De mooiste Nationale Parken in Nederland voor een weekendje weg

Ondanks de Coronacrisis moeten we er toch het beste van maken met z’n allen. En er is goed nieuws: de natuur trekt zich nergens iets van aan en gaat gewoon lekker zijn eigen gang. Gelukkig kunnen we nog steeds heerlijk rondstruinen in de bossen, een lange strandwandeling maken of door de heide slenteren met de hond. Wandelroutes zijn er in Nederland namelijk in overvloed! Ook het huren van een huisje is nog toegestaan, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Ga er lekker tussenuit in een van de vele prachtige Natuurparken van Nederland en kom helemaal tot rust:

1.     Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Heide- en bosgebied genaamd Den Treek Henschoten, gezien vanaf het Treekerpunt, onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug (nationale parken in Nederland)
Uitgestrekte heidevelden in de Utrechtse Heuvelrug

Wandelen in Nederland kan als de beste in de prachtige en uitgestrekte Utrechtse Heuvelrug. Dit Nationale Park ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Utrecht stad en is een oase van rust, bossen, heuvels, heidevelden, zandverstuivingen en meren. Na de Veluwe, is dit het grootste bosgebied van ons land. Vooral de Kaapse Bossen zijn een lust voor het oog, maar er is veel meer! Zo zijn er ook kastelen, uiterwaarden en musea te vinden in het park, evenals geweldige uitzichtpunten. Je kunt deze te voet, met de fiets of te paard ontdekken. De beste manier om de Utrechtse Heuvelrug te ervaren is door een knus huisje te boeken in de bossen. Puur genieten!

Tip: voor een heerlijke vakantiebungalow midden in de natuur, check je deze website. Kom helemaal tot rust in de Utrechtse Heuvelrug!

2.     Nationaal Park de Groote Peel

Zandweg door Nationaal Park de Groote Peel. Landschap van Limburg, Nederland met prachtige bloemen. Natuurparken van Nederland.
Zandweg door Nationaal Park de Groote Peel

Ook in het gezellige zuiden van Nederland liggen de mooie natuurgebieden voor het oprapen. De meest bekende is waarschijnlijk wel het Nationale Park de Groote Peel, gelegen op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Dit weidse, waterrijke hoogveengebied staat vooral bekend om zijn rijke geschiedenis en de vele vogelsoorten die er voorkomen. Wandelen in Limburg kan nergens beter dan hier!

De Groote Peel bestaat uit een gevarieerd gebied met tal van mooie uitzichten, waterplassen, bossen en heidevelden. De moerassen en kleine veenputten herinneren aan de vroegere turfwinning en geven het park zijn unieke karakter. Er worden veel activiteiten georganiseerd, maar op dit moment kun je er vooral lekker genieten van de rust en de talloze wandel en fietspaden.

Lees ook: erop uit in de natuur; dit zijn de mooiste bossen van Nederland.

3.     Alde Feanen Nationaal Park

Kanaal in het Nationaal Park Alde Feanen in Friesland Nederland; Nationale Parken in Nederland.
Een kanaal in het Nationaal Park Alde Feanen

In het hart van Friesland, te midden van een aantal pittoreske dorpjes, ligt de parel Alde Feanen. Dit rijke natuurgebied is ontstaan vanuit veenafgravingen en bestaat uit ruim 4000 hectare aan prachtige natuur. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, varen en genieten van de rust en het uitzicht over moerasbossen en rietlanden. Overnacht in een vakantiehuisje met uitzicht over het water, in een trekkershut of in een B&B, zodat je het park in alle rust kunt verkennen. Wandelknooppunten in Nederland zijn niet zeldzaam, zo ook niet in Alde Feanen! Trek je (waterdichte) wandelschoenen dus aan en waag je op een van de vele uitgestippelde routes die je dwars door de gevarieerde natuur leiden.

Lees ook: dit zijn de mooiste dorpjes van Friesland.

4.     Het Oosterschelde Nationaal Park

Groepje zeehonden die aan het chillen zijn op een zandbank in een van de natuurparken van Nederland.
Groepje zeehonden die aan het chillen zijn op een zandbank

Weer een totaal andere setting, maar zeker net zo mooi is het Oosterschelde Nationale Park in Zeeland. Oorspronkelijk was de Oosterschelde een riviermonding, tegenwoordig mag het zich het grootste Nationale Park van Nederland noemen. Een groot deel van het park is in gebruik voor de traditionele mosselcultuur die hier nog sterk heerst.

Tijdens een bezoek aan de Oosterschelde wordt je helemaal één met de natuur. Met een beetje geluk kom je groepjes bruinvissen of kleine walvissen tegen. En grote kans dat je zeehonden spot die liggen te rusten op een van de drooggevallen zandbanken. Vogelliefhebbers kunnen hier bovendien ook hun hart ophalen; het park is de thuisbasis van duizenden overwinterende vogels. Roompot Nederland in Kamperland is de perfecte uitvalbasis om de Oosterschelde te ontdekken. Maar ook kun je ervoor kiezen om een heerlijk vrijstaand natuurhuisje te boeken in het park.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

5.     De Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen in Drunen, Nederland.
Overzicht van de prachtige Loonse en Drunense Duinen in Drunen

Een van de meest unieke Natuurparken van Nederland zijn de Loonse en Drunense Duinen in Brabant; een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind die hier ongestoord waait, zorgt voor een steeds veranderend en uniek landschap.

De imposante zandduinen zijn vrij toegankelijk en kunnen worden ontdekt tijdens een wandel of fietstour. Er is volop ruimte en de uitgestrektheid van het park is heerlijk! Onderweg kom je vaak een schaapskudde tegen, grazend op de heide. Wil je een weekendje genieten van al het moois in dit gebied? Huur dan een huisje in de buurt van Drunen, Biezenmortel, Bloemenoord of Distelberg. Je loopt vanuit daar in no-time het duingebied in.

Tip: leg ruim op tijd je huisje in de Loonse en Drunense Duinen vast. Bekijk hier alle mogelijkheden en verblijf midden in de natuur!

6.     Dwingelderveld Nationaal Park

Een koe ligt heerlijk te relaxen in een heideveld in het Dwingelderveld Nationaal Park. Nederland natuur.
Een koe ligt heerlijk te relaxen in een heideveld in het Dwingelderveld Nationaal Park

Een heerlijk weekendje genieten van Nederland en natuur in Drenthe? Bezoek dan het Dwingelderveld Nationaal Park; het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Je vindt hier allerlei soorten geweldige landschappen, zoals glooiende heidevelden, vennen, bossen, stuifzand en meer. Bovendien wordt het park omringt door pittoreske en charmante esdorpen met karakteristieke boerderijen.

Twee grote schaapskuddes en koeien grazen zonder herder op hun gemak op verschillende plekken in de natuur. Hierdoor blijft de heide goed intact! Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in en rond het Nationaal Park. Verblijf hier een aantal dagen en verken de omgeving door je te wagen aan de tientallen kilometers aan paden. (Ook voor mobiel beperkte bezoekers).

Tip: ben je op zoek naar een unieke en authentieke ervaring? Kijk dan eens bij Boerenbed.nl en overnacht bij boeren op het platteland, vlakbij het Dwingelderveld!

Lees ook: dit zijn de mooiste plekjes van Drenthe.

7.     De Sallandse Heuvelrug

Het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug in Overijssel, Nederland.
Weids overzicht in de Sallandse Heuvelrug in Overijssel

Tussen de pittoreske dorpen Hellendoorn en Holten in, ligt een gebied met weidse vergezichten en uitgestrekte bossen; de Sallandse Heuvelrug. Een bijzonder en prachtig landschap dat ooit gevormd is door glijdend ijs, smeltwater en stuifzand. Heb je behoefte aan rust, ruimte en natuur? Twijfel dan niet en kom hierheen om je hoofd leeg te maken.

Je hebt hier echt het gevoel in het buitenland te zijn, omringt door de vele heuvels, pijnbomen en zeldzame jeneverbesstruiken. Vooral tijdens de winterperiode is het een genot om erop uit te trekken in de Heuvelrug. Het is dan nóg rustiger dan anders  en verschillende diersoorten zoals herten, roofvogels en hazen laten zich sneller zien. Beklim de Sprengenberg en de Holterberg voor de mooiste vergezichten, en warm daarna lekker op in je huisje voor de openhaard.

Tip: bij het Hof van Salland kun je prachtige en comfortabele accommodaties boeken te midden van de natuur. De Sallandse Heuvelrug verkennen is vanuit hier gemakkelijker dan ooit!

8.     Nationaal Park de Duinen van Texel

Gezichtspunt Turfveld met schilderachtig uitzicht op Nationaal Park Duinen Texel, Noord-Holland, Nederland,
Gezichtspunt Turfveld met schilderachtig uitzicht op het Nationaal Park de Duinen Texel

Last but not least; een van de mooiste Nationale Parken van Nederland, de Duinen van Texel Zij herbergen de grootste variatie aan landschappen in ons land, per vierkante meter. Je voelt je hier compleet afgesloten van de buitenwereld, slenterend over uitgestrekte stranden, duinvalleien en geurende dennenbossen.

Er is altijd wel wat te doen in dit Nationale Park. Of je nu wilt fietsen, wandelen, paardrijden, mountainbiken of vogels wilt spotten; het kan er allemaal! Er ligt een uitgebreid netwerk aan goed aangegeven paden voor je beschikbaar en onderweg vindt je tal van picknicktafels. Stippel een meerdaagse route uit en slaap in houten chalets, of maak dagexcursies vanuit je vakantiehuisje. Wandelen in Nederland is een geweldige ervaring in dit prachtige gebied.


Ben je er al uit welke van deze toffe Nationale Parken in Nederland je gaat bezoeken? Boek dan snel een heerlijke accommodatie en ga er op uit in de verrassende natuur van eigen bodem!

Reageren