Erop uit in de natuur; dit zijn de mooiste bossen van Nederland

Prachtig bos met hoge bomen en zonlicht door de takken.

Wat is er fijner dan een frisse neus halen in het bos? Bossen zijn namelijk prachtig, tijdens elk seizoen en periode van het jaar. Bovendien zijn het maken van lange boswandelingen goed voor lichaam en geest! Ons land herbergt er gelukkig tientallen en waar je ook woont; een mooi bos is nooit ver te zoeken. Maar wat zijn nu de mooiste bossen in Nederland? Dat ontdek je hier!

Het Renkums Beekdal – Renkum

Natuurgebied Renkums Beekdal nabij het dorp Renkum in Nederland.
Grasgebied en bossen in het Renkums Beekdal

Het Renkums Beekdal is een bijzonder gebied met een unieke cultuurhistorie. Natte hooilanden wisselen zich hier af met een prachtig gevarieerd bos, waar de sporen van de voorlaatste ijstijd nog zichtbaar zijn. Ooit was dit een industriegebied, welke later werd teruggegeven aan de natuur. Dat maakt dit bos zo bijzonder! Natuurliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen en urenlang wandelen of fietsen over de goed aangegeven routepaden.

Het Kooisteebos – Hellevoetsluis

Duin en boslandschap van Voorne-Putten

Dit prachtige bos in Zuid-Holland maakt deel uit van het gevarieerde landschap van Voorne-Putten; een van de Zuid-Hollandse eilanden. Het eiland kenmerkt zich door duinlandschappen, watergebieden, uitgestrekte akkers en lange dijken en is een paradijs voor water- en weidevogels. Het Kooisteebos wordt samen met Ravensehout, en het Mallebos beheerd door het Staatsbosbeheer. Je vindt hier onder meer twee natuurlijke duinmeren die prachtig zijn om te bewonderen. Sla dit mooie bos Zuid-Holland niet over tijdens je bezoek aan Hellevoetsluis

Tip: ga al fietsend de mooiste bossen van Nederland door en denk eens aan een heerlijke fietsvakantie in eigen land, waarbij je de natuur optimaal kunt ervaren!

De Leuvenumse bossen – Ermelo

Het Leuvenumse bos in de herfst, Veluwe.
Het Leuvenumse bos in de herfst

Een van de mooiste bossen Gelderland zijn de Leuvenumse bossen. Je kunt hier urenlang rondslenteren, fietsen of paardrijden en verschillende soorten natuur ontdekken. Zo heb je een prachtig stuifzandgebied met hoge zandduinen, droge heidevelden en de Leuvenumse beek; de langste beek van de Veluwe die dwars door de Leuvenumse bossen loopt. Met een beetje geluk zie je sporen van wilde zwijnen, edelherten en reeën terwijl je de frisse lucht inademt. Daarnaast laat de rondtrekkende schaapskudde zich meer dan eens zien. Een must-see en zeker een van de mooiste bossen in Nederland!

Lees ook: provincie Gelderland; meer dan alleen de Veluwe!

Koninklijke Houtvesterij het Loo – Vaassen

Grove dennen op de heide van Hoog Soeren bij Apeldoorn op de Veluwe.
De bossen van Hoog Soeren

De Koninklijke Houtvesterij Het Loo heeft de titel “Grootste bos Nederland” en ligt op de Veluwe, vlakbij Apeldoorn. Dit uitgestrekt bos- en heidegebied is de rust zelve, zonder te worden verstoord door woningen, wegen, etc. In het verleden was dit een plek voor de jacht en bosbouw vanwege de vele edelherten, reeën en wilde zwijnen die hier voorkomen. Eigenlijk bestaat De Koninklijke Houtvesterij bestaat uit drie bossen; Gortel, Uddel en Hoog Soeren. Er liggen tal van wandelroutes en fietsroutes, die buiten het jachtseizoen vrij toegankelijk zijn. Puur genieten in een van de mooiste bossen Nederland!

Lees ook; op pad in eigen land; Apeldoorn. En wissel je boswandeling af met wat cultuur in deze mooie stad.

De Kaapse bossen – Utrecht

Schaapskudde in de prachtige Kaapse Bossen.
Schaapskudde in de prachtige Kaapse Bossen

Deze bossen maken deel uit van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug; een glooiend bosgebied vol natuurschoon en cultuurhistorie. Je wandelt hier door brede beukenlanen en over slingerende bospaadjes, langs boswallen, heidevelden en over heuvels. Deze zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. In de Kaapse Bossen ligt een uitkijktoren die je kunt beklimmen voor een geweldig uitzicht over het hele park. Daarnaast kun je genieten van thee met wat lekkers bij de gezellige theetuin. Zorg dat je vooraf even bij het informatiecentrum stopt om routekaarten te halen. De bossen zijn namelijk zo uitgestrekt dat er tal van keus is!

Tip: ontdek de prachtige bossen van Nederland op zijn best door te overnachten in een boshuisje in de natuur. Check deze website voor de beste aanbiedingen!

Lees ook: provincie Utrecht; de top 10 bezienswaardigheden.  

Het Vijlenerbos – Vijlen

Het Vijlenerbos in Zuid-Limburg.
Het Vijlenerbos in Zuid-Limburg

Door velen gezien als het mooiste bos van Nederland, is het Vijlenerbos ook nog eens het langste bos van ons land. Net als in veel andere bossen Limburg, trotseer je hier gemakkelijk hoogteverschillen van zo’n 100 meter. De bossen (het zijn er meerderen), bestaan uit naald- en loofbossen die afgewisseld worden door stromende beekjes en geweldige uitzichten. Bijzonder aan dit bos, zijn ook de zeldzame bosdieren die hier leven zoals de das, de steenmarter en de wilde kat. Vergeet je camera dus niet gereed te houden! Strijk neer bij Boscafé ’t Hijgend Hert om uit te rusten met een heerlijk drankje en een streekgerecht.

Het Speulder en Sprielderbos – Ermelo

Speulderbos De "dansende" bomen Speulder- en Sprielderbos behoren tot de oudste en mooiste bossen van Nederland.
Het oudste bos van Nederland; het Speulderbos

Dit is een echt oerbos en ook nog eens het oudste bos van Nederland. Dat kun je zien aan de grote, knoestige eikenbomen die deels met elkaar vergroeid zijn. Dit maakt het Speulder en Sprielderbos tot een van de meest unieke bossen Nederland. Het bos bestaat eigenlijk uit twee soorten bossen die het “donkere” en het “lichte bos” worden genoemd. Dit vanwege de verschillende typen bomen. Je kunt er heerlijk wandelen zonder mensen tegen te komen en slechts een aantal herten en reeën te spotten. Bovendien vindt je hier het ‘Solse Gat’; een diepe kuil, die in de ijstijd al is ontstaan door een draaikolk in gletsjerwater. Erg interessant om te zien!

Amsterdamse Bos – Amsterdam

Prachtig gekleurde bomen in het Amsterdamse bos in Nederland.
Het Amsterdamse bos in de herfst

Je denkt misschien; een bos in Amsterdam kan nooit een écht bos zijn…maar niets is minder waar! Aan de rand van deze wereldstad, in Amstelveen, vindt je namelijk een prachtig en veelzijdig bos. Deze is ruim 3 keer groter dan het Central Park in New York en daarmee dus echt geen doetje. In het Amsterdamse Bos kun je prachtige wandelingen maken. Er zijn zeven wandelroutes uitgestippeld die je door de verschillende natuurgebieden leiden. Ook met de fiets of te paard kun je eindeloos het bos verkennen. Bovendien leent het bos zich perfect om te picknicken, kanoën of varen en zijn er tal van recreatieve mogelijkheden.

Tip: speel een zelfgestuurd ontdekkingsspel om het Amsterdamse bos te verkennen. Los een spoor van raadsels op en ontgrendel de best bewaarde geheimen van het bos. Een super leuke activiteit om te doen met vrienden!

De Oisterwijkse bossen en vennen – Oisterwijk

De Oisterwijkse bossen en vennen, Nederland.
De Oisterwijkse bossen en vennen

Vlakbij Oisterwijk vind je dit mooie afwisselende bosgebied met sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes. Het is hier heerlijk rustig en overal vindt je uitkijkpunten en bankjes om even lekker uit te kijken over het water. Naast de Oisterwijkse Bossen & Vennen ligt het natuurgebied Kampina, waar je ook perfect kunt wandelen en fietsen. De sportievelingen onder ons kunnen dus gewoon van het ene naar het andere gebied. Ontdek de vele paden en routes of boek een activiteit vanaf het bezoekerscentrum. Zeker een bos dat thuishoort in het rijtje “Mooiste bos van Nederland!”.

De Malpie – Valkenswaard

Natuur en recreatiegebied De Malpie ligt in Noord-Brabant, vlabij Eindhoven. Dit groene natuurreservaat bestaat uit twee delen; de Malpiebeemden en de Malpiebossen van ongeveer 400 hectare groot. De bossen wisselen zich af met prachtige heide en vennen en dit is dan ook een populair wandel- en fietsgebied. Vooral in het najaar is het magisch in de Malpie, wanneer de heide in bloei staat en de bladeren aan de bomen gekleurd zijn. Kom op een doordeweekse dag, of vroeg in de ochtend en je komt amper mensen tegen. Je waant je op de Malpie bijna in Zweden wanneer je uit kijkt over alle met bomen omringde vennen en de uitgestrekte heide.

Het Noordlaarderbos – Groningen

Warme gouden zonnestralen in herfstbos, Groningen, Nederland.
Het Noordlaarderbos tijdens zonsondergang

Onze mooie provincie Groningen heeft in vergelijking met andere provincies minder bossen. Maar de bossen die er wél zijn, zijn zeker de moeite waard om te bezoeken! Zo is er het mysterieuze Noordlaarderbos; het grootste bosgebied van Groningen met een heftige geschiedenis. In dit bos zijn veel oorlogssporen te vinden die dateren van de middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog.  Je kunt hier heerlijk te wandelen en fietsen door een afwisselend bos en meteen de heide van het nabijgelegen Drentse natuurgebied Vijftig Bunder meepakken. Kom tegen zonsondergang met je verrekijker en ga op zoek naar de steenmarter en dassen, die zich hier regelmatig laten zien.

Lees ook: dit zijn de mooiste plekjes van Groningen.

Dit was slechts een handjevol van de mooiste bossen Nederland, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Ga er dus lekker op uit in de natuur in eigen land, en ontdek al deze mooie pareltjes zelf. Want wat is er nu beter en gezonder dan een stevige boswandeling?

Reageren