen.
Typisch brinkdorpje in Drenthe

Ondanks het gebrek aan veel grote steden in Drenthe, herbergt de provincie wél tal van prachtige idyllische dorpjes. Veel van deze dorpen worden brinkdorpen of esdorpen genoemd. Dit zijn dorpjes die zijn ontstaan tijdens de middeleeuwen en die werden gebouwd op een zandrug, zodat ze hoger lagen dan hun omgeving. De dorpen Dwingeloo, Orvelte en Havelte behoren tot de mooiste brinkdorpjes van Drenthe. Maar ook Kraloo, Ruinen, Llee, Ansen en Norg Drenthe horen zeker in het rijtje thuis. Het zijn er teveel om op te noemen! Je kunt veel van deze dorpen verkennen tijdens een uitgestippelde fietstocht of middels een georganiseerde tour met of zonder gids.

Lees ook: dit zijn de mooiste dorpjes van Friesland.

Het Hunebedden centrum in Borger

Prehistorische 'Hunebedden' (Hunebedden) van 5000 jaar geleden in de provincie 'Drenthe', Nederland. Deze is nummer D50 nabij het dorp 'Noord-Sleen'.
Prehistorische Hunebedden

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden Drenthe, zijn toch wel de bijzondere en unieke hunebedden die op veel plekken in de provincie te zien zijn. De hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en vanzelfsprekend worden ze dan ook door duizenden toeristen bezocht. Deze prehistorische grafstenen werden met de keien gebouwd, die tijdens de ijstijd richting Drenthe werden vervoerd.

Tegenwoordig zijn er ruim 52 hunebedden te bewonderen in de provincie. Dat zijn er natuurlijk veel te veel om allemaal te kunnen zien tijdens je Drenthe vakantie. Een aanrader is om in ieder geval het Hunebedden centrum in Borger (in de Drentse Hondsrug) te bezoeken. Hier ga je terug naar de prehistorie en kom je alles te weten over de hunebedden. In dit museum ervaar je hoe het leven er uit zag tijdens het Stenen Tijdperk en bovendien kun je hier het grootste hunebed van Nederland bewonderen.

Vrouwelijke reeën op heide (juni) - Hondsrug, Drenthe, Nederland.
Een vrouwelijke ree op de heide in de Hondsrug

Het UNESCO Global Geopark De Hondsrug is bovendien een uniek cultureel gebied die zich helemaal uitstrekt vanaf de stad Emmen tot aan Groningen stad.

Kamp Westerbork

Westerbork, Nederland, Train in voormalig kamp Westerbork.
Kamp Westerbork

Dit is misschien niet meteen de eerste bezienswaardigheid waar je aan denkt tijdens je uitstapje naar Drenthe, maar Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een plek die geschiedenis ademt. In het museum kom je meer te weten over het leven in dit verschrikkelijke kamp en op het terrein zijn de sporen van het voormalig kamp zelfs nog steeds zichtbaar. Erg indrukwekkend en aangrijpend, maar zeker een belangrijke bestemming in Drenthe. Reserveer je tickets vooraf online!

Tip: wil je kamp Westerbork gaan bezoeken met gids, dan is deze dagtocht vanuit Amsterdam wat voor jou! Je gaat tijdens deze tour ook het prachtige Giethoorn bekijken.

Wildlands Adventure Zoo Emmen

Serenga woestijn Wildlands Emmen Holland.
De “Serenga woestijn” in het Wildlands Adventure park

Voor wat avontuur met het hele gezin tijdens een weekendje weg Drenthe, is Wildlands Zoo Emmen het perfecte daguitstapje. Deze dierentuin opende in 2016 en verving hiermee Diergaarde Blijdorp Emmen. Wildlands is een groot avonturenpark met als hoofd thema’s Jungola, Serenga, Nortica en Animazia. Je waant je hier op één dag in de Jungle, de Savanne en de Poolgebieden. Sta oog en oog met wilde dieren en maak een boottocht over de Rimbula rivier. Wanneer je Wildlands wilt bezoeken kun je het beste vooraf je kaartjes bestellen.

Genoeg mooie plekjes dus om te gaan verkennen in Drenthe, de meest rustige en natuurrijke provincie van Nederland. Trek erop uit met de fiets of ga al wandelend alle parels die Drenthe telt ontdekken. Boek snel een mooi vakantiehuisje Drenthe, zodat je komende herfst even helemaal tot rust kunt komen in een prachtige omgeving!

Reageren