De mooiste bezienswaardigheden in Maastricht

Maastricht ligt in het zuiden van Limburg en is een zeer populaire stad voor een stedentrip die rustig ook een paar dagen mag duren. De stad heeft een historisch centrum waar veel draait om het Bourgondisch genieten en de horeca zich op hoog niveau bevindt. Maar er is ook veel te zien!

Bezienswaardigheden heeft Maastricht bij de vleet. Op de plattegrond van Maastricht kun je zien dat er vele interessante locaties op loopafstand van elkaar liggen en dat zorgt meteen voor een schitterende wandeling. De omgeving van de stad is zeker ook de moeite van een bezoek waard. En wie een langer verblijf hier voor ogen heeft en ook een uitstapje naar het buitenland wil maken, kan kiezen uit België en Duitsland. Hieronder geven we je een aantal tips over bezienswaardigheden in Maastricht en omstreken.

1. Dingshuis

In het centrum van de stad tref je dit statige gebouw aan. Het dateert uit de 15e eeuw. De gevel bevat een klok en het torentje is typisch een voorbeeld van de bouwkunst in die tijd. In de loop van de eeuwen heeft het vooral dienst gedaan voor ordebewakers. In de kelder bevinden zich nog een aantal originele cellen waar het beslist onaangenaam moet zijn geweest om te verblijven. Het heeft daarna een periode gediend als een klein theater en werd nadien omgebouwd tot studentenhuis. Vandaag de dag is de lokale VVV hier gevestigd zodat je ook een indruk kan krijgen van de binnenkant.

2. Bonnefantenmuseum

Het gebouw waarin het museum is gevestigd is ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi en hij heeft er wat bijzonders van gemaakt. De lichtinval zorgt ervoor dat de aanwezige kunstwerken een heel bijzonder aanzien krijgen. De collectie omvat werken van grote meesters uit de Nederlandse schilderkunst zoals Van Dyck, Brueghel en Rubens. Maar is ook ruimte gewijd aan moderne schilderkunst. Je vindt het museum op het industrieterrein langs de Maas er dat is meteen een uitnodiging om ook de rivier te gaan bewonderen op deze zo zakelijke locatie.

3. Kasteelruïne Lichtenberg

Dat dit kasteel ook bedoeld is geweest als versterking wordt meteen duidelijk door de hoge ligging op de oostkant van de St. Pietersberg. Oorspronkelijk stond hier al n de 10e eeuw een donjon-toren en de 14e eeuw werd begonnen met de bouw van het kasteel. In 1740 besloot men ook een U-vormige hoeve bij te bouwen die typisch is voor deze omgeving. Door de hoogte waarop de ruïne zich bevindt, heb je hier een prachtig uitzicht op het Maasdal.

Lees ook: Op vakantie in Limburg: een unieke ervaring

4. Bassin

Als je een stadswandeling maakt door Maastricht moet je beslist de weg vragen naar een van de geheimen van de stad. Het bassin is namelijk behoorlijk goed verborgen door de nieuwbouw die later nodig was om de bewoners te kunnen blijven huisvesten. In het bassin vind je gezellige horecagelegenheden waar de Maastrichtenaren graag komen en dat is natuurlijk een compliment voor de uitbaters. Als je er bent, moet je de expositieruimte van de bekende kunstenaar Robert-Jan van Melle niet overslaan. Het Bassin heeft ook een haventje waar iedere dag nog tientallen boten komen aanmeren om van de sfeer hier te genieten.

Bezienswaardigheden Maastricht

5. Bisschopsmolen

Het komt niet vaak meer voor dat je een werkende molen aantreft in het centrum van een bruisende grote stad zoals Maastricht. De Bisschopsmolen mag je dan ook rustig als een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van Maastricht beschouwen. In deze oude watermolen bakt men vandaag de dag brood op ambachtelijke wijze. Maar er zijn ook rondleidingen waarbij je alles te weten komt komen over de molen en de manier waarop deze werkt. Ben je meer geïnteresseerd in de wijze waarop het brood en de heerlijke vlaaien hier worden gebakken, dan is ook daar een rondleiding voor bedoeld. Natuurlijk sluit je het bezoek af door iets lekkers te kopen.

6. Fort Sint-Pieter

Natuurlijk ligt dit fort op de Sint Pietersberg en het werd voltooid in 1701. Het werd gebouwd om de steeds belangrijker wordende stad te beschermen. Hiervoor werd een hoge strategische ligging gekozen met een goed uitzicht over de stad. Het fort is nu opengesteld voor het publiek en je kan er alles te weten komen over het fort en de stad. Als je een rondleiding door het fort neemt, zal men je ook precies vertellen waar Napoleon heeft gelopen tijdens zijn bezoek aan het fort.

7. Vrijthof

Het Vrijthof is een van die bezienswaardigheden waar iedereen wel van heeft gehoord. Hier tiert het toerisme ook welig omdat het plein het centrum is van vele activiteiten in de stad. Niet alleen op carnaval bruist deze plek, door de vele horecagelegenheden is het eigenlijk altijd feest hier. Er worden met regelmaat evenementen georganiseerd en openluchtconcerten gegeven. Aan dit plein ligt natuurlijk ook de beroemde St. Servaasbasiliek.

Lees ook: De leukste en lekkerste hotspots in Maastricht die je moet kennen

Vrijthof Maastricht

8. Grotten

Natuurlijk wil je ook de grotten bewonderen als je in Maastricht bent. Bekend zijn de grotten van de Sint Pietersberg. Deze vind je onder het Fort Sint-Pieter. Je kunt ook de kazematten bekijken. Dit is een netwerk van gangen waar men vroeger rondliep tijdens het werk in de mijnen. Er zijn diverse rondleidingen.

9. Helpoort

Oude steden werden in de middeleeuwen vrijwel allemaal ommuurd. Om de stad binnen te komen moest men zich melden bij de poort. De Helpoort in Maastricht dateert uit 1229 en is daarmee de oudste stadspoort die in ons land bewaard is gebleven. Toen de muur werd afgebroken heeft de Helpoort eerst lange tijd dienstgedaan als kruithuis. Nadien is het zelfs enige tijd bewoond geweest door kunstenaar Jef Schipper die het ook gebruikte al atelier. Nu zijn er regelmatige diverse exposities en in het onderdeel van Stichting Maastricht Vestingstad.

10. Sint Servaasbasiliek

Op het graf van Sint Servaas werd een imposante kerk gebouwd. Het duurde erg lang voordat deze kerk tot basiliek werd verheven. Dat gebeurde in 1985 door paus Johannes Paulus II. Voordien werd er op grote schaal verbouwd en gerestaureerd en dit werd afgerond in 1980. Bij een bezoek moet je vooral letten op de prachtige glas in lood ramen waar de bisschoppen van Maastricht op staan afgebeeld. Het interieur van de kerk is ook beslist even indrukwekkend als de buitenkant al doet vermoeden. Er zijn meerdere bijzondere orgels in de basiliek. Maar vooral het aantal klokken is enorm. Op speciale dagen is er een groot aantal klokkenluiders nodig van het nog steeds bestaande gilde om liedjes ten gehore te brengen.  

Sint Servaas Maastricht

Reageren