De mooiste plekjes in de Betuwe

Alhoewel het heerlijk is om de hele wereld over te reizen, zijn er ook in ons eigen landje genoeg mooie plekken om te bezoeken. Zelf kom ik uit het zuiden van het land en ben ik altijd in voor een weekendje of midweekje weg in een andere regio in Nederland. Een tijdje geleden zijn we een lang weekend naar de Betuwe geweest, een streek in de provincie Gelderland, die ik nog niet eerder had bezocht, maar echt ontzettend leuk bleek te zijn. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal te doen in de Betuwe en wat zijn de mooiste plekken van de Betuwe? Ik deel mijn tips graag met jullie!

Plaatsen in de Betuwe

De meeste bekende plaatsen in de Betuwe zijn Tiel, Culemborg, Elst en Huissen. Dit zijn niet al te grote plaatsen en hebben allemaal wat anders te bieden. Je kunt er heerlijk shoppen of uiteten en in Elst en Huissen heb je vooral in de zomer leuke festivals en markten. Zo is er elke september in Huissen een boekenmarkt met zo’n 76 kraampjes. Culemborg is een gezellige stad met mooie historische gebouwen en een goede uitvalsbasis om de mooiste plekken van de Betuwe te ontdekken.

Natuur

De Betuwe staat bekend om haar boomgaarden en fruitteelt. Daarnaast stroomt de rivier de Linge, wat de langste rivier van Nederland is, door dit prachtige gebied. In de lente kun je genieten van de boomgaarden vol met bloesem en in de zomer van al het heerlijke fruit.

De Linge
De Linge

Wandelroutes

De bekendste wandelroute van de Betuwe is zonder twijfel de Vierdaagse van Nijmegen. Deze loopt de eerste dag door de mooiste gedeelten en mooiste plekken van de Betuwe. Daarnaast is het landschapspark Lingezegen een perfecte plek voor heerlijke wandelingen. In dit park ontdek je water, boerenakkers en uitgestrekte velden. Vanuit hier kun je de 3 kilometer wandeling ‘Ommetje de Park’ nemen die begint bij het Projectbureau en je langs de mooiste plekken voert.

Landschapspark Lingezegen
Landschapspark Lingezegen

Als je liever een wat langere wandeling wilt maken, kies dan voor ‘Ommetje Doornik de Pas’. Deze begint in Bemmel, is 8 kilometer lang en voert je door poldergebied, de rivier en historische punten.

Fietsroute Betuwe

Als je van fietsen houdt, dan zit je in de Betuwe ook goed. Er zijn 9 prachtige fietsroutes waar je uit kunt kiezen. De kortste is 25 kilometer en de langste is 67 kilometer. Kies bijvoorbeeld voor de fietsroute ‘Betuwse Bloesem’ van 48 kilometer die je langs de mooiste boomgaarden voert. In de lente staan deze vol bloesem en in de zomer kun je zo het fruit uit de bomen plukken. Of kies voor de fietsroute ‘Langs de Linge’ van 41 kilometer die het hele jaar door een fijne fietsroute is en je langs Doornenburg, Elst en Gorinchem leidt.

Autoroute Betuwe

Een van de mooiste autoroutes in de Betuwe is die van Geldermalsen naar Spijk, en onderweg kom je langs boomgaarden, de rivier de Linge, kastelen en leuke stadjes zoals Beesd en Heukelum. Eigenlijk kun je in de Betuwe overal de mooiste autoroutes rijden. Ga bijvoorbeeld van dorpje naar dorpje en rij heerlijk tussen de boomgaarden en open velden. De Betuwe is de juiste plek om lekker te verdwalen en op je gemak rond te rijden.

Bezienswaardigheden in de Betuwe

Kasteel Doornenburg

Dit kasteel uit de 13e eeuw ligt in het oosten van de Betuwe, dichtbij het dorp Doornenburg. Je kunt van een bezoek aan dit kasteel zeker een dagje uit maken. Kies voor een van de rondleidingen die ook geschikt zijn voor kinderen en kom meer te weten over de geschiedenis van het kasteel. In de directe omgeving heb je voldoende keuze aan wandel- en fietsroutes.

 Kasteel Doornenburg
Kasteel Doornenburg

Fort Pannerden

Dit fort is zeker een van de leukste en mooiste plekken in de Betuwe. Het ligt volkomen verborgen onder de grond, maar is toch 5 verdiepingen hoog. Vanaf het dak van het Fort heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Er zijn vele activiteiten voor jong en oud dus je kunt er uren doorbrengen. Zo heb je onder andere een bezoekersruimte, escape room, begeleide tours en een soldatenmuseum.

De Betuwe is een prachtige plek om het hele jaar met plezier een dagje naar toe te gaan of als vakantiebestemming te kiezen. Of je nu alleen gaat of met je gezin, er is voor iedereen wat te beleven. In de lente en zomer kun je genieten van de pracht van de boomgaarden en het overheerlijke fruit, en in de winter van de bevroren landschappen. Misschien is een bestemming binnen Nederland niet je eerste keuze voor een vakantie, maar ik kan je garanderen dat ons eigen land prachtig is!

Reageren