De mooiste bezienswaardigheden van Kroatië

Binnenkort lekker op vakantie naar de zon? Kroatië is dan een mooie bestemming. Wil je weten wat de belangrijkste bezienswaardigheden van Kroatië zijn? Dat vertellen wij je graag!

Bezienswaardigheden Kroatië

Al sinds een tiental jaren is Kroatië op de kaart gezet als een van de meest populaire nieuwe vakantielanden. Dat is niet zo verwonderlijk omdat het land zoveel te bieden heeft. Het klimaat is aangenaam en de zee heeft een prachtig blauwe kleur aan de vele mooie stranden. Maar het land heeft ook een hoop bezienswaardigheden. Door de strategische ligging is het gebied sinds de oudheid aantrekkelijk geweest voor vele veroveraars. Deze hebben alle hun eigen cultuur en bouwkunst naar het land gebracht. Vele historische gebouwen zijn perfect bewaard gebleven en de sfeer heeft in deze gebieden ook iets bijzonders. Wij zetten de mooiste bezienswaardigheden van Kroatië op de kaart!

De mooiste bezienswaardigheden van Kroatië

1. Split

Split is een stad om lekker uit te gaan maar ook om prachtige historische gebouwen te gaan bewonderen. Het paleis van Diocletianus mag je zeker niet overslaan. Overdag kan je ook delen van het paleis binnen bekijken. De restanten van de tempel van Jupiter maken duidelijk dat Split voor de Romeinen een belangrijke stad in de regio was. Van meer recenter datum is de kathedraal van St Duje. Wil je de hele binnenstad goed zien, kies dan voor een wandelroute met eventueel Engelssprekende gids.

Bekijk deze top-beoordeelde activiteiten in Split:

2. Porec

Porec is een plaats uit de Romeinse tijd en ligt centraal in Istrië aan de kust. Het meest indrukwekkende gebouw in de stad is de Eufrasiusbasiliek. Dit gebouw staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco. In het centrum heeft Porec zijn Romeinse karakter bewaard. De Romeinen beschermden de stad met maar liefst 12 torens waarvan er 3 nog bestaan. In de 13e eeuw werden er veel paleizen gebouwd, waaronder het Huis van de Twee Heligen.

Bekijk ook deze populaire activiteiten in Porec:

3. Krk

Het eiland Krk mag je gerust schilderachtig noemen. Het biedt een afwisseling van heuvels vol dennenbossen en slaperige stadjes. De hoofdstad van het eiland heet ook Krk. Deze ommuurde stad bevat vele mooie historische kerkjes. Maar natuurlijk heeft het eiland ook prachtige stranden. De mooiste badplaats is wellicht Malinska. Het eiland is nog redelijk onontdekt door het toerisme.

Lees ook: Pareltjes in de Adriatische Zee

Dit zijn een paar van de top activiteiten op Krk:

4. Pula

Bezienswaardigheden in Kroatië

Pula is de grootste stad op het schiereiland Istrië. Hier kan je genieten van de aangename temperaturen gedurende praktisch het gehele jaar. De geurende pijnbomen die je overal aantreft zorgen voor een echt vakantiegevoel zodra je de stad aandoet. Maar Pula heeft ook vele bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd. Bezoek de arena en stel je voor hoe gladiatoren hier voor hun leven vochten tegen elkaar of wilde dieren. De boog van Sergii maakt duidelijk hoe groot de bouwkunst van de Romeinen was.

Bekijk ook deze populaire activiteiten in Pula:

5. Istrië

Istrië is gedeeltelijk Italiaans. Het grootste deel van dit schiereiland behoort echter bij Kroatië. Hier vind je prachtige natuurgebieden waar natuurparken zijn gevestigd die erg populair zijn bij de bezoekers zoals Kamenjaki. Ook de grotten van Beredine zijn een bezoek zeker waard. Istrië heeft natuurlijk ook mooie stranden en de zee is hier diepblauw en aangenaam warm in de zomer.

Dit zijn een paar van de top hotels in Istrië:

6. Sibenik

Bezienswaardigheden Kroatië kaart

Sibenik is een minder bekende stad aan de Adriatische zee en dat is eigenlijk niet terecht. Sibenik is de oudst bekende stad in heel Kroatië en veel van de historische gebouwen zijn uitstekend bewaard gebleven. Het visitekaartje van de stad is de St Jacob kathedraal uur de 15 eeuw. De kathedraal is gebouwd van wit steen. Heel bijzonder is dar er geen enkele metaal of hout is gebruikt voor bevestiging in het hele gebouw. Alles is van steen. Eigenlijk kreeg de kerk in de moderne tijd pas aandacht door een bombardement van het Joegoslavisch leger.

Bekijk ook deze top activiteiten in Sibenik:

7. Vrsar

Vrsar is een vissersplaatsje aan de kust van Istrië, maar niet zomaar een stadje. Vrsar heeft een geschiedenis van 2000 jaar en heeft een bijna unieke schoonheid. Hier kan je wandelen en fietsen langs de kust en zal je steeds weer worden verrast door prachtige vergezichten. Tegenover de stad ligt een archipel met 18 onbewoonde eilanden die stuk voor stuk de moeite van een boottochtje waard zijn. Natuurlijk is dit ook een waar paradijs voor de liefhebber van watersport. Beslist een van de bezienswaardigheden van Kroatië die je gezien moet hebben.

Bekijk ook deze populaire activiteiten in Vrsar:

8. Umag

Umag is een havenstadje dat wordt omringd door de blauwe zee. Het is een minder bekend stadje in Istrië zodat je er nog op je gemak kan wandelen om het centrum en de haven te bewonderen. Natuurlijk zijn er hier een groot aantal kleine visrestaurantjes waar je kan genieten van de dagvangst. Het prachtige blauwe water is uitnodigend om een duik te nemen of een prachtig zeiltochtje te maken om de kust te bewonderen.

Lees ook: De mooiste kustdorpjes van Kroatië

9. Novigrad

Kroatië bezienswaardigheden

Er zijn van die plaatsen waar de tijd echt stil lijkt te hebben gestaan, Novigrad is zo’n plaats. Je kan met een wandeling alle bezienswaardigheden hier binnen korte tijd bewonderen. Maar het is wel zeker dat je daarna enkele uren op een terras in Novigrad zal willen doorbrengen met zicht op de diepblauwe zee. Het stadje straks een rust uit die je maar zelden elders aantreft in een vakantieland. En natuurlijk is een duik in het heerlijk warme water altijd een optie.

Ga je met de kinderen op pad? Dan is het waterpark van Novigrad zeker een bezoekje waard:

10. Nin

Nin ligt in de provincie Zadar en is tegenwoordig een van de favoriete bezienswaardigheden in Kroatië bij de toeristen. Dat heeft veel te maken met de sfeer en de prachtige stranden hier. Nin is een relatief kleine stad niet ver van het grotere Zadar. Men denkt dat het stadje al vele duizenden jaren oud is. Al in de 9e eeuw voor Christus werd het gebied bewoond voordat de Romeinen het veroverden. Er zijn nog duidelijke voorbeelden van Romeinse bouwkunst te zien. In de 7e eeuw vestigden de Kroaten zich hier en werd het oude centrum gebouwd.

11. Lovran

Lovran

De kleine stad Lovran ligt vlak bij het Ucka gebergte. Het is dan ook een indrukwekkend gezicht om toppen tot maar liefst 1400 meter hoog boven de stad te zien uittorenen. Aan de andere kant van de stad ligt de Adriatische Zee. Lovran is bijna 2000 jaar oud. Als je toevallig in de stad bent in de maanden oktober of november kan je het kastanjefestival meemaken. Alles staat dan in het teken van de kastanjeoogst met muziek, dans en lekker eten.

Dit zijn de top accommodatie opties in Lovran:

Reageren